Aktuális

Embertelen állapotok uralkodnak Józsefvárosban

Bors

Létrehozva: 2021.10.12.

<p>Elkeseredtünk, már két hete nincsen gáz, nem tudunk normálisan főzni, sem tisztálkodni. Vagyunk vagy százan, és itt fagyoskodunk, mint a hajléktalanok – mondta el a Metropolnak a Diószegi Sámuel utca 18. alatti bérház egyik lakója. Szeptember végén ugyanis az egész házban leállították a gázszolgáltatást egy szivárgás miatt.</p>

Forrás: Metropol

A lakók szerint a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak a felelőssége, hogy még a tél beállta előtt visszakaphassák a szolgáltatást.

- Azt mondták, hogy ez egy hosszú folyamat, akár 3-4 hónap is lehet, mire újra lesz gáz. Na, de most az ember addig mit csináljon, mindjárt itt a tél. Nem tudunk normálisan tisztálkodni, sem főzni, sem fűteni – mondta egy neve elhallgatását kérő lakó.

A lakók szerint fölösleges volt a gáz elzárása

- A földszint 5-ös lakásban szivárgott a gáz, azért zárták le a szolgáltatást. Egyszerűen meg lehetett volna oldani, ha a csonkot levágják és ledugaszolják, ahogyan kell, és akkor a többi lakónál nem kellett volna megszüntetni a gázszolgáltatást. Nem értjük, miért így intézte ezt a szolgáltató – mondta el a Metropolnak Szabó János.

Bűz és gázszag jött a pincéből már nyár óta

- Már nyáron is gázszag jött fel a pincéből. Elöregedtek a gáz- és a vízcsövek is. Itt foltozgatni már nem lehet, évtizedek óta nem volt felújítva a közmű. A pincébe sem lehet lemenni, mert soha nem volt kitakarítva. Olyan bűz árad belőle nyáron, hogy alig lehet megmaradni tőle. Ilyen körülmények között fizetünk 16-25 ezer forintot a lakás bérleti díjára – panaszolta az egyik ott lakó hölgy.

Háromszoros lesz a villanyszámla

- Az önkormányzat rezsót és villanymelegítőt biztosított, minden családnak – ezt már Szabó János mesélte, aki beinvitált a lakásába is. - Na kérem, ezzel a kicsi villanyfűtőtesttel nem tudjuk felfűteni a lakást, csak a szobát, pedig hárman lakunk itt. 3.80-as a belmagasság. Normális körülmények között 22 ezer forintot fizetünk havonta a villanyfogyasztásért, most ez minimum a triplája lesz a rezsó és a villanyfűtőtest miatt.

15 évig vártunk arra, hogy zárat szereljenek a kapunkra

- Amióta itt élek, 31 éve nem volt felújítva az épület – mesélte Szabó János, aki szerint azóta van rend a házban, amióta zárható lett a külső kapu.

- 15 évet vártunk arra is, hogy az önkormányzat zárhatóvá tegye a kaput. Akkoriban napi 4-5 alkalommal hívtuk a rendőrséget, mert annyi drogos és mindenféle alak jött be randalírozni az udvarra. Az önkényes lakásfoglalónk 10-15 lakásba beköltöztek. Évekbe telt, mire ki lehetett őket rakni, és utána az önkormányzat lefalazta az ajtókat és ablakokat. Most a gázfelújítási munkák során a gyorsszolgálatnak ki kell ütnie ezeket a falakat, hogy bejussanak, és nyomáspróbát végezhessenek azokban a lakásokban is, ahol azóta sem lakik senki.

A lakóknak nem szükséges kiköltözniük az önkormányzat szerint

A Józsefvárosi Önkormányzat arról tájékoztatta a Metropolt, hogy az ügyben zajlik a javítási munkák felmérése, a nyomáspróba időpontjának egyeztetése is folyik. Ha a nyomáspróba sikeres, a gázszolgáltatást - előre láthatóan négy lakás kivételével – újraindítják. Az említett négy lakásban a gázszolgáltatás csak a javítási munkák után indulhat meg, ami hosszabb időt vehet igénybe. Az áramfogyasztásban keletkezett többlet kapcsán az önkormányzat azt mondta, azt kompenzálják a lakóknak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180368_auto_resized.jpg
origo.hu

Nézegessen tomboló, mocskolódó baloldali politikusokat május elsején! - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714596613
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178913_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714596613
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714596613
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó