Aktuális

A Bors utánajárt: Filléres módszerrel nyitható a számzáras csomagmegőrző

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.11.26.

Jól gondolja meg, mit tesz a számzáras csomagmegőrzőkbe, mert karácsony előtt sok tolvaj azokat próbálja meg kinyitni és kifosztani.

Forrás: Shutterstock

Ahogy közeledik a karácsony, zsúfolásig megtelnek a bevásárlóközpontok. Sokan nézelődnek, vásárolnak, de olyanok is akadnak, akik csak arra várnak, hogy megkárosítsanak bennünket. Például a csomagmegőrzők kifosztásával. 

A Facebookon futótűzként terjedt el egy bejegyzés, miszerint egy bevásárlóközpontban valaki számzáras csomagmeg­őrzőbe helyezte a karácsonyra vásárolt ajándékait, de pechére valaki más örült az összevásárolt holminak, mert feltörték és kirabolták. Egy másik vásárló szerencsésebb volt, neki „csak” a hátizsákját vitték el a használt edzőruhájával. De hogyan lehetséges ez? Hogyan férhetnek mások hozzá a titkos kódunkhoz?
Interneten rendelhetô univerzális vésznyitó

Ezeket a trezorokat vagy kóddal vagy vésznyitó kulccsal lehet kinyitni – mondta a Borsnak egy bennfentes. Azoknak, akik ezek kinyitására „szakosodtak”, megvannak a megfelelő módszereik. Ilyen például az univerzális vésznyitókulcs. Ez az interneten keresztül pár száz forintért rendelhető, és másodpercek alatt észrevétlenül ki lehet vele nyitni ezeket a trezorokat. Mivel mi is hallottunk róla, kíváncsiságból rendeltünk egyet, és valóban működik – magyarázta hozzátéve, hogy ők nem foglalkoznak ilyesfajta csomagmegőrzőkkel.

Segít a biztonsági szolgálat embere

Ezek a trezorok a bevásárlóközpontokban be vannak kamerázva, ám más helyeken nem mindig. A helyi biztonsági szolgálatnál jelenteni lehet, ha rablás történt. Az ott dolgozók segítenek a rendőrségi feljelentés megtételében is. A használat előtt tájékozódjon, mert könnyen megeshet, hogy az áruház vagy például a pályaudvar nem vállal felelősséget az értékekért. A szakember szerint drága dolgot nem érdemes az ilyen megőrzőkbe tenni. Felmerül a kérdés, hogy ha ezek a megőrzők nem biztonságosak, sőt mi több, könnyűszerrel kijátszhatók, akkor miért nem korszerűsítik őket? 

– Egy bizonyos biztonsági kategórián felül már nincs meg a vésznyitókulcs lehetőség, ezek a széfek, páncélszekrények, ezek biztonságosak. Azonban egy hotel vagy egy bevásárlóközpont nem fog ezzel a lehetőséggel bajlódni. Ugyanis, ha elromlik a széf, már csak szakember fogja tudni kinyitni, aminek az ára alsó hangon 20 és 50 ezer forint között mozog. Ez egy bevásárlóközpontnak mind felesleges macera, hisz a vésznyitókulcsos módszerrel könnyedén, másodpercek alatt kinyitja az arra jogosult, és a vásárlónak sem kell hosszú órákat várakoznia, míg kiérkezik a szakember.

Megbízhatóbb a kártyás fajta

Tehát kabáton és apróságokon kívül jobb nem tenni mást a trezorokba. A szakember szerint a legbiztonságosabb lehetőség a kártyás vagy az óraszíjas rendszer. Ott nincs vésznyitókulcs, csak a saját kártyával, vagy a saját órával nyitható a zár. Száz százalékos biztonságot persze ez sem nyújt, de megbízhatóbb, mint a másik típus. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek