Egészségügy

Kórházakat is bezárna Márki-Zay Péter

Létrehozva: 2022.01.21.

Módosítva: 2022.01.21.

Tömegével záratna be egészségügyi intézményeket Márki-Zay Péter, aki egy tavaly őszi interjúban beszélt arról, hogy a vidéki településeken a sürgősségi és a szülészeti ellátást is megszüntetné. Közben Gyurcsány jelöltje az egészségügy fizetőssé tétele mellett is kampányol, s ennek jegyében legutóbb azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába.

Márki-Zay Péter jelentősen leépítené az egészségügyet. A baloldal jelöltje tavaly ősszel részletesen beszélt arról, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, s hogy a szolgáltatórendszer számos egységét záratná be, elsősorban vidéken - emlékeztet az Origó.

Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében– mondta. A hódmezővásárhelyi polgármester elképzelése erős hasonlóságot mutat a 2010 előtti baloldali kormányok politikájával. Emlékezetes: A Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg Magyarországon, köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, az aktív kórházi ágyak számét pedig elképesztő mértékben- összesen 16 ezerrel- csökkentették. 

Gyurcsányék ezzel párhuzamosan több kórházban felszámolták az aktív ellátást, és úgynevezett elfekvőket alakítottak ki.

A 2010 előtti baloldali kormányok alatt összesen több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. 

A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

Márki-Zay még a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné: egy 2019-es Facebook-videójában az Alkotmánybíróságot bírálta, amiért az átengedte a Fidesz által kezdeményezett, 2008-as szociális népszavazás kérdéseit. Ismeretes: az érvényes referendumon a voksukat leadó magyarok több mint négyötöde döntött úgy, hogy nem kérnek a Gyurcsányék által bevezetett újabb sarcokból. Azonban ha a baloldali jelöltön múlna, akkor a magyar betegeknek még ennél is többe kerülne az ellátás, hiszen szinte a teljes egészségügyet fizetőssé tenné.

Mint egyik korábbi cikkünkben felidéztük, Márki-Zay egy 2018. márciusi kampányfórumon arról beszélt, hogy a szerinte rossz mai állapotokon „csak egy drasztikus magánosítás segíthet", vagyis magánkézbe adná az egészségügyi szolgáltatást, a kórházakat és a rendelőintézeteket is.

Emlékezetes: Gyurcsányéknak is voltak hasonló intézkedései. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz tiltakozása ellenében vitték keresztül például a laborszolgáltatás, az étkezés, a betegszállítást, a vagyonkezelés és az üzemeltetés kiszervezését. Utóbbi kapcsán több önkormányzat is nehéz helyzetbe került 2010 előtt, amikor csődbe mentek azok a magáncégek, amelyekkel privatizációs szerződést kötöttek a helyi kórházak üzemeltetésére. 

Eközben Márki-Zay egyre bizarrabb érvekkel bizonygatja, hogy a magánegészségügy térnyerése a lakosság érdekeit szolgálná. Talán a legszürreálisabb okfejtésében, egy tavaly decemberi fórumon azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába. A szemműtétek bizonyos fajtája (esetében) az amerikai biztosító is inkább azt mondja, hogy inkább menjen el Indiába, adok egy repülőjegyet– mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. 

Márki-Zay azért küldené a magyar betegeket az ázsiai szubkontinensre, mert szerinte az indiai orvosoknak nagyobb tapasztalata van az ott népbetegségnek minősülő szemproblémák kezelésében. Figyelemre méltó, hogy már a következő mondatában önellentmondásba keveredett, hiszen azt is hozzátette: olyan helyre ideális mennie a betegeknek, ahol MRI berendezés is van, márpedig az indiai egészségügy nem a népbetegségek kezelésére bevetett csúcstechnológiákról híres. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az USA-ban több tíz millió embernek semmilyen biztosítása nincsen, és még a meglehetősen drága fizetős rendszer sem fed le minden betegséget.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185496_auto_resized.jpg
origo.hu

Egy férfi felnézett a padlásra, és egy több százmillió forintot érő kincset talált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185288_auto_resized.jpg
vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182068_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184200_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185583_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Könnyek közt, komoly elhatározásra jutott az elhunyt magyar legenda özvegye

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184919_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183174_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nincs megállás: sikert sikerre halmoz az ország kedvenc roma pékje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714748711
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hp3VevFrO9ZdY85oJOR0nkqNC7GeO5y21mmaVprE2IM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhNmE4NWFiMDdiMTRiOTg4ODMwM2E1ZTY3NzRlYzUz.jpg
Búcsú

Hosszú életben bízott az elhunyt lottómilliomos, Andraschek László: ez volt az utolsó kívánsága