Aktuális

Társállataink fogékonysága az új, SARS-2 koronavírusra

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.11.16.

Kiderült, hogy a kutyák is megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal. A négylábú kedvencre ugyanúgy vigyázni kell most, mint egymásra.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus nem kimondottan emberekre specializálódott víruscsoport, ugyanis állatok is megfertőződhetnek az ebbe a csoportba tartozó számos kórokozóval. A koronavírusok közé tartozik pl. a macskák fertőző hashártyagyulladását okozó koronavírus vagy a sertések és a kutyák bélgyulladását okozó koronavírus, amelyek az emberre nem jelentenek veszélyt.

– Vannak állatfajok, amelyek bizonyítottan megfertőzhetők és megfertőződhetnek az emberre veszélyes, új típusú SARS-CoV2 koronavírussal.

Az említett vírus pl. vadászgörényekben, nyércekben, aranyhörcsögökben és a macskákban bizonyítottan szaporodni tud, ugyanis ezeknek az állatoknak vannak olyan célfehérjéik, amelyek meg tudják kötni ezt a kórokozót.

Rangos publikációk (Science, New England Journal of Medicine) szólnak arról, hogy macskákban és nyércekben a vírus szaporodik, illetve ürítik a vírust, utóbbi faj esetén az emberi fertőzés veszélyét is igazolták. Szerencsére azonban az állatokról emberekre való terjedés veszélye nagyon alacsony, ahogyan az pl. az Amerikai vagy az Európai Járványvédelmi Hatóság hivatalos honlapján is szerepel. Kutyáknál a fertőződés veszélye rendkívül csekély, de kimutattak már fertőzést Covid-19-ben megbetegedett emberekkel együtt élő ebekből. Ezekre az állatokra a vírus azonban korántsem jelent akkora veszélyt, mint az emberre – mutatott rá a Borsnak dr. Jerzsele Ákos, az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettese.

Tartsa be a járványügyi szabályokat!

– Létezik egy úgynevezett Vetikett állatorvosi etikett – kezdte a Borsnak dr. Horváth Dávid. – Az állatok orvosi ellátása a jelenlegi járványügyi helyzetben is kiemelt fontosságú. Ahhoz, hogy az állategészségügyi ellátás folyamatossága biztosítva legyen, elkerülhetetlen a járványvédelmi szabályok fokozott betartása – magyarázta az állatorvos, aki hozzátette: jelen helyzetben csak betegség esetén, illetve sürgős esetben lehet igénybe venni az állatorvosi szolgáltatást. Ha valaki bizonytalan a vizsgálat vagy beavatkozás fontosságában, kérjen tanácsot telefonon, és ha szükséges, foglaljon időpontot!

Fokozott óvatossággal éljenek, akik háttérbetegségekkel küzdenek

A rektorhelyettes szerint a járvány idején ebünk ugyan kevéssé veszélyeztetett, viszont rizikófaktor lehet.

A kutya a járvány ideje alatt egy négy lábon járó „ragályfogó” élőlény lehet

– árulta el dr. Jerzsele.

– Az ebnek sajnos vírushordozó szerep is juthat, ugyanis épp azokat a kontaktusokat képes közvetíteni, amiket most kerülni próbálunk. Ahogyan a tárgyak (pl. toll, papír, boríték), úgy az állatok is közvetíthetik a vírust.

A kutyákra vonatkozóan is pontosan ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, mint az embereknél.

Ne engedjük kedvencünket se sok ember, se sok kutya közé, ne hagyjuk, hogy emberek „hada” simogassa végig. Fontos az is, hogy ilyenkor a kutyust – amennyiben lehetséges - ne engedjük veszélyeztetett emberek közé. Akinek például háttérbetegsége (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, krónikus betegségek) van, fokozott óvatossággal engedje kutyáját más emberek számára is „elérhetővé”! – figyelmeztetett az állatorvos, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kutya szőrét nem lehet hatékonyan fertőtlenítő kendővel lefertőtleníteni, és nem javasolt a vírus miatti gyakori fürdetés sem a hideg, illetve a szőrzet és a bőr védőrétegének lehetséges károsodásai miatt.

Fertőtlenítő hatású sampon

Semmiképp se emberi sampont használjon, mert a kutyák pH-ja teljesen más, mint az embereké. Lehet kapni fertőtlenítő hatású kutyasampont, sőt már talpfertőtlenítő is van az állatpatikákban.

Házi koszt mellé a járvány miatt is szükséges a vitaminpótlás

Kutyáknál is gyakrabban fordulnak elő légúti megbetegedések az őszi-téli hónapokban.

–  Az egyik legfontosabb védekezés a betegségek ellen a megfelelő összetételű eleség. A jó minőségű tápok tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek tökéletesen kielégítik a kutyák élettani igényeit. A tápnál a magas hústartalom is nagyon fontos – magyarázta a rektorhelyettes, majd hozzátette, hogy a megfelelő táplálék kiválasztása egész évben lényeges.

– Ha egy kutyának légúti tünetei vannak – tüsszögés, orrfolyás – érdemes lehet vitaminkészítményt, immunerősítő termékeket vásárolni neki, az állatpatikában tudnak segíteni. Azonban ha az állat levert és étvágytalan lesz, avagy az orrfolyás hurutossá, gennyessé válik, orvoshoz kell vinni, mert súlyos  fertőzésről lehet szó.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172040_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714418413
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174455_auto_resized.png
metropol.hu

Kínos: a nagybeteg Katalin hercegné lebuktatta Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173854_auto_resized.jpg
vg.hu

Bőnyi késelés: otthonról hozta a kést a kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170875_auto_resized.jpg
life.hu

Kiderült, hogy nevezik Sarolta hercegnőt az iskolában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172790_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714418413
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166349_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb mélyütés a Liverpoolnak, Szoboszlaiékat világsztár gúnyolta ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714418413
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714418413
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú