Aktuális

Már hetekkel a járvány előtt figyelmeztetett a koronavírusra egy kínai orvos

Bors

Létrehozva: 2020.02.04.

Még aznap éjszaka berendelte a felettese és követelte, hogy vonja vissza az állításait.

Dr. Li Wenliang, a vuhani kórház orvosa már december 30-án jelezte az orvostanhallgatóinak egy üzenetben, hogy hamarosan karanténra készülhet a város. Ekkor már az orvos szerint hét embernél mutattak ki egy agresszív, influenzához hasonló fertőző betegséget. Az egyik közösségi oldalon folytatott beszélgetésekben kutakodva az derült ki, hogy Dr. Li nagyon félelmetesnek írta le ennek az eddig ismeretlen kórnak a tüneteit.

A 2002-ben Kínában kitört, 800 áldozattal járó SARS járványhoz hasonlította a betegséget. Ezután a virtuális beszélgetés után az éjszaka a vuhani egészségügyi hatóság kérdőre vonta az orvost, hogy miért terjeszt rémhíreket az interneten. Követelték, hogy vonja vissza az állításait, és nyilvánosan tekintse egy viccnek a korábbi bejegyzéseit. Másnap, december 31-én a hatóságok bejelentették a helyi médiában, hogy van néhány beteg a városban, de ez nem fertőző. Ekkor már nyolc embert kezeltek a betegséggel.

Felesleges a pánik keltése a régióban, és a betegséget kordában tudják tartani. Mint tudjuk, ez hibás döntés volt. A kormány is “ártatlannak” találta a betegséget, hallgatva a helyi orvosok beszámolóira. Ha ekkor már bevezetik a szigorú intézkedéseket, akkor talán nem tartana a világ 304 halálos áldozatnál és 14.380 fertőzöttnél világszerte.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek