gyász

Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics búcsúztatja Pásztor Istvánt

Ripost

Létrehozva: 2023.11.04.

Az elhunyt sokat tett a szerb és magyar kapcsolatokért.

Pásztor István búcsúztatására a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájából szombaton délután kettő órakor kerül sor – közölte Facebook-bejegyzésében fia, a párt megbízott elnöke. Pásztor Bálint úgy fogalmazott: 

Kérésemre beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, Alekszandar Vucsics köztársasági elnök, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a külhoni magyarság nevében és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a párt nevében. Köszönöm nekik!

Ezt megelőzően szombaton délelőtt tíz órakor Újvidéken, a Tartományi Képviselőház üléstermében emlékülést tartanak, hiszen Pásztor István volt a vajdasági parlament történetének leghosszabb ideig hivatalban levő elnöke, amire méltán volt büszke – tette hozzá Pásztor Bálint. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági Tartományi Képviselőház elnöke hétfőn, október 30-án, 67 éves korában hunyt el. Halálhíre a szerbiai, magyarországi és Kárpát-medencei politikai életet is megrázta.

Amikor Pásztor István átvette a párt vezetését, nagyon lent volt a VMSZ. Össze kellett hozni a szálakat, újra felépíteni a szervezetet, és létrehozni egy olyan ambientet, ahol a magyarverések időszaka a múlté lesz. Úgy érzem, az, amit ő akkor megalapozott, amikor átvette a VMSZ-t, annak az eredménye a mai állapotunk: a magyar–szerb viszony, Magyarország és Szerbia viszonya, a VMSZ szerepe ebben, a Prosperitati Alapítvány… Ez mind azon alapszik, hogy neki sikerült egységesítenie a magyarságot Vajdaságban, a VMSZ-t megerősíteni, és megszüntetni azt az állapotot, hogy magyarnak lenni Szerbiában másodrangú dolog

 – összegezte Pásztor eredményeit a szabadkai székhelyű Pannon Televízió Közügyek című műsorában Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség korábbi ügyvezető alelnöke, aki mintegy tíz éven át volt Pásztor közvetlen kollégája.

Pásztor István politizálásának köszönhetően történelmi csúcsra jutott a magyar–szerb barátság, a két ország és a két nép viszonya. A szerb parlament tíz évvel ezelőtt elfogadta a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944–45-ben elkövetett aktusok elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozatot, majd Csúrogon közösen hajtott fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt az akkori magyar és a szerb államfő, Áder János és Tomiszlav Nikolics. A folyamatban a VMSZ és annak vezetője hídként kötötte össze a feleket.

Pásztor István politikájának fontos felismerése volt, hogy nem kell szembemenni a többségi szerb nemzettel, hanem korrekt viszonyt kell kialakítani, amely aztán segíti a magyar érdekek megvalósulását is. Munkájának is köszönhetően Szerbia és Magyarország ma már stratégiai partnerként tekint egymásra, fellendült a gazdasági együttműködés, a régiót érintő kérdésekben pedig közös álláspontot képviselve segíti egymást a két szomszédos ország.

 

A történelmi megbékélés táptalajából szökkent szárba a gazdaságfejlesztés, a vállalkozások együttműködése. Az különböztette meg Pásztor Istvánt sokaktól, hogy ő hitt ebben, hogy a gazdaságfejlesztéssel foglalkozni kell, bekopogni a magyar kormányhoz. 2017-ben és 2018-ban Szabadkán, Zentán volt, hogy ötezer ember volt egy helyen, volt, hogy ötezer szerződést írtunk alá. Ez sok ezer gazdálkodást, sok ezer családot jelentett 

– idézte fel a magyar kormány támogatásával megvalósuló gazdaságfejlesztési program eredményeit Juhász Bálint, a programot lebonyolító Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a már említett televíziós hírháttér-műsorban.

A gazdaságfejlesztési stratégia megvalósítása során 14,5 ezer sikeres pályázatot bonyolítottak le Vajdaságban. Az ott élő magyar közösség házhoz, földhöz, eszközökhöz jutott, vállalkozásokat alapított, a meglévő cégek pedig fejlődhettek és bővülhettek. A program is segítette a szerb–magyar gazdasági együttműködést, a mindkét ország javát szolgáló partneri kapcsolatokat.

Pásztor István a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve támogatta és segítette iskolák, óvodák, kollégiumok, templomok építését és felújítását, a magyar nyelvű oktatás megőrzését, a vajdasági magyar kulturális értékek éltetését.

Az a biztonság, amelyet ő sugárzott, erőt és hitet adott az embernek

 – idézte fel a közös munkával töltött éveket Hajnal Jenő, az MNT korábbi elnöke. Hozzátette: „Ha jó ötlete volt az embernek, azt mindig meghallgatta, mindig segítette, és amibe belefogtunk, amellett következetesen kitartott, azt be is kellett fejezni.”

Pásztor emellett támogatta a vajdasági infrastrukturális beruházásokat, a Szeged–Szabadka és a Budapest–Belgrád vasútvonalak kiépítését, a vajdasági települések fejlesztését, a közösség jeles napjainak rendszeres megünneplését. A vajdasági magyarság lélekszámának fogyatkozása ellenére is küzdött azért, hogy a szülőföldjükön maradók jó életfeltételek mellett, minőségi életet tudjanak élni, és hogy a kisebbségi lét ne jelentsen többé hátrányt a közösségnek.

„Elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt” – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Súlyos betegséget követően, hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke. Halálhírét fia, Pásztor Bálint is megerősítette közösségi oldalán.

A délvidéki politikusról sokan megemlékeztek. 

Novák Katalin köztársasági elnök közös fotóval búcsúzik, melyhez azt írta: „Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt! Egy élet a vajdasági magyarság szolgálatában. Köszönet érte!”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megosztott egy közös képet, és így méltatta a vajdasági politikust: „Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a magyar ügy harcosa. Isten nyugosztalja!”

Lázár János építési és beruházási miniszter közös fotóval és ezekkel a szavakkal emlékezett meg róla: „Abban, hogy a Kárpát-medencei magyarság ma erősebb, mint évtizedekkel ezelőtt volt, Pásztor Istvánnak történelmi érdemei vannak. Büszke vagyok rá, hogy a szövetségese és barátja lehettem. A személye hiányozni fog, de az öröksége velünk marad. Isten nyugosztalja!”

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő így búcsúzott: „Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
Legyen neki könnyű a föld!”

Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselőjelöltje bejegyzésben méltatta Pásztor Istvánt: „Egy igaz harcostársat veszítettünk ma el, aki egész életét a Délvidéken élő magyar kisebbség jogainak előmozdítására szentelte. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökét.”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára így emlékezett rá: „Egy megalkuvást nem ismerő, a magyar közösséget tűzön-vízen keresztül erősítő politikus távozott közülünk. Úgy mutatott utat a Vajdaságban és azon túl is, hogy a legnehezebb időszakokban is megőrizte rá oly jellemző derűjét. Fájdalmas veszteség ez a magyarságnak. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt.”

„Nemcsak Délvidék, hanem az egész magyar közösség számára meghatározó személy volt, és hatalmas nyomot hagyott a kisebbségekért folytatott küzdelmével és a külhoni magyarság képviseletével. Részvétünket fejezzük ki a családjának és a Vajdasági Magyar Szövetség politikai közösségének. Emléke örökké velünk marad!” – olvasható az LMP közleményében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171233_auto_resized.jpg
origo.hu

Sokkoló: alkoholista lett Anne Hathaway

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27586_resized.jpg?avcount=1714419017
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169045_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170096_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Agyrém: Donáth Anna szerint a magyar kormány miatt szúrtak szíven egy hatodikos kislányt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714419017
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170935_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714419017
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714419017
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú