Aktuális

Szaftos füstölt hús a bableves lelke

Bors

Létrehozva: 2021.01.16.

A hideg téli napokon igazán jólesik egy nagy tányér forró bableves. A főételként is kiváló étel titkairól faggattuk a szakácsokat.

Forrás: Shutterstock

Diétázók is ehetik

Schobert Norbert elmondta, hogy a csülkös bablevest a détázók is nyugodtan ehetik, ha kihagyják belőle a lisztes habarást és a csipetkét. Készítsük el ugyanúgy a levest, ahogy szoktuk, de ne liszttel, hanem önmagával sűrítsük, vagyis egy kis pohárnyit vegyünk ki a kész levesből, turmixoljuk össze, majd ezt keverjük vissza a levesbe.

Legyen intenzív a zsálya aromája 

Stelián Horilla, egy egri olasz étterem séfje a toszkán bablevest ajánlja a hideg téli napokra.

A babot előző este hideg vízben beáztatjuk, többször átmossuk, majd csapott evőkanál sóval és 1 babérlevéllel közepes lángon feltesszük főni, közben folyamatosan habozzuk.

Egy másik fazékban a kockára vágott burgundi sonkát lepirítjuk, szűrős kanállal kivesszük, majd a visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Magas lángon sötétre pirítjuk az alapunkat, ekkor hozzátesszük a fokhagymát, szárított fűszereket, a friss zsálya apróra vágott felét, a zsírjára pirított burgundi sonkát, a fél karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felaprított pepperónit.

Ezt az egyveleget összeforgatjuk magas lángon, majd felöntjük a fehérborral, alaplével, hozzáadunk egy babérlevelet, valamint az aprított paradicsomkonzervet, és közepes lángon főzzük.

Amikor már majdnem megfőtt és a levesalapunkban is resre főttek a zöldségek, a babot a főzőlevének a felével hozzáadjuk a levesünkhöz, és készre főzzük.

Sóval és borssal ízesítjük. Tálalás előtt a zsálya másik felét is beleszórjuk a forró levesbe, hogy még intenzívebb legyen a zsálya aromája. Az angol zellert kierezzük egy kis hámozókéssel, vékonyra vágjuk, majd blansírozzuk. A levest frissen sült gyökérkenyérrel kínáljuk, a tetejét jól megszórjuk parmezánnal és zeller concasséval.

Zsíron pirítsuk meg a hagymát

Hidvégi Károly séf szerint fontos, hogy

a csülkös bableveshez zsíros, szaftos füstölt húst válasszunk, aminek az illatát messziről érezzük.

A füstölt csülköt hideg vízbe áztassuk be 24 órával a főzés előtt, illetve a babbal is így tegyünk. A sertészsírt hevítsük fel, a finomra vágott vöröshagymát rakjuk bele és az egész köménymagot, enyhén sózzuk, pirítsuk aranysárgára, kockára vágott paradicsomot és tévépaprikát tegyünk hozzá és dinszteljük. Ha kell, vízzel öntsük fel picit, ha lepirulna.

A fűszerpaprikát, vágott fokhagymát  és a kockázott zellert adjuk hozzá. Ezt körülbelül 30 percet dinszteljük, ha a zellerkockák elkezdenek szétfőni, húzzuk fel zöldségalaplével vagy vízzel, és rakjunk bele babérlevelet.

Ezt követően a beáztatott csülköt emeljük ki az áztatóvízből és rakjuk bele főni. Így a csülköt puhára főzzük, és akkor van kész a csülök, ha a csontot megfogjuk, próbáljuk kiemelni a fazékból és csak a csont marad a kezünkben. Ezek után kiemeljük a csülköt szűrőkanállal a fűszeres, magyaros fôzőléből. A babot leszűrjük, átmossuk, belerakjuk a magyaros füstölt ízű ínycsiklandó lébe. Ha a bab megpuhul, de nem reped még szét, a kockára vágott sárga- és fehérrépát is belerakjuk. Így főzzük tovább addig, amíg a kockázott zöldségek vágott élei eltűnnek, vagyis picit túlfőzzük. Utána ízesítünk, ha igényli a szánk íze.

A kihűlt csülköt felkockázzuk és belerakjuk a bablevesünkbe és még öt percet forraljuk lassan. Tálaláskor tejföllel és friss vágott petrezselyemmel, erős paprikával ízesítem, díszítem.

Szalai Balázs séf: Káposztával jó a bableves

2 liter hideg vízben a babot főzni kezdjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott csülköt, és együtt fejezzük be a főzését. A kolozsvári szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma aranyszínűre pirult, félrehúzzuk, és megszórjuk pirospaprikával, ezután beleforgatjuk a savanyú káposztát. Kevés vízzel felöntjük, a fűszereket (csipet tárkony, só, bors, 2 babérlevél) hozzáadjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Ha elkészült, felöntjük a babbal és a csülökkel. Közben a lisztet tejföllel simára keverjük, és a levessel hőkiegyenlítünk, majd keverés mellett a leveshez öntjük. Ízlés szerint sült Debrecenivel tálaljuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27684_resized.jpg?avcount=1714662312
origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27683_resized.jpg?avcount=1714662312
origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182393_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Meglepő módon Magyarországot dicsérte Ursula von der Leyen bizottsági elnök + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182068_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182360_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27677_resized.jpg?avcount=1714662312
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714662312
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714662312
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Háború

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!