Aktuális

Európai Covid-körkép: Könnyítések a németeknél, nincs új haláleset Portugáliában

MTI

Létrehozva: 2021.04.26.

Körbenéztünk, mi a helyzet az európai koronavírus-fronton.

Spanyolországban stabilizálódik a fertőzöttek száma

Spanyolországban stabilizálódik a koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt három hétvégén egyaránt 20 ezer körüli esetszámnövekedést tapasztaltak - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt 24 órában mintegy kétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta 3,48 millió embernél igazolták a koronavírus-fertőzést.

A dél-európai országban százezer emberből átlagosan 235-en fertőzöttek. A legrosszabb a helyzet Baszkföldön, ahol ez a mutató elérte az 527-et, míg a legkedvezőbb Valenciában, ahol 42 a százezer főre vetített esetszám. A 17 tartományból nyolcban, valamint a két észak-afrikai autonóm városban a fertőzöttek aránya meghaladja az országos átlagot.

A 80 év felettiek 100 százaléka már megkapta legalább a vakcina első dózisát, 76,4 százalékuk oltása már teljes. A 79 és 70 közötti korosztályban ugyanez 64,6 százalék és 4,9 százalék, míg a 60 és 69 éveseknél 45 százalék és 5,4 százalék - részletezte a járványügyi szakember.

Könnyítéseket kapnak a beoltottak és a gyógyultak Németországban

Lazítják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban a vírus által okozott betegség (Covid-19) elleni teljes védőoltással rendelkezők és a fertőzésen átesett emberek esetében - jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

A kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a beoltottak az utolsó adag oltás utáni 15. naptól, valamint a fertőzésen a megelőző hat hónapban átesett emberek és a fertőzésen korábban átesett, de egy adag oltással már legalább két hete rendelkező emberek szabadon felkereshetik az aktuális járványügyi szabályok alapján működő üzleteket, vendéglátóhelyeket, sport, kulturális vagy egyéb intézményeket, amelyeket mindenki más csak a - hetente egyszer ingyenes - antigén gyorsteszt elvégzése után, friss negatív lelet felmutatásával látogathat.

További könnyítés a beoltottaknak és gyógyultaknak, hogy külföldi útról hazatérve nem kell negatív tesztet felmutatni vagy karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely fokozottan veszélyes új változata által sújtott területen jártak.

Francia egészségügyi főhatóság: a beoltottak is hordják a maszkot a közösségi terekben

A francia egészségügyi főhatóság szerint a koronavírus ellen beoltottak a zárt magánhelyeken elhagyhatják a maszk viselését, de a közösségi terekben nekik is hordaniuk kell továbbra is.

Az egészségügyi hatóságok döntéseihez ajánlatokat megfogalmazó testület továbbra is óvatosságra int legfrissebb, hétfőn közzétett jelentésében az egészségbiztonsági előírásokat illetően, "a jelenlegi kedvezőtlen országos járványügyi helyzet és a kórházi túlterheltség, valamint amiatt, mert lehetetlen felmérni azt, hogy az oltás által már teljes védettséget élvező emberek milyen mértékben fertőznek meg másokat".

A HAS véleménye szerint baráti vagy családi környezetben, zárt térben is mindenki leveheti a maszkot, amennyiben mindegyikük teljes védettséget élvez az oltás által, azzal a feltétellel, hogy más védőszabályokat, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást, a szellőztetést és a hatfős korlátozást betartják. Ez az ajánlás nem érvényes abban az esetben, ha egyikük nem élvez teljes védettséget, illetve a kora vagy valamilyen betegsége miatt megvan annak a veszélye, hogy a fertőzés súlyos formája alakulhat ki nála.

A közösségi terekben, beleértve a nyitott kültereket is, a hatóság azt ajánlja, hogy minden egészségbiztonsági intézkedést, köztük a maszkviselést és az országon belüli mozgások korlátozását tartsa be mindenki, az oltási kampány előrehaladásától függően módosuló kormányzati döntéseknek megfelelően.

A HAS szerint érdemes lenne a már beoltottak számára "pedagógiai kommunikációs kampányt" indítani annak megértetésére, hogy a védőintézkedések betartása számukra is fontos.

Portugáliában hosszú hónapok óta először nem jelentettek halálesetet

Portugáliában csaknem kilenc hónapja először nem jelentettek a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem a megelőző 24 órában - közölte hétfőn a lisszaboni egészségügyi tárca.

Legutóbb 2020. augusztus 2-án fordult elő, hogy a helyi hatóságok nem regisztráltak a koronavírus szövődményeiben elhunyt beteget. A csúcsértékeket 2021. január 28-án és 31-én jelentették a 10,3 millió lakosú délnyugat-európai országból 303 halálesettel.

Diogo Serra Lopes egészségügyi államtitkár a déli Portimao városában nyilatkozva közölte: a kormány bízik abban, hogy a korábbi várakozásokhoz képest előbb érhetik el a nyájimmunitást Portugáliában. Mint mondta, vannak arra utaló jelek, hogy ez a helyzet már a nyár elejére, semmint a végére fog előállni.
    
 

    

    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182813_auto_resized.jpg
origo.hu

Most a lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27745_resized.jpg?avcount=1714836312
origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187621_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Amatőr hibát vétett Juhász Péter, lehet hogy mégse lesz belőle polgármesterjelölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187996_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A britek megígérték az ukránoknak, amitől az egész világ rettegett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27746_resized.jpg?avcount=1714836312
origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188271_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27743_resized.jpg?avcount=1714836312
mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188025_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hatalmas veszteség érte a magyar sportot: az Eb-n halt meg a bajnokunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186765_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen jóképű férfivá cseperedett Csisztu Zsuzsa születésnapos nagyfia – fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/4yHDPMRklE7i6-E1XwXIqB83lCaKl8kPXU7-dlnTKaE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ4Y2ZjZTIxOTEwNDQ3YjQ4YjcxMTU4OTAwYWMwM2Nh.jpg
Szívszorító

„Bízzatok Istenben és az orvosaitokban” – 5 millió forintos műtét mentheti meg a 15 éves Emíliát az amputációtól

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/PVz1mGW-RohfDmU2auOkmfIIXeVprES6fmSystlilgU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmNWRmNWEzNjI3NTQ5ZWJhMmY2YWE2OWIxNzk2MGY0.jpg
Akaraterő

Rácáfolt az orvosokra a nagyon ritka betegséggel küzdő 6 éves Kiara