Aktuális

Tinik súlyzóval – hány éves kortól és hogyan edzhetnek a kamaszok?

Bors

Létrehozva: 2021.05.05.

Szerencsére ma már menő az edzés, és a fitnesztermeket is egyre fiatalabbak látogatják. A kamaszok is előszeretettel súlyzóznak, de vajon mikortól ajánlott ez az edzésforma?

Forrás: Shutterstock

Izmos kar, erős vádli, kockahas. Ma már így néz ki egy jól összerakott srác. Ehhez viszont nem mindig elég a szokásos edzés, vannak akik már egészen fiatalon súlyzóznak és konditerembe járnak. Ilyenkor azonban rengeteg szülő tanácstalan, hogy mikortól egészséges súlyzókkal dolgozni?

Saját testsúllyal el lehet kezdeni

Fizikai erőnlétet javító, a testet harmonikusan terhelő edzésformákat, vagy saját testsúlyos edzést tízéves kor fölött érdemes elkezdeni – írja a Metropol. A súllyal végzett erőedzésekkel azonban ekkor még nem szabad erőltetni, hiszen a növekedési fázisban lévő szervezet nem képes a mesterséges izomtömeg-növeléssel lépést tartani. A túlzott izomerősítés gátolhatja a növekedést, az egyoldalú, bizonyos izomcsoportokra koncentráló terhelés pedig különféle gerinc- és más mozgásszervi elváltozások, betegségek kialakulásához vezethet. 

A csontok sokáig fejlődnek

Egy ember fejlődésében a csontosodási folyamatok 24 éves kor környékén fejeződnek be. Addig a csontozat szerkezete még alakul, könnyebben deformálódik, sérül, főleg akkor, ha maximális terhelést kap. Ugyanez vonatkozik a csontok közötti összeköttetésekre, a porcokra, szalagokra.

Mikor lehet elkezdeni?

Ha a kamasz ragaszkodik a súlyzós edzéshez, 13-14 éves kortól lassan belekezdhet, de lehetőleg maximum 1 kg-os súlyt használjon, és a súlyzós edzés csupán kiegészítése legyen az egyébként a testet harmonikusan terhelő edzéstervnek.

Nem jó a netről ellesett technika

Fontos, hogy semmiképp ne kísérletezgessenek a kamaszok az internetről ellesett gyakorlatokkal! Az edzésterv összeállításához, valamint a pontos, tudatos és gerinckímélő végrehajtás elsajátításához mindenképpen edző segítségét kell kérni.

Miért nem használ a kondi a kamaszháj ellen?

A duci fiúkról nem a súlyzós kondi fogja a zsírpárnákat leolvasztani. Elsődleges szempont az étkezés reformja után, hogy olyan mozgásformát kell találni, amiben folyamatosan mozogni kell, magasan tartva a pulzusszámot, és ezzel a zsírégetést is. 

A nőies mozgásnak is árthat

A vékony lányok esetében, akik izmot szeretnének magukra pakolni a súlyzós edzésekkel, sajnos  a mozgásfejlődésében a konditermi gyakorlatok inkább ártanak, mint használnak. A gimnasztikai alapmozgásokkal a mozgáskultúra ugyanis nem fejlődik, hanem silányul. A hagyományosan „csajos” mozgásformák, a zenés csoportos órák azonban a terhelés mellett a téri-tájékozódási képesség fejlődését, az egyensúlyérzéket, a mozgás összehangolását is fejleszti

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek