Kisokos

Lejárt határidő: Ma megszűnik az eddig ismert kata, ezt tedd ha neked is váltanod kell

Létrehozva: 2022.09.01.

Mutatjuk, mit tegyél, ha neked is váltanod kell.

A kata alá tartozó egyéni vállalkozóknak lejárt a határidő: most dönteniük kell, hogyan tovább. Nekik szeretnénk megmutatni, milyen lépésekkel jelenthetik be a NAV-nak döntésüket, és hogyan módosulnak bevallási kötelezettségeik - írja a Metropol.

Korábban Máté Sándor könyvelő már segített értelmezni a jogszabályváltozást, most pedig a Metropol végigvezete vele a teendőkön pontról pontra.

1. Ügyfélkapus azonosítással be kell lépni az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásba (ONYA).

2. Ki kell választani az Egyéni vállalkozó gombot.

3. Rá kell menni az Új nyomtatvány/bejelentés felületre.

4. Következik az Adat- és változásbejelentés.

5. Az Egyéni vállalkozó bejelentését kell a KIVÁLASZT gombra kattintva megjelölni.

6. Ezen belül a Speciális adózási módok (kata, átalányadó) a megfelelő.

Attól függően, hogy a vállalkozó marad-e katás adózó vagy átlép átalányadóba, az alábbi lehetőségek közül kell választania:

7a. Az ÚJ kata választásával kapcsolatos nyilatkozatok, adatok

Ha a vállalkozó folytatja a kata-adózást, akkor be kell jelölni, hogy „Bejelentkezem 2022. szeptember 1-jétől a kisadózó vállalkozók tételes adója alá”, és be kell írni a 9-jegyű TAJ-számot, majd klikk a MENTÉS-re.

7b. A RÉGI kata választásával kapcsolatos nyilatkozatok, adatok

Ha a vállalkozó a kata megszűnése után az átalányadózást választja, akkor itt „A kataalanyiság megszűnése” menüpontban be kell jelölni ezt: „Kataalanyiságom megszűnésének bejelentésével egyidejűleg, egyéni vállalkozói tevékenységemre az átalányadózást választom”, és ez esetben is MENTÉS-sel kell lezárni a folyamatot.

8. De még ezzel sincs vége, csak amikor a VÉGLEGESÍTÉS gombot is megnyomtuk.

Ha a vállalkozó nem jelent be semmit, automatikusan a vállalkozói (normál) adózás alá kerül 2022. szeptember 1-től.

Ha átalányadózást választ szeptember 1-től, akkor a bejelentést célszerű legkésőbb 2022. augusztus 31-ig megtenni. (A NAV tájékoztatója ugyan 2022. október 31. határidőről szól, de több szakmai vélemény szerint ez nem mindenkire vonatkozik, ezért érdemes biztosra menni.) Ha folytatni szeretné a KATA adózást, a bejelentés határideje 2022. szeptember 25.

Az egyéni vállalkozó a saját járulékait a 2258 ÁNYK nyomtatványon vallja be, ha pedig foglalkoztat valakit, akkor a foglalkoztatott adóját és járulékait a 2208 ÁNYK nyomtatványt kell kitöltenie. A

nyomtatványokat szinte az összes számítógépes bérszámfejtő program automatikusan generálja és kitölti, majd azokat a tárgyónapot követő hónap 12. napjáig (ha az hétvégére esik, akkor a rákövetkező első munkanapig) az ügyfélkapun keresztül be kell küldeni az adóhatóságnak.

A saját személyi jövedelemadót csak az évet követő év május 20-án esedékes személyi jövedelemadó bevallásban kell bevallani (2253), de negyedévenként ki kell számítani az időközben felhalmozódott adót és a negyedévet követő 12 napon belül az adóelőleget be kell fizetni külön bevallás nélkül. (Az SZJA-bevallást a NAV előkészíti, és online felületén is lehet kiegészíteni az egyéni vállalkozó adójával.)

A befizetéseket a következő számlaszámokra kell megtenni:

Saját személyi jövedelemadó:

NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06056353

Foglalkoztatottól levont személyi jövedelemadó:

NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyektől levont adó, adóelőleg beszedési számla: 10032000-06055950

EKHO:

NAV Magánszemélyt terhelő ekho beszedési számla: 10032000-06056377

Szociális hozzájárulási adó (SZOCHO):

NAV Szociális hozzájárulási adó beszedési számla: 10032000-06055912

Saját társadalombiztosítási járulék:

NAV Társadalombiztosítási járulék magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06055802

Foglalkoztatottól levont társadalombiztosítási járulék:

NAV Biztosítottaktól levont társadalombiztosítási járulék beszedési számla: 10032000-06055819

Az átutalások mindegyikére a közleményben feltétlenül fel kell tüntetni a vállalkozó adószámát, különben a befizetett adót az adószámlán nem írják jóvá. Az ÁNYK nyomtatványok és a rendszerrel kapcsolatos ismeretek a NAV honlapján találhatók.

Még egy fontos lépés hátra van a kata alól kikerülő, tevékenységüket folytató vállalkozóknak: biztosítotti jogviszonyuk bejelentése, ami biztosítja ingyenes állami egészségügyi ellátásukat. Aki megszünteti vagy szünetelteti vállalkozását, havi 8400 forint fizetési kötelezettséggel járó egészségügyi szolgáltatási járulék alá kell bejelentkeznie a 22T1011U jelű nyomtatványon. Aki bármilyen formában, nem új kata adózóként folytatja vállalkozói tevékenységét és nem nyugdíjas, annak biztosított jogviszonyát a 22T1041 nyomtatványon kell bejelentenie. Akkor is, ha nem

főfoglalkozású, hanem teljes munkaviszony mellett, vagy nappali tagozatos hallgatóként vállalkozó. (Ezeket a nyomtatványon kiválasztható kódok jelölik.)

Reméljük, útmutatónk segítségével mindenki megtalálja a rá vonatkozó tudnivalókat. A lényeg, hogy az új szabályok szeptember 1-jétől élnek, tehát nem lehet tovább halogatni a döntést.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek