Aktuális

Tiszta vizet öntünk a pohárba: Melyik vakcina kinek adható?

Bors

Létrehozva: 2021.02.22.

A kínai vakcina engedélyezésével immár öt vakcinával lehet oltani hazánkban, két héten belül pedig majdnem félmillió dózist akarnak beadni. Összeszedtük, melyik vakcinát ki kaphatja meg.

Forrás: AFP

Jelenleg öt vakcina kapott zöld utat Magyarországon, sokakban viszont felmerült a kérdés, mi is a különbség a már beadható koronavírus-elleni oltások között, többen pedig azért aggódnak, hogy vajon a "jó" oltást kapják-e. A Forbes most összeszedett mindent, amit csak tudni lehet a jelenleg érvényben lévő vakcinákról. 

Ki és melyiket is kaphatja valójában? 

Bár a klinikai tesztek azt mutatják, hogy bármelyik oltóanyag hatásos minden korosztály számára, azért akadnak különbségek, hazánkban is sávosan osztják be, mely oltóanyag mely korosztály számára a leghatásosabb. 

Pfizer-BiontechBárki megkaphatja

A nagyon alacsony tárolási hőmérséklet miatt főleg oltópontokon adják be, jelenleg a legidősebbeknek.

Moderna: Bárki megkaphatja

Kevés érkezik belőle, de könnyebben szállítható, jelenleg főleg idősotthonokban használják.

AstraZeneca: Csak 18 és 59 év közöttiek kaphatják

Jelenleg ebben a korosztályban a krónikus betegeket oltják vele a háziorvosok.

Szupnyik V: Nincs életkori korlátozás, de krónikus betegek nem kaphatják

Eddig az idős, krónikus betegséggel nem küzdők körében adták elsősorban.

Sinopharm: bárki megkaphatja (de a 60 év feletti krónikus betegek esetében orvosi mérlegelést ír elő a frissen kiadott alkalmazási előírás)

Az oltási munkacsoport vezetőjének szombati bejelentése szerint krónikus betegeket oltanak majd vele korcsoporti korlátozás nélkül.

Mire számíthatnak az egyes korosztályok? 

A virológusok és a szakemberek az egyes oltóanyagok hatásfokától tették függővé, hogy mely korcsoport pontosan mely vakcinával immunizálható a leginkább, azt pedig, hogy pontosan mikor és ki kerül sorra, az oltási terv határozza meg.

75 év felettiek: eddig hazánkban a Pfizer és a Moderna vakcináját lehetett használni, emellett azoknak, akik nem rendelkeznek krónikus betegséggel, beadható a Szputnyik V is, azonban ebben a korosztályban kevés az ilyen ember. Várhatóan a stabil állapotban tartott, de krónikus betegséggel élőket a kínai Sinopharm vakcinával is elkezdik oltalni a következő hetekben.

60 és 75 év közötti krónikus betegek: a Pfizerrel és a Modernával a legidősebbektől indultak lefelé, más oltóanyagot ők nem kaphattak. A háziorvoson múlik, hogy kiknél tartja biztonságosnak ebben a körben a kínai vakcinát, őket heteken belül behívhatják.

60 és 75 év közötti nem krónikus betegek: eddig a Szputnyikot kaphatták, mostantól a Sinopharmot is. Abban az esetben, ha nem kérik a két keleti vakcinát, akár heteket is várhatnak egy nyugati oltóanyagra.

19-59 közötti krónikus betegek: eddig AstraZenecát kaphattak és oltják is őket nagy számban a háziorvosok. Várhatóan ez a csoport is megkaphatja majd a Sinopharmot.

19-59 közötti egészségesek: ennek a csoportnak az oltása jelenleg még nem kezdődött meg. Akkor kerülnek sorra, ha az oltási sorrendben előttük állók között nem tudják beadni valamelyik vakcinát – erre a Sinopharmmal van a legnagyobb esély. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek