Aktuális

41 éve hagyta el a Földet Farkas Bertalan: Megérem, hogy lesz újabb magyar űrhajós

Bors

Létrehozva: 2021.05.27.

A 71 éves dandártábornok alig múlt harminc, amikor 1980. május 26-án a Szojuz–36 fedélzetén megkezdte a 8 nap 20 óra és 45 percen át tartó űrutazását. Farkas Bertalan 1978-ban érkezett Csillagvárosba fizikai és mentális felkészülésre, és mire eljött a nagy nap, már nyoma sem volt benne az ismeretlentől való félelemnek.

Farkas Bertalan minden apró részletre emlékszik az 1980. május 26-át megelőző napokból. Szinte az orrában érzi a Szojuz–36 kabinjának illatát, és maga előtt látja az akkori kor legmodernebb eszközeinek villódzó fényeit. Ez az a kabin, amelyben az Interkozmosz program keretében első és máig egyetlen magyarként eljuthatott a világűrbe, ahol majdnem kilenc na­pon át körözött a Föld kö­rül Valerij Kubaszov pa­rancsnoksága alatt. A Bajkonurban töltött idő utolsó napjaiban már senki nem gondolt a hatalmas rizikóra, amit egy űrutazás rejtett. 

A Csillagvárosban rengeteg időt töltöttünk felkészüléssel, és a kor legkiválóbb szakemberei készítettek fel minket életünk kalandjára

– emlékezik az egykori űrhajós.

Természetesen az elején volt bennünk félelem, de a start előtti hetekre már minden aggodalmunk köddé vált, és csak a feladatra koncentráltunk. Ebben segítségünkre voltak pszichológusok, akik óriási munkát végeztek annak érdekében, hogy mentálisan felkészüljünk a ránk váró több mint egy hétre – mesélte a Borsnak a dandártábornok, aki az űrutazás előtti napokban, telefonon búcsúzott el a feleségétől.

A szabályok szerint arra nem volt lehetőség, hogy a családom ott legyen a kilövésnél, amit akkor értettem meg igazán, amikor 1986. január 28-án bekövetkezett a Challenger-katasztrófa. Akkor gondoltam bele, hogy ez velünk is megtörténhetett volna, és abba is, milyen érzés lett volna a családtagjainknak, ha a helyszínről nézik a rakéta megsemmisülését és az űrhajósok tragédiáját.

Farkas Bertalan „egyszerű” vadászpilótaként indult küldetésére, de nemzeti hősként tért vissza a Földre. Egyedüli magyarként él­hette át az űrutazás pá­ratlan élményét, és attól kezdve mindennap arra vágyott, hogy újra a csillagok közé repülhessen. 

Az űrállomáson töltött napok után június 3-án visszatértünk, azonnal éreztem, hogy az életem végérvényesen megváltozott. Pillanatok alatt lett ismert a nevem Magyarországon és az egész világon. Hatalmas volt körülöttem a médiafelhajtás, de nem ez volt az egyetlen dolog, ami felkavarta az éle­temet. Fel kellett dolgozni a népszerűséget, és azt a vágyat is kezelni kellett, hogy vissza akartam térni az űrbe. Ez végül sajnos nem sikerült, de ha felnézek az éjszakai ég­boltra, még ma is érzem a vágyódást.

A dandár­tá­bornok még nem ké­szül a csöndes nyugdíjasévekre. 

Most azon dolgozom, hogy segíthessek egy vagy több magyarnak abban, hogy rész vehessenek egy űrutazáson. Reális esélyt látok arra, hogy az évtized közepén vagy a második felében ez a terv megvalósuljon, és megérem, hogy lesz újabb magyar űrhajós

– jelentette ki Farkas Bertalan, aki hiszi, hogy részese lehet egy olyan fontos kutatásnak, melynek eredményeképp újabb magyarok hódíthatják meg az űrt.

Három év múlva megvalósulhat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter másfél éve az Európai Űrügynökség sevillai konferenciáján jelentette be, hogy Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe. 

– Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosszal együttműködésben.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177784_auto_resized.jpg
origo.hu

Egyre nagyobb a pánik az európai fővárosokban az orosz-ukrán háború miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174638_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177895_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176388_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27614_resized.jpg?avcount=1714517110
origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170219_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714517110
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt