Trauma

Újabb megpróbáltatás előtt áll a 9 hónapos szívfejlődési rendellenességgel született bánhorváti kisfiú

Létrehozva: 2023.01.05.

Bába segítségével, otthon jött világra Vencelke, de sajnos azonnal kiderült, hogy baj van. A 9 hónapos bánhorváti kisfiú hatalmas csatákat vív az életéért.

A bánhorváti Kovács Venci 9 hónappal ezelőtt a család harmadik gyermekeként jött világra – otthon, bábák segítségével, egy problémamentes várandóságot követően. Mivel a terhesség alatti diagnosztikai eredmények nem igazolták, hogy bármi baj lenne, magzati szívultrahangon nem voltak, így a 9 hónapos bánhorváti kisfiú szívfejlődési rendellenességével csak a születése után szembesültek a szülei.

A 9 hónapos bánhorváti kisfiú rengeteget mosolyog. 

Fordított keringéssel született

„A medencés, egyébként nagyon klassz szülés utáni pillanatokban derült ki, hogy baj van. A babának cianotikus, kékes-szürkés színe volt, és a szaturáció is nagyon alacsony volt, így negyed órával a szülést követően már mentő jött értünk” – meséli Renáta, az édesanya, akit azzal szembesítettek, hogy Vencinek másfél hetes koráig át kell esnie egy nyitott szívműtéten. „Traumatikus volt” – mondja. A kisfiú egy komplex szívfejlődési rendellenességgel jött a világra, az úgynevezett nagyértranszpozícióval, ami azt jelenti, hogy a két nagyér, az aorta és az arteria pulmonalis megcserélve csatlakozik a szívhez, magyarán fordítva működik Venci keringése. Ez a fajta rendellenesség műthető, sőt, jó esetben a nagyértranszpozícióval született gyermekek akár már három hét múlva otthon is lehetnek, és onnantól maximum kontrollra kell csak járniuk, Vencelnél azonban egyéb probléma is fellépett, a bal és a jobb tüdőágán is van szűkület.

„Arra sarkalltak minket, hogy vegyünk búcsút a kisfiúnktól”

A legelső nyitott szívműtét 16 órás volt egy műtéti komplikáció miatt. „Mindent megtettek az orvosok és természetesen le sem mondtak róla, de próbáltak arra sarkallni minket, hogy vegyünk búcsút a kisfiúnktól, mert lehet, hogy elmegy” – mondja az édesanya. Vencel azonban hatalmas akaraterőről tett tanúbizonyságot, és az igazi kis harcos baba lassan elkezdett visszafelé építkezni. Mára eddig 3 nyitott szívműtéten, 2 rekeszműtéten és kettő katéteres beavatkozáson van túl, evését pedig gyomorszonda segíti, mert a két tüdőági szűkület és a bal lebénult rekeszizma miatt dupla annyit lélegzik, ami nehezíti az evést és természetesen a hízást is.

Szétszakadt a család

Az elmúlt 9 hónapban Renáta és Vencel mindössze négy alkalommal voltak otthon, összességében maximum hat hetet, a többi időt vagy a Bethesda Gyermekkórházban vagy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben töltötték. „Nem tudtuk megtenni, hogy egyedül hagyjuk” – mondja Renáta. Így ő szinte mindig Pesten van, férje, és a két nagyobb gyermek pedig Bánhorvátiban. 

a 9 hónapos bánhorváti kisfiú
Édesanyja sosem hagyja magára a 9 hónapos bánhorváti kisfiút. 

A szétszakadt család csak most, karácsony után tudott újra egyesülni. December 28-án ugyanis hazamehetett Venci – egy átmeneti, de hosszabb időszakra. „Most azon dolgozunk, hogy növekedjen és fejlődjön, mert pár hónap múlva egy újabb katéteres beavatkozás következik, amivel a tüdőági szűkületeket tágítanák” – mondja Renáta, akinek egyelőre nem tudnak mit ígérni az orvosok. „Reménykedünk és várunk” – mondja az édesanya.

Segített az imalánc

A család azt már tudja, hogy bármikor, bármi megtörténhet. „Volt már olyan kontroll, amiből CT, majd utána rögtön egy 9 órás nyitott szívműtét lett. Pszichésen nagyon felőrli az embert, ami történik, de a hitünk meg tudott tartani minket. Hiszem, hogy sokat segített, hogy rengetegen imádkoztak Vencelért, látszott rajta, hogy elképesztő életösztön dolgozik benne. Hatalmas támogatást kaptunk a gyülekezettől! A Gottsegen Youtube oldalán van egy videó, amiben az áll, hogy "kutatások bizonyítják, hogy hamarabb és kevesebb szövődménnyel gyógyulhatnak meg azok a szívbetegek, akikért imádkoznak. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben dolgozók ezt több alkalommal tapasztalták. Csodálatos gyógyulások történtek olyan szívbeteg gyermekek és felnőttek esetében, akikért imaláncot indították". Szerintem ez sokat elmond – mondja Renáta, akinek a remény és a hit mellett van még egy nagy segítsége, hogy elviselje a hatalmas kihívásokat és embert próbáló időszakot, ez pedig Vencike mosolya.

 „Sokat vigyorog, csodás kis teremtés! Nagyon sokszor ő támogatott minket” – mondja édesanyja, aki csak egyet kíván: „Én azt szeretném, hogy legyen egy életrevaló kamasz, aki kiesz minket a vagyonunkból” – mondja nevetve.

Jól jön a segítség

Az elmúlt 9 hónap anyagilag nagyon megviselte a családot. Bár Vencel kórházi kezelése nem kerül pénzbe, az édesapa a kisfiú születése után egy hónapig táppénzen volt, hetente akár kétszer is utazik Budapestre, Renáta pedig el sem mozdul kisfia mellől. „Elfáradtunk anyagilag, minden tartalékunkat felégettük” – monda az édesanya. Ha tud segíteni a Kovács családnak és Vencelnek, akkor azt a Supersum Alapítványon keresztü teheti meg.

Supersum Alapítvány

Bankszámaszám: K and H 10402746-50526972-78881015

Közlemény: Vencel

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184792_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas öröm Liverpoolban: megtörtént, amire Szoboszlai Dominikék az egész szezonban vártak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714785310
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185992_auto_resized.png
metropol.hu

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186892_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nem kegyelmezett a 10 perc után megfogyatkozó ellenfelének a Fehérvár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183628_auto_resized.png
metropol.hu

Marics Peti lecseréli a mikrofont, szakmát vált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714785310
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182779_auto_resized.jpg
travelo.hu

Rétisasok lettek a Fertő tó új határőrei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt