Aktuális

2030-ra olyan meleg lehet, mint 3 millió éve volt

Bors

Létrehozva: 2018.12.12.

Amikor 18 méterrel magasabb volt a tenger

Több millió éve tart a földi klíma lehűlése, ezt fordíthatja a visszájára az emberiség a tevékenységével, aminek következtében a hőmérséklet 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani. Ha a mostani szinten marad a szén-dioxid-kibocsátás a földi légkörbe, akkor pedig 2150-re olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni a bolygón, mint az első emlősök kifejlődésének idején, ötvenmillió éve. Ezt állítja egy frissen megjelent tanulmány, ami az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Pliocénnek nevezzük azt a földtörténeti korszakot, ami mintegy ötmillió évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 millió évvel ezelőtt fejeződött be. Ennek közepén, vagyis mintegy hárommillió éve, száraz és meleg éghajlat volt az uralko­dó a bolygónkon. Észak- és Dél-Amerikát ekkor még nem kötöt­te össze szárazföld, Grönlandot nem fedte jégtakaró, és a tengerszint 18 méterrel magasabb volt, mint ma. 

Eljött a hatodik kihalási hullám ideje

Ami azonban igazán lényeges, hogy akkoriban az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius-fokkal magasabb volt a mostaninál. Az tény, hogy a jégtakaróknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, így azzal nem kell számolni, hogy Grönland – nevéhez híven – a következő évszázadban tényleg zölddé válik.

Influenza helyett nílusi láz és malária

Az egyre melegebb idő egészségügyi kockázatok szempontjából is komoly veszélyeket rejt. Egy tizenhat éve tartó hazai kutatás csúf képet fest a nem is olyan távoli jövőnkről. A fertőzött ivóvíz, a parlagfű, a penészgombák, a nílusi láz és a malária is óriási gondot jelenthet majd nekünk. A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre Magyarországon című tanulmányt Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet szaktanácsadója, Málnási Tibor, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa és Bobvos János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője írta.

Az óceánok vízszintje sem fog hirtelen tizennyolc méterrel megemelkedni, de a gyors felmelegedés több olyan fajt ér majd felkészületlenül, amely millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődött jelenlegi formájába. 

Jack Williams, a most megjelent tanulmány társszerzője már meg is kongatta a vészharangot, szerinte ugyanis több faj egyszerűen el fog tűnni a Földről. Konkrét fajokat ugyan nem említ a dolgozat, de korábban már jelentek meg kétségbeejtő információk arról, hogy a globális felmelegedéssel eljött a Föld történetének hatodik jelentős kihalási hulláma. 
Meg kellene óvni a kullancsokat is

A jelenség nem csak az olyan barátságos külsejű állatokat fenyegeti, mint a császárpingvin, az afrikai földimalac vagy az amerikai pocoknyúl, hanem bizonyos parazitákat is. Utóbbi azonban egyáltalán nem olyan jó hír, mint amilyennek elsőre gondolnánk. 
Az éghajlatváltozás leginkább a bolhákat és kullancsokat veszélyezteti, ugyanakkor a tetveknek például kedvezhet a felmelegedés.

CO: nem csökken, nő

Hazánk a 42. helyre került a legfrissebb éghajlatváltozási teljesítési mutatóban, amit tegnapelőtt tettek közzé az ENSZ 24. klímacsúcsán. Az országok teljesítménye – beleértve Magyarországot is – világszerte romlott. Bár hazánk szén-monoxid-kibocsátása az elmúlt évtizedekben csökkent, pontszámunkat rontotta, hogy a megújuló energia hasznosításában a biomasszaégetés játssza a vezető szerepet.
A globális szén-dioxid-kibocsátás egyébként újra emelkedik, miközben a ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint az eddigi terveknél jóval szigorúbb intézkedésekre van szükség. Rövid időn belül foganatosítani kell azokat, hiszen csak így kerülhető el a katasztrófa.

An­nak ellenére, hogy ezeket az élősködőket senki sem szereti különösebben, az ökoszisztémában fontos szerepet játszanak: elősegítik például az álla­tok immunrendszerének erősödését. Kutatók úgy vélik, ezen létformák elvesztése más fajok kihalását is előidézheti. Márpedig 2070-re a parazitafajok egyharmada pusztulhat ki. A szakértők továbbra sem tudják, hogyan lehetne őket megvédeni, hiszen nagyon keveset vizsgált organizmusokról van szó. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088003_auto_resized.png
origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711722913
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082095_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090947_auto_resized.jpg
hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711722913
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090407_auto_resized.jpg
travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711722913
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét