Óriási siker

Hatalmas szenzáció: Elon Musk rakétája viszi a világűrbe az új magyar kisműholdat

Zs. B. Ö.

Létrehozva: 2022.12.11.

Az őrült tudós és mérnök rakétája juttatja majd a levegőbe Magyarország legújabb kisműholdját. A pici eszköz kisebb, mint egy szemüvegtok, ráadásul igazi csapatmunka eredménye.

Forrás: Pixabay

Újra meghódítja egy magyar kisműhold a világűrt! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával nemrég elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb űreszköz. A szerkezet mindössze 5x5x15 centiméteres méretével így is az egyik legnagyobbnak számít azok között, amiket eddig kifejlesztettek. A műhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre. A kisműhold az MRC-100 elnevezést a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére kapta, amely 2024-ben ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A klub eddig valamennyi űreszköz fejlesztésében kulcsszerepet játszott.

MRC-100, az új magyar kisműhold bemutatása 2022. december 2-án
MRC-100, az új magyar kisműhold Fotó: Ladoczki Balazs / NMHH

Alig 60 deka, mégis tele van pakolva

Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense az NMHH közleményében elmondta, amit csak lehetett, beleépítettek a kisműhold egységébe, így a súlya majdnem elérte a 600 grammot.

– Mivel a tömeg maximális súlyát 750 grammnál húztuk meg, minden helyet kihasználtunk. A működést biztosító rendszerek, valamint az elektroszmog (a mesterséges forrásokból származó elektromágneses sugárzás) vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló szerkezet is helyet kapott rajta. Sőt, egy GPS és egy kamera is került a fedélzetére – tette hozzá az egyetemi docens. A kisműhold fedélzetén három másik egyetemen – a Szegedi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Debreceni Egyetem – készült önálló szerkezetek mellett több, tudományos kutatással foglalkozó cég mérőeszközei is a világűrbe kerülnek.

Az MRC-100-at kifejlesztő mérnöki csapat
A műhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre Fotó: Ladoczki Balazs / NMHH

Jövő májusban kerül az űrbe

Dudás Levente, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék adjunktusa elmondta: azt szeretnék, ha a kisműhold a Föld sötét oldalán is üzemelne, ezért a négy oldali napelemek mellett, több fedélzeti akkumulátor is felkerült rá.

– A kisműhold másik oldalán egy eléggé komoly elektronika kapott helyet, ami többek között adatgyűjtésre és a mozgásállapot vizsgálatára képes. Az MRC-100 műhold a napokban indult útnak Glasgow-ba, ahol megtörténik a műholdplatformra telepítése.

A műholdat Elon Musk Falcon-9 típusú rakétája viszi majd a világűrbe az USA-ból

– tette hozzá az adjunktus. A pályára állítás költségeit az USA-beli ARDC nevű szervezet (Rádióamatőrök a digitális kommunikáció fejlesztéséért) alapítványa biztosította. A támogatás feltétele az volt, hogy az MRC-100 széles frekvenciatartományban vizsgálja a Föld körüli elektroszmogot. A projekt legjelentősebb hazai támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium voltak. A rakétát, rajta a magyar kisműholddal várhatóan 2023 májusában állítják pályára.

Világűr, Föld, napfény
Azt szeretnék, ha a kisműhold a Föld sötét oldalán is üzemelne, ezért a négy oldali napelemek mellett, több fedélzeti akkumulátor is felkerült rá Fotó: Pixabay

Tíz éve lőtték fel az elsőt

Az első magyar műhold, a Masat-1 éppen tíz éve, 2012. február 13-án került a világűrbe. Ezt szintén a BME mérnökei fejlesztették ki. A kisműhold több, mint ezer napig keringett a Föld körül, amit csaknem 15 ezerszer kerülte meg bolygónkat. Élete végén, 2015 januárjában a Föld légkörét elérve megsemmisült. A tudósok ezt akkor óriási eredménynek minősítették, hiszen minden előzetes várakozást felülmúlva a szerkezet a tervezett élettartama utolsó pillanatáig működött. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának korábbi dékánja akkor úgy fogalmazott: a Masat–1 megsemmisülésében nem a projekt végét, hanem az űrtevékenység magyarországi felemelkedésének egyik fontos állomását kell látni. Ennek a felemelkedésnek a következő állomása jön el jövő májusban.

2022 októberében így lőtték fel Elon Musk cége, a SpaceX rakétáját, a Falcon 9-et:

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179850_auto_resized.jpg
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175611_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180580_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27655_resized.jpg?avcount=1714604418
origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180916_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Halálos baleset történt a Gyáli úton, itt vannak a részletek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714604418
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180720_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó