Eltűnés

Eltűnt egy ismerősöd? Elárulta a szakember, mit tehetsz ilyenkor

Bors

Létrehozva: 2024.02.06.

Gyakran láthatjuk a közösségi oldalakon vagy hírekben az "Eltűnt!" feliratú felhívásokat. Dr. Bálint Boglárkát, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosát kérdezte a Fanny magazin arról, mit tehetnek a hozzátartozók, ha valamely családtagjukról szokatlan módon nem hallanak.

1. Sorsok a számok mögött

Fotó:   Pixabay

Egy eltűnés mögött különböző okok állhatnak: lehet, hogy valaki új életet szeretne kezdeni, de akár öngyilkossági szándék, vagy az eltűnt személy akár bűncselekmény elkövetése miatti felelősségre vonás elől menekül, de az is előfordulhat, hogy az ő sérelmére követtek el bűncselekményt.

2. Minden perc számít

Nincs olyan, hogy csak bizonyos idő elteltével jelenthetünk be eltűnt személyt a rendőrségen. Tehát, ha a hozzátartozónk holléte szokatlan módon, hirtelen ismeretlenné válik számunkra, azonnal jelentsük be a rendőrségen. A rendőrség ugyanis az egyetlen hivatalos szerv, amely az ismeretlen helyen tartózkodó személy körözését elrendelheti.

3. Ne várjunk 48 órát!

Sokan tévesen gondolják, hogy 24 vagy 48 órát kell várni arra, hogy elinduljon a nyomozás. A rendőrségnek már a bejelentés pillanatában el kell rendelnie az eltűnt személy körözését, így az érintett azonnal felkerül a Körözési Nyilvántartási Rendszerbe. Ezek az adatok közérdekből nyilvánosak, és bárki rákereshet a rendőrség weboldalán.

4. Milliókat érő információ

A nyomozás során a rendőrség számbaveszi a lehetséges tartózkodási helyeket, információt szerez be, például lekérheti a keresett személy mobiltelefonjának hívásforgalmát, és ugyanezt megteheti a bankkártyák esetében is. Általában bűncselekmény esetén fordul elő, hogy az eltűnt személy megtalálása érdekében a rendőrség nyomravezetői díjat tűz ki.

5. Kezeljük bizalmasan!

A közösségi oldalon terjedő felhívások is komoly segítséget jelenthetnek a rendőrség munkájában. Fontos, ha bármilyen információnk van, azt a rendőrséggel osszuk meg, hiszen előfordulhat, hogy családon belüli bántalmazás áll az eltűnés hátterében. Természetesen az eltűnt személy a felkutatás után kérheti, hogy ne adják ki a hollétét.

6. Hivatalosan is eltűnt

Szerencsés esetben a rendőrségi nyomozás eredményre vezet, és megtalálják az eltűnt személyt. Ilyen esetben három napon belül kikerül a körözési nyilvántartási rendszerből. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a keresett személy nem kerül elő. Ilyen esetben a rendőrség 90 nap elteltével hivatalos határozatban is eltűntnek nyilvánítja az illetőt.

7. 90 évig él a körözés

Fontos tudnunk, hogy a nyilvántartási adatok csak 90 év elteltével törlődnek, tehát ez idő alatt a rendőrségnek évente el kell végeznie a hivatalos felülvizsgálatot annak érdekében, hogy megállapítsa, szükséges-e további intézkedés az ügyben.

8. Öröklés eltűnt személy után

Bár az idő múlásával a lelki megterhelés nem enyhül, az élet folytatódik, és emiatt a hozzátartozók bizonyos ügyek intézésekor nehézségekbe ütközhetnek. Például gondot okozhat, hogy kinek kell fizetni az eltűnt személy nevére szóló ingatlan rezsijét, esetleg hiteltartozását, de gyakran nehézséget jelent az is, hogy eltűnt személy után örökölni sem lehetséges.

9. Várjuk ki a végét!

Joggal merül fel az igény, hogy az eltűnt személy vagyonának sorsa megfelelően rendezhető legyen. Egy lehetséges megoldás erre a holtnak nyilvánítás, azonban a hozzátartozóknak éveket kell várniuk erre. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis öt év elteltével van arra lehetőségük, hogy bíróság előtt kezdeményezzék az eltűnt személy holtnak nyilvánítását.

10. Nem adott életjelet magáról

A holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti. A bíróság a kérelemre akkor nyilváníthatja holtnak az eltűnt személyt, ha eltűnésétől számítva öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna.

11. A halál időpontja

Az eljárás során a bíróság megállapítja az eltűnt személy halálának időpontját is. Ezt a döntést a körülmények figyelembevételével hozza meg, de amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor a halál időpontjának az eltűnést követő hónap tizenötödik napját kell tekinteni.

12. Osztozkodás a hagyatékon

Miután az eltűnt személyt hivatalosan holtnak nyilvánították, sor kerülhet a hagyatéki eljárás lefolytatására, amikor az örökösök rendelkezni tudnak az eltűnt személy vagyonával. Ha korábban végrendeletet készített, az öröklés az abban foglaltak szerint zajlik. Végintézkedés hiányában pedig a törvény szabályozza az öröklést.

13. Felbukkan a semmiből 

Az sem kizárt, hogy az eltűnt személy akár hosszú évek után kerül elő. Ha időközben holtnak nyilvánították, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalanná válik, és az annak alapján beállt jogkövetkezmények semmisnek tekintendők. Tehát a hagyatéki eljárásban hozott végzés szerinti öröklés is elveszíti érvényességét, és az örököshöz került vagyon visszakerül az eltűnt személy tulajdonába. 

14. Vége a házasságnak!

A holtnak nyilvánítással a házasság automatikusan megszűnik és lehetőség van új házasságkötésre. Abban az esetben, ha később előkerül a régi házastárs, a házasságuk nem éled újjá, az új házasság ugyanis nem válik érvénytelenné.

(FANNY)

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27617_resized.jpg?avcount=1714488310
origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27608_resized.jpg?avcount=1714488310
origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174774_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Miért kussolnak? Miként merészelik kinyitni a kenetteljes pofájukat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27606_resized.jpg?avcount=1714488310
origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175595_auto_resized.jpg
travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714488310
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176953_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Brutális kamionbaleset az M1-esen Budapest felé, ezekben a percekben mentenek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UL9p8243BFBLYd8_1fRo__mKaGXX_p_vy_shxYXAuWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzMDBkNzg5YzE2OTRkOTM4NzBjNjhhMTEyY2EzOGNj.jpg
Késelés

„Ne haragudjatok rám, anya” – pár percre magához tért a kórházban a bőnyi késelés áldozata – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/uxQvw7TGI-KAxyvgCfP9PVDIrA87uxZXA3rw2xw3tTg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.jpg
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember