Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – november 23.

Bors

Létrehozva: 2020.11.23.

Fokozódott a nők és a gyermekek elleni erőszak a koronavírus-járvány idején, a korlátozási és lezárási intézkedések következtében - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja előtt két nappal, hétfőn Brüsszelben kiadott sajtóközleményében.

***

Több ezer polgárőr vesz részt a pandémiás helyzet enyhítésében, a koronavírus-járvány elleni védekezésben országszerte - tájékoztatta az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) hétfőn az MTI-t.

***

Maruzsa Zoltán szerint a fertőzöttek száma 12 éves életkorig továbbra is alacsony, a napi esetszámoknak mintegy négy százalékát teszi ki.

***

3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 177 952 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3891 főre emelkedett, 43 339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen.

***

Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborvezetője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kis Zoltán elmondta, a vakcinák közül több is

kilencven százalék feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek,

ami nagyon jó eredménynek számít, ez alapján úgy tűnik, hogy hatásosak lesznek a koronavírussal szemben.

***

A felhívás óta már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor elmonda, úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány második hullámában a donornak alkalmas emberek aránya is magasabb, mint az első hullám idején: a tapasztalatok szerint már minden negyedik donor vérplazmája használható a terápiára.

***

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 58 615 834-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 387 179-re, a gyógyultaké pedig 37 477 986-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

***

Oroszoroszágban hétfőre

először haladta a 25 ezret az egy nap alatt kimutatott új koronavírus-fertőzöttek száma.

Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 25 173-mal 2 114 502-re nőtt a hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 23,5 százaléka tünetmentes.

***

Szerbiában megtízszereződött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi egy hónapban, míg október 22-én csupán 416 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, egy hónappal később már 4995-öt.

Azonban korántsem ez volt a legmagasabb új esetszám az országban, a múlt héten volt olyan nap, amikor a hatezret is meghaladta az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek