Hagyaték

Magyarországnak szánja Wass Albert hagyatékát a családja

Létrehozva: 2022.09.21.

Mindig szívesen jön Budapestre – és utazik néha innen Erdélybe – Wass Albert fia, Miklós a feleségével, Sophiával. Az Egyesült Államokban, Hendersonban élnek nyugdíjasként és fontos törekvésük, hogy a nagy erdélyi magyar író szellemi hagyatékát gondozzák. A család arra az elhatározásra jutott, hogy a birtokukban lévő tárgyi és irodalmi emlékeket Magyarországnak ajándékozzák.

Wass Albert az egyik legkedveltebb magyar író és költő. Műveit Ceausescu idején Romániában betiltották, Magyarországon is csak 1990 óta jelentetik meg, mégis megőrizte őt a magyar emlékezet. 1944-ben először Sopronba, majd innen Németországba menekült családjával, végül 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le. Hat fia született, egyikük hároméves korában meghalt - írja a Metropol.

Németországban kis faluban egy pajtában laktunk, egy farmer fogadott be minket –

 mesél ezekről az időkről Wass Miklós. 

 

- A tehenek melege szállt fel hozzánk, az volt a fűtés, enni alig volt mit. Gyerekként mégsem éltük ezt meg tragikusan, hét lánya volt a farmernek, jól megvoltunk. Apám soha többé nem térhetett vissza Magyarországra, sem Erdélybe, ez az életébe került volna. Miután Amerikába mentünk, Európába se jött vissza soha.

Ennek azért is jelentősége van, mert felbukkant egy magyar nő, aki azt állítja: ő Wass Albert eltitkolt lánya. Az oltástagadó Pócs Alfréd szervez neki „haknikat”, állítólag még belépőt is szednek.

Mindig örültem volna egy huginak, mert csak fiútestvérem van. Ha a hölgynek van szép háza és jól főz, felőlem a húgom is lehet!

 - viccelődik Wass Miklós, de komolyra fordítva a szót kijelenti: teljességgel kizárt mindaz, amit a hölgy állít, aki különben elismeri, hogy egy autóbaleset miatt hosszú ideig amnéziája volt. Nem csoda, ha szeretne egy ilyen híres felmenőt, de az bosszantó, hogy állításaival megtéveszti az embereket.

- A család teljességgel fel van háborodva, úgy érezzük, megsérti a kegyeleti érzéseinket – jelenti ki Sophia Wass de Czege, Miklós felesége. - Képtelenségeket állít Wass Albertről, és rossz színben tünteti fel őt.

A család nem akar ebből rendőrségi ügyet. Azt viszont szeretnék, ha Wass Albert emlékét és munkásságát minél több magyar ember megismerné.

- Számos tárgy és irodalmi hagyaték van a birtokomban, amit szívesen felajánlanék Magyarországnak, amennyiben megfelelő módon gondozzák édesapám emlékét. Örülnék egy állandó Wass Albert kiállításnak, amihez szívesen hozzájárulnék a nálam lévő hagyaték átadásával – mondta a Metropolnak Wass Miklós.

 

Halálra ítélték a románok

Wass Albertet 1946 márciusában távollétében apjával együtt halálra ítélték, koholt vádak alapján. Románia évekig próbálkozott a kiadatásával, de az USA nem látott erre okot. Wass Albert állítása szerint többször is merényletet kíséreltek meg ellene Amerikában. 1998 februárjában halt meg, vannak, akik úgy gondolják, gyilkosság áldozata lett. Munkásságát Magyarországon a rendszerváltás után ismerték el, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki 1993-ban, magyar állampolgárként halt meg. Hamvait végső kívánságának megfelelően Erdélyben, a marosvécsi egykori Kemény-kastély kertjében helyezték el. 2005-ben egy hazai felmérés során az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult, A funtineli boszorkány című művét a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb között pedig még két könyve is szerepelt: az Adjátok vissza a hegyemet és a Kard és kasza. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177935_auto_resized.jpg
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714629912
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181161_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Henger alakú UFO-t pillantott meg a megrémült anya a repülőgép ablakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180580_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174172_auto_resized.png
hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158422_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó kevert almás sütemény, ami egy óra alatt elkészül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindkét szerelmet jelző bolygó hazatért: elérkezett a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714629912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180527_auto_resized.jpg
borsonline.hu

T. Danny reagált a vádakra: „Sosem hagytam az ilyesfajta bánásmódot”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó