Aktuális

Szódától és tejtől lesz selymes a palacsintatészta

Bors

Létrehozva: 2020.02.29.

A minap tartották a palacsinta világnapját. Legyen szó bármilyen töltelékről – lekvárosról, túrósról, kakaósról vagy éppen hortobágyiról –, a lényeg valójában a palacsinta tésztájának az állagában rejlik.

Forrás: shutterstock

Nem is Gundelé a Gundel-palacsinta

A legendás vendéglősnek, Gundel Károlynak valójában semmi köze a róla elnevezett palacsintához. A híres desszert Márai-palacsinta néven kezdte a pályafutását.

Márai Sándor író kedvese, Matzner Ilona ugyanis egy színdarab előtti banketten kedveskedett a vendégeknek ezzel a diós-rumos-csokis édességgel, ami a szóbeszéd szerint rettentően ízlett Gundelnek is, így felvette az étterme étlapjára, így országszerte híressé vált.

Fördős Zé: Igazi rum kell, nem aroma

Gundel

A Street Kitchen házigazdája rajong a Gundel-palacsintáért, de egy kis csavarral feldobja, hogy brutális legyen.

– A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk egy kis rumba. A darált diót kicsit lepirítjuk egy lábasban. Ha elkezdett illatozni, beleöntjük a tejet, a cukrot és a mazsolát. Ha kicsit összerottyant a krém, belereszeljük a citrom héját. A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforraljuk. Beletesszük a keményítővel elkevert ka­kaóport, majd csomómentesre keverjük.

Ha besűrűsödött, jön a hideg vaj és a rum. A tésztához keverőtálban a hozzávalókat egy habverővel összekeverjük, amihez hozzáteszünk egy megtisztított, reszelt almát is. Enyhén kiolajozunk egy palacsintasütőt és merőkanalanként kisütjük a palacsintákat. Ha elkészült, a palacsintákat megkenjük a diós krémmel, negyedbe hajtjuk, leöntjük csokiszósszal, meglocsoljuk egy kevés rummal, meggyújtjuk (ez a flambírozás) és dióval megszórva tálaljuk. Figyelem: ha gyerekek is esznek belőle, akkor a rumot mindenképpen hagyjuk ki! 

Mangalicalapockát bele

Hortobágyi

A gasztro-műsorvezető, Marton Adrienn szerint mangalicalapockából a legfinomabb a hortobágyi palacsinta, de persze bármilyen húsból elkészíthető. A lényeg, hogy figyeljünk a tészta vastagságára, mert ha túl vékonyra sütjük, könnyen kifolyhat belőle a töltelék.

– A pörkölthöz a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és zsiradékon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Visszatesszük a lábast és hozzáadjuk a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot, elkeverjük. Beletesszük a húst, fűszerezzük köménnyel, borssal, sóval és felöntjük 3 deci vízzel.

Ha teljesen megpuhult a hús, kiszedjük a szaftból és csak annyit merünk rá, hogy ne legyen száraz. Le is darálhatjuk, de anélkül is, kicsit összetörve is kiváló. A lábasba a szafthoz öntjük a maradék vizet, a tejfölt kikeverjük a liszttel és pár kanál pörköltszafttal, majd az egészet összekeverjük. A palacsintához a hozzávalókat (20 deka liszt, 2 tojás, 10 deka olvasztott vaj, 3 deci szódavíz, 2 deci tej, egy csipet só) kézi habverővel alaposan, csomómentesre, lágyra, tejszínsűrűségűre összekeverjük, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon kisütjük.

Fontos, hogy ne legyen csomós a tésztánk, mert különben leéghet, és kellemetlenek lehetnek benne a lisztcsomók. Kicsit vastagabbra készítsük a palacsintáinkat, hogy a beletöltött húsos ragu ne folyjon ki. Ezt követően a két végét behajtjuk és feltekerjük őket. Egy hőálló edény aljára kanalazunk egy keveset a mártásból, majd belepakoljuk a palacsintákat és végül ráöntjük az összes tejfölös paprikás szaftot. 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt összemelegítjük. Friss petrezselyemmel és tejföllel megcsurgatva tálaljuk – mondja a háziasszony.

Laktató és  fehérjedús

Diétás

Az ország fitneszguruja amondó: a klasszikus, fehér lisztes palacsintatésztát minden diétázó és fogyni vágyó messziről kerülje el, inkább használjanak proteinlisztet.

– A hagyományos palacsintatészta rettentően megnöveli a vércukor- és az inzulinszintet, halálos bűn a diétázóknak. Sokkal inkább ajánlom az Update protein palacsintalisztet, ami tele van növényi fehérjével és rostokkal. Rettentően laktató. Én csak tojást teszek bele a lágysága kedvéért, de ha teszünk bele szódát is, akkor még jobb az állaga, selymes palacsintatésztát kapunk. Kikeverhetjük kézzel vagy robotgéppel is, a lényeg, hogy ne legyen csomós.

Az én kedvencem a túrós: a barackot rumba áztatom, a túróba pedig cukor helyett édesítőt teszek, majd ha összetekertem, Update vaníliás pudinggal öntöm le – mondja Norbi.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27532_resized.jpg?avcount=1714309511
origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27533_resized.jpg?avcount=1714309511
origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169848_auto_resized.jpg
life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: összefutsz valakivel, akivel lezáratlan ügyed van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170498_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170466_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27534_resized.jpg?avcount=1714309511
origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714309511
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714309511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714309511
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/KaKiq3rVAFM42XOO1ol_Q232t4GFnL4sCj5CuqO125Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwYjdhYThkNjZkOTRjMTZiMDFhYzZjMDk3YTY0NTA3.webp
Bevásárlás

Jobb még most felkészülni: pár nap, és szinte minden bolt bezár

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LHxSjBCx_KMBbkED1_wrXMI49MPbZ2mrjCrYhOnPryA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA0NTY3YTk0MTNmNjRjN2E5YjM0N2Q3MWI3ZTM3MDk0.webp
Közélet

Varga Mihály: "A kormány kitart az ígérete mellett, emeli a nyugdíjak vásárlóerejét"