Pénz

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

Bors

Létrehozva: 2023.11.27.

Nemcsak Tordai Csaba van nagy bajban.

Nem Tordai Csaba az egyetlen Gyurcsány-közeli ügyvéd, aki az elmúlt években komoly bűncselekmény gyanúja miatt került a hatóságok látókörébe. Több mint hatmilliárdos költségvetési csalás vádjával áll ugyanis évek óta bíróság előtt Czeglédy Csaba. A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvédje Tordaihoz hasonlóan a bukott kormányfő és a baloldal egyik legfontosabb bizalmasa.
A főpolgármester jogi főtanácsadója nem az egyetlen baloldali ügyvéd, akinek a szerepét valamilyen büntetőeljárásban vizsgálja a hatóság. A Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom elleni nyomozás keretében házkutatást „elszenvedő” Tordain kívül évekkel ezelőtt Czeglédy Csaba is az adóhatóság célkeresztjébe került.

A Demokratikus Koalíció (DK) és Gyurcsány ügyvédjét, bizalmasát még 2017. nyarán vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Czeglédy sokáig letartóztatásban volt, majd a 2018-as választások előtt mentelmi jogának köszönhetően néhány órára ki tudott kerülni a rácsok mögül.

Czeglédy egy évvel később, az EP-választások idején is kihasználta a mentelmi jogot, akkor maga a Demokratikus Koalíció dobott neki mentőövet azzal, hogy feltették őt a párt listájára.

Ezzel pedig Gyurcsány bizalmasa időt nyert, hiszen így jócskán elhúzódott az ellene indult bűnügy: az azóta már szabadlábon védekező politikus-ügyvéd volt a vezetője a Human Operator Zrt.-nek, annak a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégnek, amely ellen költségvetési csalás és gazdasági bűncselekmények miatt indult eljárás.

Bűnszervezet, Czeglédy vezetésével

A vádirat szerint a 2011-től működő, a korábban egyszer már adócsalásért jogerősen elítélt Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két alvállalkozó közbeiktatásával – melyek teljesítési segédként összesen nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

Az ügyészség szerint a foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni.

A vádhatóság szerint az alvállalkozókat és a szövetkezeteket ténylegesen a Human Operator Zrt. irányította, így a vád szerint a bűnszervezet több mint hatmilliárd forint kárt okozott az állami költségvetésnek. Az ügy tárgyalása jelenleg is zajlik a Kecskeméti Törvényszéken.

Az „ördög ügyvédje”

Czeglédyt később az „ördög ügyvédje” botránnyal is összefüggésbe hozták a hatóságok, ez a per szintén folyamatban van. Az „ördög ügyvédje” blog hozta nyilvánosságra a 2019-es önkormányzati választások előtt a Borkai-ügyet. Pikáns, szexuális felvételek láttak napvilágot, valamint olyan információkat lebegtettek meg, amelyek korrupcióról szóltak. Miután az oldal elkezdte kihozni a botrányos részleteket, fotókat és videókat az ismert adriai hajóútról, az érintettek feljelentés tettek a rendőrségen. Az előzetesen beharangozott korrupciós bizonyítékok és Borkaiék drogfogyasztását alátámasztó anyagokat később semmi nem igazolta. A DK-s ügyvédet és társát kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaéléssel vádolják – írja a Ripost.

Czeglédy tagságát már felfüggesztették, Tordai sem lehet nyugodt

Mivel Czeglédyt sokmilliárdos adócsalással is vádolják, ami miatt hosszú börtönéveket is kaphat, a Vas Vármegyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette Gyurcsányék ügyvédjének kamarai tagságát. 

A bukott kormányfő korábbi államtitkárának, a baloldal kulcsfontosságú bizalmi emberének, Tordai Csabának ettől egyelőre nem kell tartania, ám, mint ahogy a Magyar Ügyvédi Kamara Magyar Nemzetnek küldött válaszából kiderült, ha a 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében gyanúsított lesz, már fájhat a feje.

Lebuktak a félmilliárddal

Emlékeztetőül:  Karácsonyék bűncselekménygyanús adománygyűjtése egy tavaly nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel lepleződött le. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. A pénz több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Az összeget tizenkilenc részletben a párbeszédes Perjés Gábor fizette be készpénzben a szervezet számlájára, a pénz forrása egyelőre ismeretlen.

Két kulcsembernél is volt házkutatás

Az ügyben Tényi István és a mozgalom számlavezetője, az OTP feljelentése alapján költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt van eljárás. Fontos körülmény, hogy a bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

Az OTP lépése után nem sokkal Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást tartott a NAV, ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le egy ügyész jelenlétében.

A nyomozás itt azonban nem állt meg, ugyanis az adóhatóság munkatársai Karácsony pénzhordó emberéhez, a 99 Mozgalom hivatalos képviselőjéhez is kiszálltak. Perjés Gábor a Magyar Nemzetnek nem cáfolta, hogy házkutatást tartottak törökbálinti otthonában, ám az ügy többi szereplőjéhez hasonlóan, az eljárás új fejleményei óta inkább hallgat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179344_auto_resized.jpg
origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27720_resized.jpg?avcount=1714755911
origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185558_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan helyen bukkant elő Orbán Viktor, nem érkezett üres kézzel (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185288_auto_resized.jpg
vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27719_resized.jpg?avcount=1714755911
origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27723_resized.jpg?avcount=1714755911
hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714755911
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt