2020-ban Budapestre jöhet Ferenc pápa

Magyarországra érkezhet Ferenc pápa, amennyiben a szentatya részt vesz 2020-ban az 52. Eucharisztikus Világkongresszuson.
Magyarországra érkezhet Ferenc pápa, amennyiben a szentatya részt vesz 2020-ban az 52. Eucharisztikus Világkongresszuson.

A katolikus egyház feje az idei, Fülöp-szigeteken megszervezett kongresszuson videóüzenetben jelentette be: Budapest lesz a házigazdája a következő nagy eseménynek.

A négyévente megszervezett kongresszuson hagyományosan nem vesznek részt a pápák, maguk helyett a pápai legátust küldik. Ugyanakkor VI. Pál és II. János Pál is rendszeresen megjelentek a grandiózus eseményen, így nincs kizárva, hogy Ferenc is ellátogat hazánkba, annak ellenére hogy a Vatikán és Magyarország közötti viszony kissé hűvös a menekültkérdéssel kapcsolatos ellentétes vélemények miatt. A Bors egyházi forrásokból úgy tudja, nincs kizárva, hogy maga a pápa ellátogat a kongresszusra. Az, hogy Budapestre esett a választás, Erdő Péter bíboros és a pápa közötti jó viszonynak köszönhető.

© Fotók: Fortepan

A pápa látogatásakor a legmagasabb, egyes védelmi fokozat lép életbe. Ilyenkor nem csak kordonokkal, de megerősített fegyverzettel, páncél­autókkal, ütközőcsapatokkal, helikopterekkel és mesterlövészekkel is védik a vendéget. Tűzszerészcsapat és állandó mentőszolgálat áll készültségben, az útvonalon minden rejtett zugot ellenőriznek. A tömeg a kocsik közelébe sem mehet. A golyóálló mellényeket folyamatosan viselni kell, bár ezt a pápa gyakran megtagadja.

Komoly tömegre is számítani kell a világ több országából, a világkongresszus zarándok jellegű, érsekek és bíborosok érkeznek. Több szentmisét és előadást tartanak a hívőknek. Kerestük a BKK-t, hogy megtudjuk, ekkora embertömeg utaztatására hogyan készülnek a fővárosi tömegközlekedésben, de lapzártánkig nem érkezett válasz. A költségeket egyébként valószínűleg pályázati pénzekből fedezi a szervező Esztergom–Budapest egyházmegye.

Korábban a második világháború előtt, 1938-ban tartották Magyarországon a harmincnegyedik kongresszust, akkor félmillió ember gyűlt össze a Hősök terén, harminchárom országból érkeztek a zarándokok, több tízezren. Azon pápa nem vett részt, de eljött Eugenio Pacelli bíboros, aki nem sokkal később XII. Piusz pápa néven vált ismertté.

II. János Pál volt az első

Ferenc pápa lenne a második a katolikus egyház vezetői közül, aki Magyarországra látogat.
Előtte csak II. János Pál pápa látogatott hazánkba, ő azonban kétszer is, 1991-ben és 1996-ban.