botrány

Mélyen hallgatnak az ellenzéki pártok az Action for Democracy önleleplezéséről

Létrehozva: 2024.03.07.

Korányi Dávid szervezete beismerte: kifejezetten az ellenzéki pártokat támogatták a több milliárd forintnyi guruló dollárral.

Noha az Action for Democracy egy minapi belső levelezésben elismerte, hogy a magyarországi ellenzéki pártokat támogatták a jórészt Soros Györgytől származó milliárdokból, a baloldal eddig még nem reagált a beismerő vallomásra. Az önleleplezés apropóján a Mandiner arról kérdezte az "összellenzéki összefogás" pártjait, hogy továbbra is tagadják-e, hogy a kampányukat finanszírozták a guruló dollárokból. A lap továbbá szembesítette az ellenzéki pártokat azzal is, hogy kiderült: korábbi állításaikkal szemben mégis a 2022-es választási kampányukra fordították azt a mintegy 3 milliárd forintot, amely az Action for Democracyn (A4D) keresztül érkezett Magyarországra.

Mélyen hallgatnak az ellenzéki pártok az Action for Democracy önleleplezéséről

A Mandiner megkeresésére egyedül az LMP-től érkezett válasz, a párt reakciójában ugyanakkor mindössze az állt, hogy „az LMP – Magyarország Zöld Pártja minden esetben jogszerűen járt el”. A DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, valamint a Párbeszéd egyáltalán nem válaszolt egyebek mellett arra a kérdésre: továbbra is tagadják-e hogy a kampányukat finanszírozták az A4D-n keresztül érkező pénzekből, illetve hogy mikor tervezik befizetni az ügyben az Állami Számvevőszék által kiszabott bírságot.

 

A mindent leleplező e-mail 

A baloldal vélhetően nehezen is tudná magyarázni korábbi állítását, amely szerint nem kaptak az A4D-féle pénzekből. Ugyanis – amint megírtuk – az Action for Democracy egy nemrégiben kelt belső levelezésben kerek-perec beismerte, hogy az ellenzéket támogatták az adományokból.

Ráadásul az e-mailben foglaltak nem minősülnek kifejezetten bizalmas információnak, hiszen a rendszer működését egy 5 dolláros adománnyal tesztelő Filep Dávid – A kopasz oszt néven elhíresült influenszer – is felkerült az A4D hírlevelére. Ennek fényében nehéz elképzelni, hogy a kedvezményezett baloldali pártok ne tudtak volna arról, hogy zsákszámra költötték a guruló dollárokat a korteskedésükre, valamint azt, hogy honnan is származtak ezek a pénzek. Azt ugyanis korábban már az A4D több vezetője is elismerte, hogy a tőzsdespekuláns Soros György volt a fő donor.

Az már csak hab a tortán, hogy a hírlevél alapján a Korányi Dávid vezette szervezet azt is pontosan, személyre lebontva tudta, kik adományoztak nekik. Így megdőlt az A4D-nek a mikroadományozók sok ezres, anonim tömegéről szóló magyarázata is. Utóbbi hihetősége egyébként már akkor megkérdőjeleződött, amikor a guruló dollárok botrányának kipattanásakor az A4D honlapján található adományszámláló 11-et mutatott.  

Saját magát buktatta le az Action for Democracy egy belső levelezésben

Messzire értek az A4D-lobbi csápjai 

A tengerentúlról érkező pénzek azonban csak az egyik szegmensét képezhettek annak a rendkívül szerteágazó politikai lobbi- és kampánygépezetnek, amelyet az A4D működtetett különböző szuverén országok belpolitikai folyamatainak az alakítására.

Az X-en található MagaBabe nevű profilon az elmúlt hetekben megosztott videókon a szervezet prominensei maguk számoltak be arról, hogy az amerikai kormányzati körökkel és az uniós csúcsszervekkel miként tervezték és hajtották végre a befolyásgyakorlási akcióikat a világ különböző államaiban, köztük hazánkban és Lengyelországban.

 A legutóbb nyilvánosságra hozott felvételen Korányi Dávid egyebek mellett arról beszélt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárossal karöltve Brüsszelben is a magyar érdekek rovására előszobáztak. A hazánk elleni aknamunka része volt Orbán Viktor személyének a lejáratása a tengerentúlon, s ebből a célból például egy fehér házi tudósítóval írattak az USA legnépszerűbb híroldalára, a Yahoo News-ra a magyar kormányfőt besározni hivatott cikket.

A rejtélyes svájci alapítványtól is érkezett egymilliárd forint 

Emlékezetes az is: a 2022-es választás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy

"az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették."

A beavatkozási kísérletet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, ezért a hasonló esetek megelőzésére az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. Február 1-től pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27664_resized.jpg?avcount=1714644313
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714644313
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177048_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181416_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Továbbra sem beszél a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről Niedermüller Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180009_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27663_resized.jpg?avcount=1714644313
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714644313
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Háború

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/vZJhcC2KdmFonW3JW2zSh7aG8D1jIhaUt_hjrR03WGc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkZmY1MGNkOGExMzQ5ZjQ5YzFlZDllZGY1ODc3Nzcx.jpg
Újrakezdés

Félúton fordult vissza a pokolból: 10 százalék esélye volt a túlélésre, most újra járni tanul Péter