Aktuális

Most éri meg belevágni a lakásfelújításba – akár 62 százalékot is támogathat az állam!

Bors

Létrehozva: 2020.12.28.

Akár 62 százalékos állami támogatást is kaphatunk a lakásfelújítás során. Hogy hogyan? Ebben segítünk!

Január 1-jétől elérhetővé válik a lakásfelújítási támogatás, azonban sokaknak még mindig vannak kérdéseik – ezekre igyekezett összeszedni a válaszokat a Ripost.

Kiderült, egy lakásfelújítás során ugyanazokat a számlákat el lehet számolni a lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítás, valamint a lakásfelújítási támogatás terhére is. Így aki rendelkezik 2022. végéig lejáró lakástakarék-szerződéssel és megfelel a felújítási támogatás feltételeinek, az egyetlen felújítással kihasználhatja mindkét állami támogatás előnyeit, tehát nem 50 százalékban fog az állam hozzájárulni a felújításhoz, hanem – akár – 62 százalékban!

Hogy jön ki a 62 százalékos támogatás?

Ahogy azt korábban a Bank360.hu kiszámolta, akár 720 ezer forint állami támogatást is felhalmozhat egy ügyfél, aki korábban LTP-szerződést kötött. Ehhez tízéves futamidejű, havi 20 000 forint befizetésű, 2022 végéig lejáró megtakarítást kellett kötni.

Ezt a 720 ezer forint állami támogatást (plusz az állami támogatások kamatát, de ezzel most az egyszerűség kedvéért nem számolunk) lehet felhasználni a felújítási támogatás önrészéhez. Ez azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos felújításhoz nemcsak hárommillió, hanem 3,72 millió forint állami támogatást használhatunk fel, ami a végösszeg 62 százaléka. 

Új szerződést már nem lehet kötni

LTP-szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Tehát csak azoknak járható a fenti út, akiknek a következő két évben jár le az LTP-szerződésük.

Önerő akár 3%-os hitelből

A támogatáshoz azzal is érdemes számolni, hogy mindenképp kell önerő, ami február 1-jétől kedvezményes hitelből is fedezhető. Egy lejárt LTP-szerződéssel – az állami támogatással együtt – körülbelül 3,1 millió forintos megtakarításunk válik elérhetővé, a felújítási támogatást viszont utólag kapjuk meg.

Tehát, ha az LTP-n kívül nincs más megtakarításunk, akkor ahhoz, hogy előfinanszírozzuk a teljes, 6 millió forintos felújítást, egy 2,9 millió forintos hitelt mindenképp fel kell venni. Igaz, ez a hitel teljes egészében végtörleszthető, amint befolyik a családi kasszába az állami támogatás, amelynek kifizetésére két hónap áll az államkincstár rendelkezésére a számlák benyújtását követően – figyelmeztet a Ripost.

Február 1-jétől válik elérhetővé az a legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel, amit az államilag támogatott felújításra az önerő pótlására fel lehet venni, de kihasználhatjuk a lakástakarékok mellé nyújtott áthidaló hiteleket is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek