Tudomány

Bárki számára elérhetővé tették az okosmaszkot: Nemcsak pulzust mér, de azt is megmondja, ha idegesek vagyunk

BGA

Létrehozva: 2022.02.07.

Mindent talán nem, de egy sor élettani funkciót figyel az az arcmaszk, és a bele épített érzékelő, amit amerikai tudósok fejlesztettek ki. A pulzus- és légzésfigyelés alap, de ez akkor is jelez, ha nagyon jól érezzük magunkat.

Ferrari Press Agency Ref: 13639 Mask 1 13/01/2022 See Ferrari text Pictures MUST credit: Northwestern University A face mask device for doctors and nurses staff on the Covid-19 frontline that tells them if their covering is leaking or if they have developed a medical issue , has been developed.The team behind the device, called FaceBit, refer to as a “Fitbit for the face.”The tiny lightweight sensor uses an even smaller magnet to attach to any N95, cloth or surgical face mask. It can sense the user’s real-time respiration rate, heart rate and mask wear time and measure mask fit. All this information is then wirelessly transmitted to a smartphone app, which contains a dashboard for real-time health monitoring. The app can immediately alert the user when issues such as elevated heart rate or a leak in the mask arise. The engineers who developed it say the physiological data also could be used to predict fatigue, physical health status and emotional state.The device is designed to harvest energy from any variety of ambient sources — including the force of the user’s breathing, motion and heat from a user’s breath as well as from the sun. This extends the sensor’s battery life, lengthening time between charges.It has been developed by a team at Northwestern University in Illinois, USA OPS:All data collected by the FaceBit is transmitted in real time to a companion app Pictue supplied by Ferrari,Kép: 652553922, Licenc: Rights-managed, Korlátozások: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Egy levegőből megmondom, hogy vagy! A tudomány sokszor tud újat mutatni. Pláne akkor, ha az egészségi állapotunk felmérését kell megoldani. A néhány éve elterjedt okos karkötők és órák rengeteg olyan funkciót tudnak, ami korábban elképzelhetetlen volt. Eleinte csak a pulzusunkat mutatták, aztán jött az alvásminőségünk, a mozgásigényünk, a vérnyomásunk, és így tovább. Az elmúlt két évben viszont minden a maszk körül forog, így csak idő kérdése volt, vajon ki fogja először ennek a védőeszköznek a funkcióit bővíteni. Így 2022-re megjelentek az okosmaszkok.

Alig két centi, de mindent küld telefonra

Az amerikai Északnyugati Egyetem mérnökei elsők között álltak neki kísérletezni, hogyan okosíthatnák fel a mostanság hordott maszkokat. Ráadásul az sem volt mindegy, hogy az okosításba milyen funkciók, milyen érzékelések férnek bele. Így hát összedugták a fejüket – természetesen megfelelő távolságtartás mellett – és megalkották a FaceBitet. Ez egy nagyjából ötforintos méretű érzékelő, amit egy mágnes segítségével rögzítenek az arcmaszkhoz. A készüléket elsősorban orvosoknak és ápolóknak tervezték, de a kitalálók azt szeretnék, ha bárki használhatná a maszkot. Az érzékelő ugyanis használat közben képes az ember komplett egészségi állapotának felmérésére. Nyomon követi azt, hányszor lélegzünk egy perc alatt, hányat dobban a szívünk, és azt is, mióta van rajtunk a maszk. Sőt, a mérnökök szerint az eszköz még arra is jó, hogy a kinyert adatokból megállapítsa, milyen a maszkot hordó egyén érzelmi állapota, vagy hogy mennyire fáradt éppen. Persze, mint minden okoseszközhöz, szükséges egy még okosabb, azaz egy telefon. Az érzékelő ugyanis egy applikációba továbbítja az adatokat, így a felhasználók azonnal le tudják ellenőrizni egészségi állapotukat. Vészhelyzet esetén – például szivárogni kezd a maszk, vagy hosszú ideig túl magas a pulzus – pedig azonnal értesítést küld a telefonra.

Fotó: Profimedia

 

 

Másfél hét egy töltéssel

A miniatűr készüléket egy még kisebb akkumulátor táplálja. De ezt nemcsak töltővel tudjuk feltölteni, mert az érzékelő a felhasználó levegővételének erejéből, és az általa kibocsátott hőből, sőt, még a napfényből is töltődik. Így két teljes feltöltés között 11 napig működik biztonságosan az arcmaszk. Az érzékelő vezető tervezője, Josiah Hester professzor elmondta: az volt a céljuk, hogy olyan maszkot alkossanak, ami elsősorban az egészségügyi szakemberek használnak, és munka közben nem okoz számukra kényelmetlenséget. A FaceBitet először önkénteseken tesztelték, de a szivárgásos figyelmeztetéshez klinikai vizsgálatokon is át kell majd esnie. A mérnökök viszont nem árulnak zsákbamacskát: az érzékelő terveit és a hozzá kapcsolódó applikáció műszaki leírását közzétették, így bármelyik vállalkozás vagy magánszemély le tudja gyártani az eszközt.

Ez az arcmaszk jelenti az első lépést a jövő tudománya és az arcérzékelés felé. Ráadásul fenntartható és kényelmes lehetőséget biztosít az általános egészségügyi megfigyelésre, nemcsak a koronavírus-osztályok frontvonalában dolgozók számára, hanem azon túl is mondta Josiah Hester mérnök. Az első eszközök ugyan eltérnek a világszerte elterjedt maszkoktól, de a vezető tervező szerint a sebészeti vagy az FFP2-es maszkokba is beépíthető lesz az érzékelő.

 

Keserű levegővel nézték az illeszkedést

Adódik a kérdés, hogyha a maszk fejtől távolabbi végén van az eszköz, akkor hogyan tudja mérni a pulzust. Az érzékelő egy észrevétlenül apró mozdulatot figyel a maszkot hordó ember fején, ami minden egyes szívdobbanáskor jelentkezik. Ebből számolja ki a szívverést. A szívritmusra vonatkozó információk és a légzésszám kombinálásával az arcmaszk érzékeli a stresszt és azt, ha valaki ideges. Ekkor azonnal riasztást küld az applikációra a felhasználónak, hogy tartson egy kis szünetet vagy vegyen néhány mély lélegzetet, hogy megnyugodjon. Érdekes módon tesztelték az önkénteseken az illeszkedést is: a viselők felé egyre nagyobb mennyiségű, édes vagy keserű ízű-szagú levegőt fújtak. Ha túl hamar érezték meg az ízt, akkor a maszk túl lazának bizonyult.

–Ha 12 órán át vagy hosszabb ideig viselünk maszkot, az arcunk néha elzsibbadhat. Lehet, hogy a használó észre sem veszi, hogy a maszk meglazult, mert nem érzi, vagy túlságosan fáradt ahhoz, hogy észrevegye. A maszk ellenállásának mérésével mérjük az illeszkedést. Ha hirtelen csökkenést látunk ebben az értékben, az azt jelzi, hogy szivárgás keletkezett, és figyelmeztetni tudjuk a viselőjét – zárta Josiah Hester professzor.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183879_auto_resized.jpg
origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27705_resized.jpg?avcount=1714726821
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183898_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183516_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27702_resized.jpg?avcount=1714726821
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184139_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714726821
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZtbEbJz1-drhBEBvJ0t9wyGm0JmBNDwM-2xuXd8iz3w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxYTUxOGEwMDg4ZTQxMmViNGYwODYwZTU1MjkyN2M0.jpg
Megindító

Együtt lépett színpadra Curtis és a Duchenne-szindrómás Beni

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával