Aktuális

Pénz helyett ingyen utat ajánlanak a légitársaságok - Hiába a jogszabály, ha nincs pénz

H. R.

Létrehozva: 2020.04.28.

A koronavírus-járvány miatti bizonytalanság miatt többen visszamondják a már korábban megtervezett és befizetett utat. A Bors annak járt utána, hogy milyen esetben jár vissza a pénz.

Forrás: MTI

A kijárási korlátozások miatt a következő hetekre lefoglalt nyaralások se biztosak. Azonban a megvett jegy árát nem kell minden esetben elfelejtenünk, van, ahol teljes egészében vagy részben visszajár a pénz, máshol későbbi időpontra foglalhatnak.

Nehéz visszakapni a befizetett út árát

Sokan nem tudtak elutazni a már lefoglalt útjukra, legyen szó külföldiről, vagy hazai kiruccanásról. Ha egy utazás ellehetetlenül, a jogszabály szerint az előleget 14 napon belül vissza kell fizetniük az utazási irodáknak. A tömeges visszamondás miatt viszont ezt most nagyon nehéz nekik megoldani.

– Az utazási irodák a hozzájuk beérkező előleget egyből tovább utalják a szolgáltatásokat közvetlenül nyújtóknak, tehát nincs náluk az utasok pénze – magyarázta a Bors kérdésére Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke.

– Pénz helyett vouchereket, utalványokat kapnak az irodák, amiket a helyzet rendeződését követően beválthatnak. E miatt benyújtottunk egy jogszabálymódosítási kérelmet, hogy a légitársaságokhoz hasonlóan az utazási irodák is kiadhassanak egy évig érvényes vouchereket a befizetett összeg kompenzálása érdekében. Ez még elfogadásra vár – mondta.

Még nem tudni, hogy lesz-e búcsú

A szervezők még nem döntöttek arról, hogy megtartják-e a Csíksomlyói Búcsút, amire itthonról sokan vonattal utaztak volna. A tervek szerint 2020. május 29. - június 2. között kerülne sor a hagyományos Pünkösdi Búcsúra és zarándoklatra Romániában. – Még nincs hivatalos információnk arról, hogy megtartják-e a Búcsút. Mi azt javasoljuk az ügyfeleinknek, ha nem kerül sor a rendezvényre, akkor foglalják át az utazást a következő évre a jelenlegi áron. Azok, akik nem szeretnék élni ezzel a lehetőséggel, azoknak egy jövő szeptemberig felhasználható utalványt biztosítunk – válaszolt a Bors megkeresésére a Kárpáteurópa Utazási Iroda.

Nem szívesen fizetnek a légitársaságok

Kevesen tudják, de sok esetben járna kártérítés egy-egy lemondott repülőút miatt, vagy akár azért is, ha késett a gép. Viszont akkor nem, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy rendkívüli körülmények miatt kellett törölnie a járatot. És a koronavírus-járvány visszaszorításáért ho­zott hatósági intézkedések tartozhatnak ebbe a kategóriába.

A cégeket ebben az esetben nem terheli kártérítési kötelezettség, viszont ekkor is kötelesek az utas igényei szerint vagy visszatéríteni a jegy árát, vagy felajánlani egy alternatív útvonalat. Sok légitársaság átfoglalási lehetőséget ajánl fel, vagy utalványt adna inkább pénz helyett.

Biztonságosan foglalhat gyerektáborra helyet

Sokan nem mernek gyerekeinek nyári tábort foglalni ebben a helyzetben. Közben pedig az április végéig tartó előfoglalási kedvezmény elúszik. – Fontos tudni, hogy a szülők által befizetett előlegek a tábor elmaradása esetén visszajárnak, ha központi utasításra kell eltekinteni a tábor megszervezésétől. Ennek okán, ha az Operatív Törzs a későbbiekben ilyen döntést hoz, úgy a családokat anyagi kár nem érheti! – állítja Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője.

Nincs kezelési költség lemondás esetén

Bármelyik Volánbusz pénztárban vissza lehet kérni a már megváltott jegy vagy bérlet árát, erre akár e-mailben is van lehetőség.

– A Volánbusz a már megvásárolt utazási igazolványok árát bizonyos esetekben kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a koronavírus-járványra, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre és a bevezetett rendkívüli intézkedésekre, köztük az oktatási intézmények bezárására és a rendezvények elmaradására való tekintettel – közölte a közlekedési társaság.

Visszajár a vonatjegy ára, ha nem megyünk

Hiába lehet egyes külföldi országokba eljutni, sokan inkább nem vállalják a kockázatot. Ha vonattal szeretett volna menni, de inkább otthon maradna, akkor szerencséje van. A már megvett jegyek árát teljes egészében visszafizeti a MÁV.

– A rendkívüli helyzetre való tekintettel a lemondás esetén, a MÁV-START az általa kiállított nemzetközi menet- és helyjegyeket kezelési költség nélkül visszaváltja, amennyiben azok érvényességének első napja legkésőbb május 31. – tájékoztat a szervezet.

Ez viszont sajnos nem érvényes a belföldi jegyekre. 20 százalék kezelési költség levonása után kaphatja csak vissza a kifizetett összeg fennmaradó részét, ha mégsem utazna. A jegy árát személyesen a jegypénztárakban, e-mailben és postai úton is lehet kérni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172886_auto_resized.jpg
origo.hu

Még egy helyben állni is nehéz a világ legmeredekebb utcáján - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714435509
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172789_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170096_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714435509
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173781_auto_resized.jpg
travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714435509
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú