Aktuális

53 éve színpadon a Metropol Group, minden idők legsikeresebb magyar nyelvű zenekara

Bors

Létrehozva: 2021.03.23.

1986-ban az erdélyi Nagyváradon alakult a Metropol Group, amely a mai napig minden idők legsikeresebb magyar nyelvű pop-rock zenekara Romániának.

Forrás: Metropol

Erdélyi beat- és rocklegendák, akiket neveztek bozgoroknak, azaz hazátlanoknak, tiltották el őket külföldi turnéktól, tépték le a plakátjaikat, de a karrierjüket és a zene iránti szerelmüket sosem tudták megtörni.

Zenekaralapítás a folyó partján

– Nagyváradon 1968-ban alakult a csapat a Sebes-Kőrös partján, abban az évben november 29-én volt az első hivatalos koncertünk. Részvényalapot nyitottunk és ebből ápoltuk a hangszereket, például Dinok István(hangmérnökünk) édesapjának munkahelyi számlájára vettük az első erősítőnket. Az alapító tagok közül már csak mi ketten vagyunk a zenekar tagjai - mesélte el lapunknak Virányi Attila énekes.

Miért pont Metropol?

Az együttes akkori egyik tagjának édesanyja találta ki a banda nevét.

– Kérdeztük a mamától, aki kávéztatott minket, mi legyen a nevünk? Azt mondta: “Fiúk ti most megalakultatok, majd mentek ki falura Nagyvárad körül, de ti innen jösztök Nagyváradról, az egy metropol, akkor nevezzétek magatokat Metropolnak.” Mi meg mögé raktuk a Groupot – elevenítette fel a banda frontembere.

A legendás plakát története

Az együttes megalakulása után kitett egy plakátot, ezzel pedig  nem várt események sorát indították el. Később a róluk szóló DVD, CD, és könyv borítóján is ez az ikonikus poszter szerepelt.

– Egyik éjszaka kiosontunk, hogy felrakjuk a Szent László Gimnáziummal szemben a falra a plakátunkat. Románul volt kiírva a szöveg rá, “beat” koncertet hirdettünk, de a “beat” szó jelentése románul részeg. Órási botrány lett belőle, a rendőrség meg a szocialista kultúrnevelési osztály megpróbálta eltüntetni. De nem sikerült és 10 évvel később, amikor készült egy dokumentum film az együttesről, még mindig fent volt ez a plakát, ami a korszakról is elmond mindent - mesélte Virányi Attila, a banda alapítótagja és frontembere.

Csak a baj volt velük

Sokszor a neve miatt érte atrocitások az együttest az akkori román hatóságok részéről, később a hajviseletük és az általuk játszott zene miatt. Rengetegszer előfordult, hogy a külföldi turnéjukra nem tudtak eljutni.

– A népszerűségünk miatt voltak nézeteltérések a román hatóságokkal, próbálkoztak az elvtársak megváltoztatni a nevünket, de nem sikerült nekik. Egyszer meghívást kaptunk a Szocialista Országok Slágerfesztiváljára, becsomagoltuk a hangszereket, kiment plakát, tudtuk melyik hotelben fogunk lakni, de egy nappal előtte közölték velünk, hogy nem kapunk szolgálati útlevelet. A hangszerek megérkeztek Drezdába, mi nem – mesélt a nehézségekről Virányi.
Elüldözték őket Romániából

Ahogy telt az idő, egyre jobban fogyott a levegő a banda tagjai körül, míg végül a zenekar vezetőjét elüldözték Romániából.

1981-ben kiraktak engem Romániából. Közölték velem, hogy az lenne a jó, hogyha eltűnnék, és akkor nem ütne el egy autó vagy ilyesmi nem történne velem. Gyorsan elkészült az útlevelem is a kiutazásra. A zenekar számára nehéz volt a folytatás ezek után, sokszor „bozgoroknak” hazátlanoknak nevezték őket, és előfordult az is, hogy amikor megérkezett a zenekar egy helyszínre fellépni, se fűtés se villany nem volt a helységben.

Virányi Attila a kiutasítást követően Magyarországon kezdett el dolgozni, később pedig Németországban telepedett le. 2005-ben meglepő felfedezést tett.

Sikerült Bukarestben a titkos könyvtárba bejutnom és ott egy négyezer oldalas gyűjteményt néztem át, az együttesről és magamról, amit a Securate készített rólunk annak idején. Mindent megfigyeltek!

Hírességek Csarnoka

Első külhoni magyar zenekarként ők léptek fel a Magyarock Híressége Csarnokában, a Rockmúzeumban 2015.december 26-án. Virányi Attiláék felidézték itt az igazi boldog-szomorú hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket.

1996-ban az elhunyt Ráduly Béla emlékére rendeztek emlékkoncertet a váradi teátrumban. Azóta jubileumi alkalmakra többször összeálltak, legutóbb az 50 éves évforduló alkalmából 2018-ban. Sajnos azóta újabb tagok csatlakoztak az égi Metropolhoz: 2018 novemberében Mátza Gyula szövegíró, míg 2019 januárjában Trifán László hunyt el.

A zenekar jelenlegi tagjai

Virányi Attila ének, Orbán András ének -gitár, Szász Ferenc gitár- ének, Dobos József ének - akusztikus gitár, Trendler József dob, Dinok István hangmérnök.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189128_auto_resized.jpg
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714881617
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a volt űrhajós: hátborzongató, amit a földönkívüliekről mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185190_auto_resized.jpg
vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188477_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188825_auto_resized.jpg
vg.hu

Gazdag amerikaiak: ennyit kell hazavinni ahhoz, hogy valaki a felső tízezerhez tartozzon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184251_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyira megváltoztak a Jóban Rosszban szereplői, már alig lehet rájuk ismerni – galéria

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert