Ünnep

Húsvéti nyuszi: egy totális tévedés az egész?

Létrehozva: 2023.04.09.

Módosítva: 2023.04.09.

A húsvéti hagyományok évszázadokkal ezelőttre nyúlnak vissza, ráadásul rengeteg monda van arról, hogy valójában honnan is eredhetnek ezek. Te ismered őket?

Az ókortól kezdődően

A húsvéti locsolkodás hagyománya a pogány tavaszünnep, az ókori Róma Lupercalia fesztiváljának része volt. Ezen az ünnepen a férfiak vízzel öntözték a hölgyeket, hogy biztosítsák a termékenységet.

Az első beavatottak

A keresztény hagyomány szerint a húsvéti locsolkodás eredete Jézus feltámadásának történetéhez kapcsolódik. A hírnökök vízzel locsolták az asszonyokat, akik elsőként találkoztak az üres sírral, majd hirdettek a feltámadást.

Udvarlási szokások

Mások szerint a hagyomány a fiatalok közötti udvarlási szokásból alakult ki. A fiúk locsolással fejezték ki a lányok iránti tiszteletüket, és a vízpermet segítségével védették meg őket a rossz szerencsétől és a betegségektől.

Végre eljött a tavasz ideje

A húsvéti locsolkodás a középkori Európában terjedt el először. Akkoriban a tavasz kezdetét jelentette, és az emberek a természet újjászületését ünnepelték vele. A falvakban és városokban az emberek vízzel öntözték egymást, hogy megünnepeljék a tavasz beköszöntét.

A boldog kapcsolatért

Egyes régiókban a locsolás az árvízzel hozható párhuzamba, persze csakis jó értelemben. A férfiak azért locsolták a hölgyeket, hogy kapcsolatuk a következő évben is folytatódjon, valamint a zúduló víz termékenységet hozzon.

Locsolás a misén

A keresztény miséken is jelen szokott lenni a locsolás. Az egyházban az általános szokás az volt, hogy a hívek fröcsköléssel köszöntötték egymást a húsvéti miséken, és ezzel kifejezték a feltámadás örömét és a megtisztulás szimbolikus jelentőségét.

Vissza is lehet adni

Bármilyen forrást is olvasunk, a lányokra vizet öntő férfiakat mindig a jószándék vezérli, azonban ezért nem minden nő annyira hálás. Valljuk be, van benne némi igazság, hogy nem feltétlenül esik jól a jéghideg víz a nyakunkba. Pontosan ezért találták ki a nők, hogy legyen egy úgynevezett „húsvéti visszalocsolás” is, amikor ők látogatják meg a legényeket, és öntik le őket jó alaposan jeges vízzel.

Mára megváltozott

Most már a férfiak kicsit kedvesebb módját választják a locsolásnak, ugyanis a jéghideg vödör víz helyett egy kis parfümöt szoktunk kapni. A kedves gesztust festett tojással vagy olykor némi zsebpénzzel szokás jutalmazni.

A termékenység szimbóluma

Ahogy a karácsonynak a fenyőfa, úgy a húsvétnak a tojás a szimbóluma. De miért? A kereszténység előtt a pogányok ilyenkor a tavasz újjászületését ünnepelték, amikor a növények és virágok újra életre kelnek a hideg után. A tojás ekkor a termékenységet testesítette meg, így alakult ki, hogy a hölgyek ezzel ajándékozták meg a férfiakat.

De miért éppen piros?

A piros tojást már jóval a húsvét előtt is használták. Az egyiptomi kultúrában a termékenység istennőjét köszöntötték piros tojással, valószínűleg innen ered a tojás szimbólum is. A keresztény legenda szerint, amikor Jézust megfeszítették, akkor egy nő tojásokkal a kezében állt a kereszt alatt. Krisztus lehulló vére befogta ezeket tojásokat, így lett az újjászületés és feltámadás jelképe a piros tojás.

Ez lehet az összefüggés

Igen összeférhetetlennek tűnik a kép, ha jobban belegondolunk: nyúl és tojás? Pedig valójában nem az! A nyúl, pont úgy, mint a tojás a termékenység jelképe volt régi korokban. Bár ez az állat valójában nem tud tojni, mégis sokszor emlegették őket együtt. Ennek oka a mezei nyulak lehetnek, akik nem üregben hozzák világra utódaikat, hanem fészkekben, amelyek meglehetősen hasonlítanak a madarakéhoz.

Tévedésből alakult ki?

Bár ez inkább mesének hangzik, de vannak, akik arra esküsznek, hogy a nyuszi húsvéti mivolta egy véletlen esetből ered. Németországban a földművesek gyöngytyúkot adtak földesuruknak ajándékba húsvétkor. Az állatot németül „Haselhuhn”-nak hívják, amit a szlengben csak „Hasel”-ként használnak. A kavarodás ott kezdődött, hogy a nyúl pedig a német nyelvben „Hase”. Ez alapján valószínűleg egy félrehallásból keletkezett a húsvéti nyuszi.

A húsvéti bárány

A bárány a legősibb és a legelterjedtebb húsvéti jelkép, Jézust jelenti. Kapcsolatba hozható azzal a vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175882_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez a hegy minden turistát megtéveszt - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714470012
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174948_auto_resized.png
metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174312_auto_resized.jpg
vg.hu

Oroszország megállíthatatlanul tör előre, újabb településeket foglalt el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175898_auto_resized.png
metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714470012
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714470012
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól