Aktuális

A történelem leghíresebb kuluzslója – Romlásba döntötte a cári családot Raszputyin

Bors

Létrehozva: 2019.10.23.

Raszputyin alakját számos misztikus monda lengi körül, de ahogyan az lenni szokott, a valóság még a képzeletnél is sokkal érdekesebb. 

Grigorij Jefimovics Raszputyin 1869-ben született a cári Oroszországban, családneve – amelynek jelentése: zül­lött, csavargó – is előrevetítet­te a későbbi élete legfőbb vonásait. Kicsapongó kamaszkora után vándorszerzetesnek állt. Későbbi visszaemlékezéseiben azt állította, hogy egy látomásában megjelent Szűz Mária, aki a szolgálatába állította és Szentpétervárra küldte, hogy segítsen a cári családnak.

Orgiákba csapó áhítat

Raszputyin hamarosan Szentpétervár legismertebb alakja lett, aki hatást gyakorolt II. Miklós cárra, és különösen nejére, Alexandra cárnéra. Az uralkodó pár egyetlen fia, Alekszej cárevics vérzékenységben szenvedett, a gyermeket maga Raszputyin vette kezelésbe, és képes volt enyhíteni a tüneteket.

Raszputyin ezután hatalmas karriert futott be, és óriási rajongótáborra tett szert, főként a nők körében. A legenda szerint a férfinak különleges szexuális vonzereje volt. Szent­pétervár fürdőiben orgiákat szervezett, amiket persze mágikus szertartásnak kiáltott ki. A szerzetes állítólag az unokahúgával is létesített szexuális kapcsolatot. Persze szexuális kilengéseivel ellenségeket is szerzett magának. A papok és a nemesek többsége azzal vádolta, hogy a kliszt nevű szekta tagja. A szekta arról volt híres, hogy az áhítataikat szexuális orgiákkal zárták le.

Megmentette a fiút

A cárnét teljesen lenyűgözték a szerzetes képességei. Egy alkalommal a mágus teljes átéléssel mesélt az isteni gondviselésről a cárnőnek, amikor hirtelen félbeszakította mondanivalóját, és a cárnéval a nyomában a kék szobába szaladt. Raszputyin a trónörököst az utolsó pillanatban rántotta ki az imbolygó csillár alól.

Így aztán a közemberek is igazi sztárként kezelték őt. Akár több százan is képesek voltak napokig a lakása előtt várni, hogy láthassák a szerzetest, és elhalmozzák ajándékokkal. Az ajtaja előtt hol friss halat, bort talált, hol szőnyeget. Az éttermekben sosem kellett fizetnie, ingyen ehetett. Ám ellenségei nem nézhették tétlenül emelkedését. Egy Iliodor nevű szerzetes külföldre juttatta a cárné Raszputyinhoz írt leveleit, ezzel bizonyítva, hogy köztük gyöngéd kapcsolat áll fönn.

Nem használt a méreg

Raszputyin sorsa 1916. december 16-án végleg megpecsételődött. Feliksz Felikszovics Juszupov herceg – a cár Irina nevű unokahúgának biszexuális férje – meghívta Raszputyint palotájába azzal az ürüggyel, hogy a város legszebb nője látni kívánja egy vacsora keretében. Egy pincébe vitték, ahol szépen megterített asztal fogadta, de az ételek és az italok ciánnal voltak megmérgezve. Ám Raszputyinon nem fogott a méreg.

Amikor a herceg észrevette, hogy nem használt a cián, rálőtt, hogy végezzen vele. Később észrevette, hogy a szerzetes még mindig él, ekkor ijedtében felrohant segítségért, de addig Raszputyin kivánszorgott az udvarra, ahol balszerencséjére szintén ellenségeibe botlott. Rálőttek, majd botokkal estek neki, végül a folyóba dobták. Raszputyin nem volt halhatatlan, a véletlennek és gyilkosai ügyetlenségének köszönhette a szerencséjét, ami nem tartott örökké.

Halála után egy év sem telt el, amikor a forradalmi erők megdöntötték a cári rendszert. Két éven belül a cári család valamennyi tagját összegyűjtötték és kivégezték.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188845_auto_resized.jpg
origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714891812
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180410_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714891812
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyira megváltoztak a Jóban Rosszban szereplői, már alig lehet rájuk ismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/KMlN-_3pvcggTMlj5xEcvplL7MAGFm3NAWt7xgz9nBg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhMWJlMGNkYjYzNDRkMDhiODQ5M2FlNmRlZmFmMzBl.jpg
Baleset

Métereket repült a szombathelyi tini – videón a pillanat, ahogy elgázolták

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók