Választás

Márki-Zay megy előre az úton, amit Gyurcsány kijelölt számára

Létrehozva: 2022.02.18.

Módosítva: 2022.02.18.

Márki-Zay Péter csütörtökön délután kapott lehetőséget, hogy előadjon egy tőle megszokott összevissza beszédet - ezúttal évértékelő gyanánt.

Az ellenzék kész a kormányzásra – jelentette ki pénteken, online közvetített évértékelő beszédében a bukott miniszterelnök. Gyurcsány ezzel ismét bizonyította, hogy ő a baloldal vezére: ő tartott először évértékelőt, ő adott irányt először, ő mondta ki azt is először, hogy készek a kormányzásra. Ő jelentett ki azt is, hogy jelöltjük, Márki-Zay Péter kész elfoglalni a miniszterelnöki bársonyszéket - gyűjtötte össze a Ripost.  

Csütörtök délután a fasisztákat és kommunistákat is képviselő szivárványkoalíció jelölte, Gyurcsány kesztyűbábja is megtartotta a maga évértékelőjét és nem okozott se meglepetést, se csalódást. Nem hazudtolta meg mesterét, nem tért le a Gyurcsány által kijelölt útról és pontosan mondta fel a Gyurcsány-Bajnai kormányok ihlette programját. A totális meghátrálást, a kudarcos múltba való visszatérést - és az álságos baloldali ígérgetéseket.

Gyurcsány Ferenc bábja összevissza beszédében a gyalázkodás és az alaptalan ígérgetés között, csak pont a baloldal valódi programjáról nem beszélt. De az elmúlt hetek önleleplezései pontosan megmutatták, hogy mire készülhetünk, ha újra a baloldal kerülne kormányra:

Megszüntetnék a 13. havi nyugdíjat

Márki-Zay Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje több alkalommal is támadta a 13. havi nyugdíjat. Volt, amikor felelőtlen lépésnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszaadását, máskor „veszélyesnek„ minősítette. A 13. havi nyugdíjat 2009-ben vette el Gyurcsány javaslatára a Bajnai-kormány, ezért viszont Márki-Zay többször megdicsérte Bajnai Gordont. Mindeközben a kormány a novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után megkezdte a 13. havi nyugdíj kiutalását is.

Eltörölnék a rezsicsökkentést

A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban többször kikelt a 13. havi nyugdíj ellen. Márky-Zay szerint az a baj, hogy rendkívül nehéz megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést. MiniFeri közösségi oldalán jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amelyet Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani.

Megszüntetnék az üzemanyagár stopot

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal üdvöskéje szerint a benzinár maximalizálása épp úgy rossz, mint a rezsicsökkentés. „A benzinár is elég aktuális probléma. Mihez kezdene vele? Márki-Zay: Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni.

Fizetőssé tennék az egészségügyet

Magánkézbe adná az egészségügyet Márki-Zay Péter – derül ki egy korábbi videóból, amelyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: „Meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani.” A politikus úgy gondolja, hogy a megoldást az úgynevezett single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer jelenti.

Eltörölnék a minimálbért

A baloldal kormányfő-jelöltje szerint a minimálbérnek rengeteg hátránya van. Úgy véli, ha túl magas a minimálbér, akkor a vállalkozók nem fognak alkalmazni embereket, mert nem éri meg nekik, ezért pedig éppen a legképzetlenebbeknek soha nem lesz munkájuk. Szerinte a minimálbér emelése nyomorba taszítaná az országot.

Ha felemelnénk a minimálbért ötszázezer forintra – fogalmazott Márki-Zay –, az tragédiát okozna az országnak. Egy ilyen, a legalapvetőbb közgazdasági logikát is nyilvánvalóan nélkülöző kijelentésért középiskolában is megbukna, hisz a minimálbér meghatározásánál az adott ország termelékenységének szintjéből lehet csak kiindulni.

Egyből eltörölnék a gyermekvédelmi törvényt

Nem akar válaszolni a népszavazás „ostoba” kérdéseire a baloldal miniszterelnök-jelöltje – Márki-Zay Péter erről az M1 riporterének beszélt azok után, hogy az országgyűlés elrendelte a népszavazás kiírását. A politikus leszögezte, hogy ha hatalomra kerül, akkor eltörli a gyermekvédelmi törvényt. A baloldal miniszterelnök-jelöltje tovább elmondta, hogy egyszerűen nem hajlandó voksolni a gyermekvédelmi népszavazáson, és el se megy rá.

Beengednék a migránsokat

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és baloldali szövetségesei politikáját képviseli az ellenzéki előválasztáson megválasztott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök jelöltje rendszeresen kiáll a migráció mellett, nyíltan beszél a migráció előnyeiről és arról, hogy be kell fogadni a migránsokat, integrálni kell őket.

Fidesz: A Gyurcsány-show mai adását láthattuk

A Gyurcsány-show mai adását láthattuk: egy rendkívül kínos epizódszereplő áll a baloldal színpadán, aki mögött valójában Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni a hatalomba - reagált a nagyobbik kormánypárt a baloldal miniszterelnök-jelöltjének beszédére.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje azokat a Gyurcsányékat akarja hatalomra segíteni, akik egyszer már tönkretették a magyar gazdaságot, elvették a 13. havi nyugdíjat, egekbe emelték a rezsi árát, munkanélküliséget és megszorításokat hoztak a magyarokra - emelték ki.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje az elmúlt hetekben már ismertette a baloldal valódi programját: megint el akarja törölni a rezsicsökkentést, a családi adórendszert, a minimálbért és fizetőssé tenné az egészségügyet.

”Beengedné a migránsokat és az LMBTQ-propagandát is!”

Naponta sértegeti a választókat, a vidékieket, a falusiakat, a nőket, a külhoni magyarokat, a fogyatékkal élőket, listázni akarja a zsidókat, a cigányokat, a hatalom reményében örvendezik az idősek halálán, képviseli a fasisztákat és a kommunistákat. Zagyva, összevissza beszéde nemcsak kínos, de komoly veszélyt jelent Magyarország biztonságára is.

Nagy Ervin: Egy fékezett habzású Gyurcsány Ferencet kaptunk Márki-Zay Péter személyében

Már az évértékelőre való készülődés is hűen tükrözte azt a zűrzavart, ami a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányát ez idáig is jellemezte. Egy héttel ezelőtt még sem az időpont, sem a mondanivaló nem volt világos, ahogy a kampányrendezvény célját sem sikerült pontosan meghatározni - írta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője Márki-Zay Péter évértékelőjére reagálva.

A baloldali együttműködésben tapasztalható zavarok, a résztvevők közötti konfliktusok miatt azt az előzetes ígéretet sem tudták teljesíteni, miszerint Márki-Zay Péter ezen a rendezvényen mutatja be a végső kormányprogramot - emelte ki az elemző.

Továbbra sincs vízió, nincs jövőkép, de még az országos lista sem állt fel. Ezeket a problémákat az sem orvosolta, hogy az egyes pártok vezető politikusai egyfajta biodíszletként szerepeltek a színpadon.”

Márki-Zay Péter stábja szigorúan figyelt arra, hogy a beszédben semmi kivetnivaló ne legyen, számukra a legfontosabb cél, a kockázatok csökkentése volt, illetve azoknak az aknamezőknek az elkerülése, amire az elmúlt időszakban a baloldal miniszterelnök-jelöltje többször is rálépett.

Nem esett szó arról, hogy mi volt a célja azzal, hogy az elmúlt hónapokban szinte minden társadalmi csoportot megsértett.

Továbbá arra is kínosan ügyelt, hogy még utalás szintjén se kerüljön szóba a rendszerváltoztatás óta az egyik legbotrányosabb kijelentés, miszerint Márki-Zay Péter külön-külön is a kommunisták és a fasiszták képviseletére is készül. Márki-Zay Péterben semmi izgalom nincs - jelentette ki lapunknak Nagy Ervin.

Hozzátette: Ha épp nem sérteget valakit, tulajdonképpen ő is csak egy tipikus baloldali politikus, aki olyan közhelyeket ismétel meg, amelyeket az elmúlt időben Gyurcsány Ferenctől hallhattunk.

A különbség az, hogy míg Gyurcsány szenvedéllyel és „népvezéri karizmával” igyekszik fellépni és megtéveszteni a választópolgárokat, addig Márki-Zay Péter hozzá képest csupán egy unalmas csinovnyik - tette hozzá.

Kijelenthető, hogy végül is egy „fékezett habzású” Gyurcsány Ferencet kaptunk Márki-Zay Péter személyében, aki ugyan akadozva, sokat bakizva, de kockázat és ezúttal komolyabb sértegetés nélkül felmondta az ellenzék sablonszövegét - szögezte le lapunknak a XXI. Század Intézet elemzője.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy Márki-Zay Péter politikai értelemben légüres térbe került, továbbra sincs mögötte komoly politikai erő, a közelmúltban produkált gyenge teljesítménye, illetve a botrányos és sértegető hangneme miatt elfordultak tőle a szimpatizánsok - foglalta össze.

A képlet – ha úgy tetszik – valójában egyszerűsödött: ha az ellenzék veszít április 3-án, akkor Márki-Zay lesz a bűnbak, ha nyernek, akkor pedig senki nem lesz, aki támogatná őt. Se így, se úgy nem lesz miniszterelnök Márki-Zay Péter - zárta elemzését Nagy Ervin.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190331_auto_resized.jpg
origo.hu

Pszichiátriára került az Ázsia Expressz sztárja - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27772_resized.jpg?avcount=1714915816
origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189957_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190673_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27773_resized.jpg?avcount=1714915816
origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27777_resized.jpg?avcount=1714915816
magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189162_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/S_jJJiyxWYU_MeTH_M1D5TcwkYuyRniXXBKmwiAxPxM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MGM0MDQwYjE5NTQ1YWE5MDEzYzQ2NjhiNjZmNjI3.jpg
Összefüggések

Menczer Tamás: Ugyanazok állnak Magyar Péter mögött, akik Márki-Zay mögött is voltak!

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jbseD0C_tLavLMoqWi6jAuAnETqLuHHuBP26hCzom4s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1OGU4YjkzNmUxZTQyZmFiZDQzZjc2YjUyNmNmMzcz.jpg
Tech

Sürgős figyelmeztetést kaptak az Android-felhasználók: minden pénzedet elvesztheted a Google Chrome miatt!