Aktuális

Így aranyozza be idős háziállatai napjait!

Bors

Létrehozva: 2020.10.18.

Bizony, a kedvenceket is megviselheti az idő múlása. Amikor a kutyán vagy a macskán felfedezzük az öregség első jeleit, ideje cselekedni. Mert nagyon nem mindegy, hogy a hű négylábú társ hogyan tölti a hátralévő napjait.

Forrás: Shutterstock

Kétféle korszámítás

Először is jó lenne tudni, mikortól számít idősnek egy háziállat. A kutyáknál a nagyobb testűek általában 7-9, míg a kisebbek 10 éves kortól, a cicák pedig 
9-11 esztendősen nevezhetőek öregnek.
Korábban elterjedt az a nézet, hogy ha az állatok életkorát megszorozzuk héttel, akkor megkapjuk, emberként hányadik szülinapjukat ünnepelnék. Nos, ez az állítás időközben érvényét vesztette, hiszen rengeteg tényező befolyásolja (fajta, méret, tartási mód stb.) A következő táblázat segítségével viszont nagyjából meghatározható.

Árulkodó jelek

Fogak állapota: ebben a korban már gyakori a fogkő lerakódása, illetve az ínygyulladás. Ez akár a fogak meglazulásához, elvesztéséhez is vezethet. Feltűnő, ha az állat nem eszi meg a rágással, ropogtatással járó eledelt, mert fájdalmat okoz neki.

Elhízás: a korosabb kutyák és macskák is kevesebbet mozognak, ezért hajlamosak lehetnek a súlygyarapodásra. 
Fogyás: amennyiben meggyengül a szaglásuk és az ízérzékelésük, előfordulhat, hogy étvágytalanná válnak. De a látványos fogyás komolyabb betegséget is jelezhet, érdemes vele állatorvoshoz fordulni.
Fertőzések, betegségek: az idősebb állatok immunrendszere már nem olyan erős, mint fiatalabb korukban, ezért könnyebben elszaporodhatnak a szervezetükben például az élősködők. De ha fénytelenné válik a szőrük, kidudorodások keletkeznek a tes­tükön vagy kedvetlenek és egész nap csak fekszenek, akkor is jobb megmutatni állatorvosnak.

Ízületi fájdalmak: ha már nem megy fel a lépcsőn, vagy ugrik fel, mellőzi a pacsizást, netán még a lábát is húzza, akkor lehet gyanakodni. 

Mit lehet tenni?

Fontos, hogy vegyük figyelembe házi kedvencünk megváltozott állapotát, de ne engedjük, hogy teljesen elhagyja magát. A súlyfelesleget meg lehet előzni, ha a kutyáknál nem marad el a rendszeres séta – még ha rövidített útvonalon is –, a cicákat pedig főleg játékkal lehet rávenni az aktivitásra. Etetésnél is könnyebben emészthető, magasabb kalória- és fehérjetartalmú, esetleg kisebb mennyiségű eledelt kapjanak. Vannak kifejezetten idősebb állatoknak szánt speciális tápok, és étrend-ki­egészítők, amik szintén segíthet­nek. Ugyancsak fontos, hogy rendszeresen friss víz kerüljön eléjük.
Ízületi problémák esetén könnyen megközelíthető helyre kerüljön az etető, itató, fekhely, cicáknál az alomtárca – aminek a pereme se legyen túl magas –, hogy nehézség nélkül elérjék. 
Az idős állatok már nem nagyon szeretik a drasztikus változásokat a szokásaikban, viszont a dédelgetést, közös játékot, simogatást ugyanúgy igénylik a gazditól.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek