Aktuális

Olyan lesz az új kezdet, mint egy hosszabb nyaralás után

Bors

Létrehozva: 2020.05.14.

Újabb enyhítések bejelentésére van kilátás a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozásokban. Lassan minden visszatér a régi kerékvágásba, a munkahelyek is újra megtelnek. Hogyan lehet újra kezdeni?

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány megváltoztatta a napi szokásainkat. Az otthonról dolgozók és az otthoni önkéntes karanténban lévők felvettek egy másfajta napi ritmust, amit nemsokára meg kell változtatniuk, ugyanis több munkahely újra indul. A visszatérő új munkarendben komoly szabályzásokat és higiéniás előírásokat kell majd betartani a biztonságunk érdekében.

– Akiknek be kell menniük az irodába, azok fokozottan ügyeljenek a higiéniás előírásokra – hívja fel a figyelmet dr. Bense Tamás orvos.

– A munkahelyre visszatérve a társaságban mindenki viseljen maszkot. Tartsunk nagyobb távolságot az eddig megszokottnál, ideálisan a két méter ajánlott. Ügyeljünk a rendszeres kézfertőtlenítésre és a közös helyiségek: konyha, mosdó, öltöző tisztán tartására – sorolta a doktor.

Ugyanakkor hozzátette:

ha teljesen egyedül vagyunk, levehetjük a maszkot.

– Amikor hirtelen jön a változás, mint a mostani szituáció, az ember elsőre megrémül, tiltakozik az új ellen – mondta a Borsnak Spiller Mariann gazdasági mediátor.

– Azonban idővel hozzászokik a megváltozott körülményekhez, sőt sokan megszeretik azt. Nekik körülbelül olyan érzés lesz visszamenni, mint egy hosszú nyaralás után. Annyi különbséggel, hogy a munkavégzésbe már nem kell újra belerázódniuk, csak a napi rutint és a régi helyet kell megint megszokni.

ÍGY KEZDJE A KÉSZÜLŐDÉST

1. A visszatérés előtt egy héttel kezdjen el ismét abban az időben kelni, mint a korlátozások előtt, hogy újra hozzászokjon az óracsörgéshez és a korán keléshez.

2. Kezdje el újra a reggeli megszokott rutinját, ha ezt az elmúlt hetekben elhagyta volna. Ugyanúgy készülődjön, zuhanyozzon, reggelizzen, borotválkozzon/sminkeljen, mintha munkába indulna.

3. Az öltözködésre is figyeljen: bújjon ki a kényelmes otthoni ruhájából, felejtse el, hogy az egész napot pizsiben vagy szabadidőruhában tölti! Vegye fel azt a ruhát, amiben dolgozni menne.

4. Kezdje el megszervezni a családja mindennapjait ugyanúgy, mint korábban. A gyerek felügyeletének, ellátásának biztosítása valószínűleg más szervezést igényel most, mint korábban, így ez várhatóan több szervezést igényel majd.

5. Menjen el legalább egyszer a munkahelyéig a szokott módon, tesztelje le, a jelenlegi körülmények közt mennyi időbe telik. Ha ezt nem érzi biztonságosnak, akkor nézzen más lehetőség után, például szerezzen be egy kerékpárt, vagy tervezzen másik útvonalat.

6. Hívja fel kedvelt kollégáit, beszélgessen velük. Ezzel akár visszakaphatja a kedvét is ahhoz, hogy újra köztük legyen.

7.Szerezze be azokat a higiéniai termékeket, maszkot, kézfertőtlenítőt, melyeket majd a munkahelyén és út közben használ, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen ezekről gondoskodnia.

8. Érdeklődje meg a munkahelyén, van-e lehetőség arra, hogy biztonságosabbá tegyék a munkahelyét, például paravánok felszerelése a nyitott irodákban az asztalok köré, plexilapok felszerelése az üzletekben a pult köré, kézfertőtlenítő állomások felszerelése a közösségi helyeken.

+1 Amennyiben a jelenlegi helyzetben semmiképpen nem tudja megoldani, hogy visszatérjen dolgozni és az otthoni munkát folytatná, akkor vegye fel a kapcsolatot a főnökével és beszéljék meg a lehetőségeket, illetve nézzen utána, hogy milyen jogi lehetőségei vannak erre.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27607_resized.jpg?avcount=1714485311
origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27608_resized.jpg?avcount=1714485311
origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176178_auto_resized.jpg
life.hu

A te konyhádban is ott van a szer, ami puhává varázsolja a törölközőket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173853_auto_resized.jpg
vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27606_resized.jpg?avcount=1714485311
origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714485311
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UL9p8243BFBLYd8_1fRo__mKaGXX_p_vy_shxYXAuWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzMDBkNzg5YzE2OTRkOTM4NzBjNjhhMTEyY2EzOGNj.jpg
Késelés

„Ne haragudjatok rám, anya” – pár percre magához tért a kórházban a bőnyi késelés áldozata – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/uxQvw7TGI-KAxyvgCfP9PVDIrA87uxZXA3rw2xw3tTg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.jpg
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember