Aktuális

Az amerikai elnökök, akik merénylet áldozatai lettek

Bors

Létrehozva: 2020.02.12.

A magas pozícióban lévő politikusok védelme régóta komoly feladatot jelent. Állig felfegyverkezett testőrök, a golyóálló járművek, tetőkön készenlétben álló mesterlövészek a nyilvános eseményeken, és így is megtörténhet a baj, nem tudják megakadályozni a merényletet. Még a világ legszigorúbban őrzött személyei, az amerikai elnökök is lesznek gyilkosság áldozatai.

Abraham Lincoln

Lincolnnak nemcsak abban volt hatalmas szerepe, hogy a rabszolgaság-ellenes északiak nyerjék a polgárháborút, de abban is, hogy a harcok után egységes ország jöhessen létre. Hat nappal a harcok befejezése után azonban John Wilkes Booth, egy déli konföderációval szimpatizáló színész egy 44-es Derringer pisztollyal hátulról lelőtte a Ford színházba elnököt, aki aznap kivételesen állandó testőre nélkül érkezett. Lincoln először kómába esett, majd belehalt sérüléseibe. A támadó és társai az államtitkár William H. Sewardot és az elelnök Andrew Johnsont is meg szerették volna ölni, őket azonban nem sikerült – végül utóbbi váltotta Lincolnt az elnöki székben.

James A. Garfield

Garfield 1881-től töltötte be az USA elnökének címét, azonban mindössze fél évvel később, 1881. július 2-án Charles J. Guiteau író, ügyvéd és prédikátor meglőtte a washingtoni pályaudvaron. Az elnököt két lövés érte, de életben maradt. A kor legjobb orvosai kezelték, de nem megfelelően jártak el, így végül Garfield szeptember 18-án meghalt. A sors fintora, hogy a merénylő a republikánus párt – amelyet Garfield is képviselt – hatalmas rajongója volt. Az elnököt Chester A. Arthur, a korábbi alelnök váltotta.

William McKinley

Az USA 25. elnökének, William McKinley-nek halálát egy anarchista támadó, Leon Czolgosz okozta. Czolgosz az akkori gazdasági visszaesés egyik áldozata volt, aki rengeteg vallási és politikai gyűlésen vett részt, kutatva a leépítések és a munkanélküliség okait. Végül egyre szorosabb szálak fűzték az akkoriban világszerte rettegett anarchista mozgalomhoz, akik több európai támadásért voltak felelősek. Leon végül 1901. szeptember 6-án egy 32-es revolverrel közvetlen közelről kétszer rálőtt az elnökre. Az első golyó lepattant McKinley egyik kitüntetéséről, de a második töltény okozta sérülésbe nyolc nappal később belehalt. Tisztségében végül nem kisebb személy, mint Theodore Roosevelt váltotta, és ettől fogva az amerikai titkosszolgálat kiemelt feladata lett a mindenkori elnök védelme.

John F. Kennedy

Kennedy jóval fiatalabb volt az akkoriban megszokott elnököknél, és a médiát is sokkal jobban kihasználta, szinte sztárként tekintett rá a közvélemény. A felesége, Jacqueline is rendkívül népszerű volt first lady-ként. Kennedy 1963. november 22-én épp Dallasban járt, amikor Lee Harvey Oswald fejbe lőtte nyitott tetejű autójában ülve. A nyomozás után a hatóságok nem találtak politikai indíttatást a gyilkosság hátterében, Oswaldot „magányos tettesként” írták le. A merénylettel kapcsolatban azonban rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Sokak szerint gyanús, ha minden ok nélkül ölnek meg egy elnököt, és maguk a sérülések is több kérdést vetnek fel. Sokáig nem volt világos, honnan érkeztek a lövések, és hány volt pontosan. Sokan abban is összeesküvést látnak, hogy az elnök nem volt megfelelően védve a lövések pillanatában. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a nyomozási aktákat 75 évre titkosították, így 2037-ig kell várnunk a teljes igazságra.

Robert Richmond 

Richmond az Egyesült Államok 45. képzeletbeli elnöke A kijelölt túlélő című krimisorozatban. A történet egy Fehér Ház elleni bombamerénylettel indul, amiben szinte minden pozícióban lévő vezető életét veszti. A valóságban hasonló sosem történt, azonban valóban létezik egy terv ilyen esetre. Az amerikai kormányban van egy „kijelölt túlélő”, aki egy ilyen horderejű támadás után az elnököt váltja. A sorozat az ebben a posztban lévő Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) elnökké válását mutatja be rengeteg nehézségen, és  akción keresztül.

A kijelölt túlélő című krimisorozat megtekinthető február 14-től péntekenként 21:00-kor az AXN-en.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178371_auto_resized.jpg
origo.hu

Ayrton Senna halála 30 év után is drámai, értelmetlen és döbbenetes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178144_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrendült közleményt adott ki a NASA: magas adattartalmú jeleket fogtak be a szondák

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178148_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176703_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27614_resized.jpg?avcount=1714527610
origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169989_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175912_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szuper hírt jelentett be Marco Rossi: ezt mindenkinek látnia kell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714527610
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt