Aktuális

Összeomlott Karel Gott halálhírétől Korda György

K. Sz.

Létrehozva: 2019.10.03.

Öt éve küzdött a gyilkos korral, halálakor még önéletrajzi kötetét írta Közép-Európa legsikeresebb táncdalénekese, Carel Gott. Korda György sírva fogadta a gyászhírt.

Kollégája, Korda György szerint egy korszak zárult le Karel Gott halálával. A 80 éves énekes október 1-jén, otthonában hunyt el felesége és négy gyermeke körében, miután pár héttel ezelőtt bejelentette: akut leukémiát diagnosztizáltak nála. A sztárt a legjobb specialisták vették kezelésbe, de már csak pár hetet tudtak neki adni. A bejelentéskor azonban a táncdalénekes bizakodó volt, ekkor még dolgozott az életéről szóló könyvön. 

– Örülök, hogy otthon, a szeretteim körében lehetek. Most épp az önéletrajzomat fejezem be, jövő tavasszal jelenik meg – nyilatkozta a Blesk című cseh lapnak. 

Az 1939-es születésű cseh énekes fiatalon – miután nem vették fel a képzőművészeti főiskolára – villanyszerelőként kereste a kenyerét, de közben egyre jobban érdeklődött a könnyűzene iránt: basszusgitározott, gitározott is, de hamar rájött, hogy az igazi területe az éneklés. 1958-tól, 19 évesen már prágai kávéházakban énekelt, de a sikerre 1968-ig várnia kellett.

Állami temetés lesz

A cseh miniszterelnök Karel Gott halála kapcsán bejelentette: javasolni fogja a prágai kabinetnek, hogy a várban található Szent Vitus Székesegyházban állami gyászszertartás keretén belül búcsúztassák minden idők legismertebb cseh előadóművészét. Milos Zeman cseh államfő is mély megrendüléssel fogadta a „Prága aranyhangjának” is nevezett popsztár halálhírét. Prágában szerda délután rendkívüli kormányülést tartanak az állami temetés előkészületeiről. Kormánykörökből származó információk szerint a temetés napján nemzeti gyásznap lesz Csehországban.

Ekkor Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ugyanis akkoriban még a vasfüggöny mögötti országok, így Csehszlovákia sem indult a zenei versenyen. Ugyanebben az évben jött ki legnagyobb slágere, a Lady Carneval című dal is, amelyet magyarul Korda György énekelt először, és több évtizede repertoárjának egyik legnépszerűbb darabja. Az énekes a Borstól tudta meg, hogy szeretett kollégája elhunyt, és a hír hallatán összeomlott.

– Istenem, én ezt már nem bírom, hogy mindenki elmegy! – jajdult fel elcsukló hangon. 

– Sokat léptünk fel együtt, és hallottam, hogy elképesztően kedves ember volt, talán országa harmadik leggazdagabb embere, aki a vagyonából rengeteget segített a rá­szorulókon. A Lady Car­nevalt számtalanszor énekeltem, és ezentúl az ő emlékének szentelem minden koncertemen. Ke­vesen tudják, de először nemet mondtam a Lady Carnevalra.

A szerelmes dalaim mellett furcsa volt nekem a szövege: „Villan a to­páz, rizsporos parókán.” Ma már tudom, hogy megismételhetetlen, amit Karel letett az asztalra. Egyébként az utolsó magyar interjújában azt mondta, egyetlen magyar énekest ismer, és az Korda György – csuklott el Gyuri bácsi hangja. 

Nagy Feró elképesztően népszerű rockosított változatot készített a dalból, amit maga Gott is nagyon kedvelt. 

– Alig egy óra alatt ké­szült el az alapfelvétel, ugyanis egy teljesen másik számhoz forgattunk klipet, és közben szórakoztunk a fiúkkal egy kicsit. Példátlanul népszerű lett, és maga Gott is imádta. Évekkel ezelőtt múzeumot csináltak a régi otthonából, és ott sikerült vele pár szót váltanom, mint a „famous hungarian rock starnak”: nagyon kellemes ember benyomását keltette, szívesen fotózkodott már akkor is mindenkivel, pedig az még nem volt ez a szelfizős korszak. Borzasztó a haláláról beszélni, és látni, hogy mennek el a legnagyobbak – tette hozzá Feró. 

Nemzetközi sztár volt

1967 és 2000 között Karel Gottnak 125 nagy- és 72 kislemeze jelent meg német nyelvterületen, sőt 1970-ben hat hónapon át fellépett a Las Vegas-i New Frontier Hotel and Casinóban, amiről más szocialista országbeli énekes csak álmodozhatott. Kivételes népszerűségének köszönhetően szabadon felléphetett Nyugat-Németországtól kezdve Olaszországon át a Szovjetunióig számos országban, és 1992-ben már gyémántdíjat kapott a Suprafon kiadótól, amiért összesen 13 millió hanghordozót adott el csak Csehszlovákiában. A kilencvenes évek elején átmenetileg visszavonult, de a búcsúturnéja sikere meggyőzte a folytatás szükségességéről, és változatlan sikerrel énekelt tovább. 2000-ben még a New York-i Carnegie Hallban is felléphetett, miközben többször énekelt Magyarországon is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181012_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714624218
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174172_auto_resized.png
hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714624218
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714624218
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó