Aktuális

Nyakunkon az influenzaszezon: Mehet dolgozni, ha nem köhög

Címkék
influenza

Bors, H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.01.09.

Sokan dacolnak a téli nyavalyákkal, és betegen is beletemetkeznek a munkába. De vajon honnan tudja az ember, hogy a szervezete már vészriadót fúj? Mikor kell megálljt parancsolni és feltétlenül otthon maradni?

Forrás: Shutterstock

Az persze természetes, hogy az első pisszenésre nem szalad az ember azonnal a háziorvosához, de ha már komoly jelei vannak a betegségnek, jobb vigyázni. Nyakunkon az influenzaszezon, még nem késő felvértezni a szervezetet gyógynövényekkel például. 

Dr. Bense Tamás háziorvos óva int mindenkit attól, hogy hőemelkedéssel, vagy lázasan menjen dolgozni olyan betegséggel, amire az orvos fekvést javasolt.

– Vírusos fertőzéssel, akkut bakteriális fertőzéssel, vagy olyan betegségekkel, amikor az orvos fekvést írt elő, ne menjen be a munkahelyére – kezdi a háziorvos.

Övön aluli ütés egészséges emberek közé bevinni a vírust. Az is jellemző, hogy a beteg azt mondja, megpróbál bemenni dolgozni, hátha végig bírja a na­pot. Ilyenkor általában az történik, hogy néhány óra szenvedés után teátrálisan elvonul, majd otthon marad egy hétig az illető. Persze ekkorra már a kollégák 70 százalékát megfertőzte – magyarázta a doktor.

Gyógyít a természet

Aloe vera
Az aloe vera immunrendszer- serkentő, vírusellenes hatású. A gyulladt toroknak kiváló az aloe gél. Nem javasolt 12 év alatti gyerekeknek, terhes és szoptató kismamáknak, továbbá bélelzáródás és menstruáció idején.

Borsmenta
A borsmenta hűsítő és fájdalomcsillapító hatású. Teaként elkészítve kiváló, hatásos légúti megbetegedések esetén.

Csipkebogyó
A csipkebogyóban rengeteg C-vitamin van, ami fokozza a szervezet ellenálló-képességét. A növény emellett gyulladáscsökkentő és antibiotikum hatású. Influenzaidőszakban tökéletes választás teaként fogyasztva.

Fokhagyma
Légúti megbetegedésekkor főnyeremény. A fokhagyma tisztítja a szervezetet, ugyanis felveszi a versenyt a baktériumokkal szemben. Fogyasztása megakadályozza a gyulladásokat.

Gyömbér
A gyömbér szintén fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Megfázáskor kiváló teába keverve vagy magában fogyasztva.

Hársfavirág
Antibiotikumhatása miatt kiváló meghűléses megbetegedésekre, köhögés csillapítására a hársfatea. Remekül alkalmazható köptetőként, hiszen nyákoldó hatású.

Homoktövis
A homoktövisben rengeteg C-vitamin van. Rendkívül jó immunerősítő, és gyulladáscsökkentő is egyben. Rendszeres fogyasztása erősíti a szervezet védekezőképességét.

Kakukkfű
A kakukkfű baktériumölő és fertőtlenítő hatású. Köhögés és torokfájás esetén érdemes a belőle készült teával gargalizálni, de fogyasztva is kiváló hatású.

Levendula
A levendulából készült tea idegnyugtató és görcsoldó, de fejfájás-csillapításra és fertőtlenítésre is kivá­lóan alkalmas.

Hőemelkedéssel maradjon otthon

Ha jelentkeznek a meghűlés tünetei – amik lehetnek orrdugulás, fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, száraz kínzó köhögés –, akkor nem kell feltétlenül orvoshoz rohanni.

– A tünetek jelentkezésekor érdemes meleg teát inni, hu­rutoldót, fájdalomcsillapítót bevenni. Ha nem tüsszög vagy köhög állandóan, akkor minden további nélkül dolgozhat. Azonban, ha valakinek váladékozik az orra vagy a szeme, netalántán rohamokban köhögés jelentkezik, hőemelkedést vagy lázat tapasztalt, nem mehet közösségbe, mert ezek a tünetek akár szövődmények is lehetnek. Ha a tünetek nem enyhülnek, fel kell keresni a háziorvost – mondta el a doktor. 

Ne csúcsidőben üljön buszra!

Betegen érdemes reggel később kelni, és este korábban lefeküdni. Ha az ember még az elején kipiheni magát, elkerülheti a hetekig húzódó antibiotikumos kúrákat, ami nem csak a munkából veszi ki az embert, de anyagilag is megterhelő. Dr. Bense Tamás tanácsa, hogy el kell kerülni a betegeket: ha lehetősége van rá, ne a legnagyobb csúcsban utazzon a tömegközlekedési eszközökön, mert akkor még könnyebben elkapja a nyavalyákat, és ha van ideje, inkább sétáljon. A doktor szerint érdemes még most beadatni az influenza elleni védőoltást, mert mire riadót fújnak az influenzaszezon miatt, addigra már kialakul a védettség. Arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor is fontos a mozgás, a sport és a friss levegő. Az étrend legyen vegyes, sok friss zöldséggel és gyümölccsel.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek