Aktuális

Új módszer segít a rákgyógyításban

Hu-Zo

Létrehozva: 2020.02.05.

Magyarországon 2018-ban összesen 33 250 fő halt meg daganatos megbetegedések következtében. Így még mindig minden negyedik magyar embernél ez az elhalálozás oka. 

A Magyar Rákellenes Liga február 4-én, a Rákellenes Világnap alkalmából kampányt indított a megelőzés érdekében.    

– Mindenki te­het a maga és a környezetében élők egészségéért – mondta a Borsnak Rozványi Ba­lázs, a liga elnöke. – A rákbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti az alkoholfogyasztás mellőzése, a szoláriu­mozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás. A korai felismerés pedig életet menthet, ezért ismerni kell a figyelmeztető jeleket.

Figyelmeztető jelek

– Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleli valaki magán, azonnal for­duljon orvoshoz. Amennyiben má­son észleli, figyelmeztesse – mondta Rozványi Ba­lázs. 

• Anyajegyen, szemölcsön látható változások.

• Indokolatlan fogyás.

• Nyelési nehézségek.

• Nem múló köhögés, rekedtség.

• Érezhető csomó, duzzanat a mellben, a herékben.

• Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul.

• Véres, szokatlan széklet, vizelet.

• Szokatlan vérzés, váladékfolyás.

A megelőzésnél nagyon fontos a szűrés is. A vastagbélrák kialakulásának megelőzésében most a székletvizsgálat került előtérbe. Ha abban vért találnak, az gyanús jel. A vastagbéltükrözés pontosabb felismerést jelenthetne, de erre kevesebben vállalkoznak. 

Ígéretes lehetőség

A rákgyógyítás alapkutatásában új immunterápiás módszerről lehetett a napokban olvasni egy tudományos folyóiratban.  

– Ez ígéretesnek tűnik, és sejtvonalakon úgy néz ki, hogy több ráktípusra is alkalmas lehet, azonban nyilvánvalóan nem mindegyikre. Az állatkísérletek pedig még csak ezután következhetnek – figyelmeztetett dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Fokozatos a fejlődés 

Dr. Lövey Jó­zsef, az intézet or­vos-igaz­gatója fontosnak tart­ja, hogy az embe­rek megfelelő forrásból és megbízható információkat kapjanak. 

– Ha olyan kezelés van, ami nagyon látványos, akkor a különböző hatóságok ezzel gyorsított eljárásban foglalkoznak, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy bekerül a klinikai használatba, mert fi­gyelembe kell venni a mellékhatásokat is, és hogy a kezelés mennyire finanszírozható. Korábban az ilyen eljárás tíz-tizenkét évig is eltartott, most a legjobb esetben öt év lehet. Nem korrekt úgy interpretálni egy-egy új szert, hogy az perceken belül minden problémát megold. A gyógyítás tudományában fokozatos a fejlődés. A daganatoknál sincs olyan, hogy valamit egyik pillanatban 10 százalékban tudunk gyógyítani, holnap pedig már 90 százalékban – mondta dr. Lövey József.

– Jelenleg a gyógyításnál három eljárás jöhet szóba: a műtét, a sugárterápia és a gyógyszeres kezelés. Az első kettő helyi jellegű és ma ezek a leghatásosabbak. A sugárterápiának napjainkban növekvő szerepe van, mert speciális új technikákkal, pontosabb célzással már gyakran a sebészi eljárás is kiváltható. A rák teljes gyógyításában pedig jelenleg a gyógyszeres kezelés szerepe a legkisebb – mondta dr. Lövey József.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek