24 éves móri férfi akart csatlakozni az Iszlám Államhoz

Csütörtökön adott ki közleményt a a Fejér Megyei Főügyészség arról, hogy két férfira végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását kérte terrorcselekmény előkészülete miatt. A Magyar Idők keddi számában arról ír, hogy a 24 éves móri férfinak fenntartotta a Székesfehérvári Törvényszék az előzetesletartóztatását, míg győri társa lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

A vád szerint 2015 januárjában a két férfi a Gyakorikérdések.hu-n váltott pár üzenetet ahol megbeszélték, hogy együtt csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Végül csak az egyikőjük, a móri férfi indult útnak útlevél hiánya és egyéb anyagi okok miatt. Törökországba ment, ahonnan át akart menni Szíriába, de még a török titkosszolgálat emberei elfogták 10 kilométerre a határtól, pár hetet ottani börtönben töltött, majd Magyarországra toloncolták. Elkapásakor állítólag éppen szalonnázott, amit vodkával öblített le.

A győri vádlott eközben egy nyilvános Facebook-oldalon olyan kommenteket jelentetett meg, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve az ISIS terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyeknek segítséget kínált – írta a lap, amely arról is beszámolt, hogy a móri férfi kitoloncolásáról a török fél nem értesítette azonnal a hatóságokat, így miután hazajött, újra el kellett kapni.

A móri férfi kirendelt ügyvédje, Pintér András szerint ügyfele rendezetlen életet élt, mikor útnak indult, életcélt keresett magának. Ekkor bukkant az Iszlám Állam propagandahonlapjaira.