Aktuális

Magyar siker: 30 éve ismert szer gyógyíthatja a Covid szövődményeit

Bors

Létrehozva: 2021.09.30.

<p>Már lassan három évtizede dolgoznak a kutatók azzal a vegyülettel, amit magyar szakemberek fejlesztettek ki. A BGP-15 nevű molekulát most a koronavírus súlyos szövődményei ellen vethetik be.</p>

A kilencvenes évek elején magyar kutatók egy új hatóanyagot fejlesztettek ki. Kezdetben a cukorbetegséget, annak is a kettes típusát szerették volna gyógyítani, ám a klinikai tesztelések végül megszűntek. Azóta sok kutatócsapat ráállt a BGP-15 molekula kutatására, hogy más területeken is alkalmazni tudják. Nemrégiben például lehetséges szívgyógyszernek kiáltották ki a hatóanyagot. A Mitochon Technologies egy teljesen új úton járva a koronavírus-fertőzés gyógyításában próbálja meg alkalmazni a vegyületet.

Kevésbé súlyos a lefolyás

Bicskei László ügyvezető, a klinikai program irányítója a InfoRádiónak elmondta: számtalan előnye lehet a molekula alkalmazásának a Covid által okozott tünetek és betegségek gyógyításában.

– Nagyon erős sejtvédő és -segítő hatása van a szernek. Különösen igaz ez azoknál, akik hajlamosak lehetnek a fertőzés súlyos lefolyására – magyarázta a szakember.

– Kutatásaink szerint a BGP-15 csökkenti az oxidatív stresszt (a szervezetben lévő molekulák és antioxidánsok egyensúlyának felborulását), lassítja a tüdőfibrózis kialakulását (a tüdő kapacitásának nagymértékű csökkenését), megakadályozza a citokinvihar kialakulását (amikor nagy számban szabadulnak fel gyulladást okozó fehérjék), összességében elkerülhető tehát a súlyos szervi károsodás – tette hozzá az ügyvezető.

Védi a belső szerveket

A molekulával a jelenlegi információk szerint a sokszervi gyulladás is megelőzhető, ami a poszt-covid betegségek egyik legveszélyesebb fajtája.

– Amikor nagy baj történik, és a szervezetben egymást gerjesztik, ezáltal pedig súlyosbodnak a problémák, szinte tehetetlenek vagyunk.

A mi szerünkről bebizonyosodott, hogy védi nemcsak a szívet, hanem a vesét, a májat, a vállizmokat, de a petesejtet, és a sejtek energiatermelő rendszerét is.

Magyarul fokozódik a szervezet stressz elleni természetes védekező rendszerének működése – hangsúlyozta a kutatás vezetője. Így igen ígéretes jövő előtt áll ez az univerzális hatóanyag.

Már folynak a vizsgálatok

Bicskei László arról is beszámolt: a klinikai vizsgálatok első fázisa már lezajlott. A második és harmadik fázisban pedig kilenc kórház vesz majd részt. A vizsgálatok a jászberényi, a gyöngyösi és a kecskeméti kórházban elkezdődtek, a Dél-pesti Centrumkórházban pedig hamarosan elindulnak.

– A vizsgálatokba otthon gyógyuló betegeket vonunk be, így ők nem fogják terhelni a betegellátó rendszert. Összesen 660 fertőzöttet szeretnénk bevonni a folyamatba, de csak friss betegeket vizsgálhatunk, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van – pl. cukorbetegség, szívproblémák, elhízás –, amelyek hajlamosítanak a súlyos lefolyásra. A betegek 4 hétig, azaz 28 napig vesznek részt a vizsgálatban. Azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a szerrel csökkenteni tudjuk a kórházba kerülés valószínűségét.

Ha az eredmények szignifikáns javulást mutatnak a betegek állapotában, akkor tudjuk majd törzskönyveztetni a hatóanyagot

– mondta a szakember.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172878_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165519_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Előre nem látott szuperrobbanás történt a Napban - ma érkezik a Földre a hulláma

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163306_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a gyermekedről szól vagy rólad?!” – Majka olyan születésnapi bulit rendezett kisebbik fiának, ami sokaknál kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169050_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172790_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27570_resized.jpg?avcount=1714412109
origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714412109
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714412109
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú