24 milliót ér a magyar kurtizán apró revolvere

Docnak Kate-től. Ez a felirat áll annak a revolvernek a markolatán, amelyet az Egyesült Államokban található Glenwood múzeumában állíthatnak ki.

A Derringer a híres szerencsejátékos pisztolyhősé, Doc Hollidayé volt. Doc a szintén legendás seriff, Wyatt Earp legjobb barátjának számított, a róluk szóló ponyvaregények, majd később a filmek tették őket igazán ismertté és népszerűvé. Azzal együtt is, hogy a róluk szóló történeteknek a fele sem volt igaz.

Doc Hollidaynek ajándékozta a különleges fegyvert Katalin © Wikipedia

A kis kaliberű, kétlövetű revolvert Doc a szeretőjétől és élettársától, Nagyorrú Kate-től kapta ajándékba. Nagyorrú Kate-et eredetileg Horony Mária Katalinként anyakönyvezték, 1850. november 7-én született Budapesten. Apja, Horony Miklós elismert pszichológus volt. Miután Horonyék 1860-ban emigráltak az Egyesült Államokba, a családfő I. Miksa mexikói császár személyes pszichiátere lett. A szülők azonban mindössze öt évet éltek meg az emigrációban.

Kate ezután St. Louisba költözött és prostituáltként kereste a ke­nyerét. Miután továbbállt Te­xasba, találkozott az egykori fogorvos Doc Hollidayjel, s onnantól folyamatosan utazgattak az Államokban. Eközben Tombstone városában Doc ki­segítette Wyatt Earpöt és fivéreit a híres O. K. Corralnál zajló lövöldözésben. Erről szól többek között az Újra szól a hatlövetű és a Tombstone című film is.

Nagyorrú Kate, azaz Horony Mária Katalin. A nô szülei halála után állt prostituáltnak. Így ismerte meg fogorvos szerelmét © Wikipedia

Hogy Kate mikor ajándékozta a Derringert kedvesének, nem tudni. Az azonban biztos, hogy Doc 1887-ben halt meg egy glenwoodi szállodában. Kate a te­metés költségeit részben ezzel a revolverrel fedezte, amit a csaposnak adott át.

A glenwoodiak most megvehetik jelenlegi tulajdonosától, egy kanadai férfitól a Derringert, méghozzá 84 ezer dollárért, vagyis közel 24 millió forintért.

A Derringer és az üres tár

Docnak Kate-től. Ezt vésték bele a pisztoly markolatába