Aktuális

A minőségi virsli a frankfurti leves lelke

Reim Károly

Létrehozva: 2019.10.26.

Sokkal több egy egyszerű menzakajánál a frankfurti leves. A szakácsok azt tanácsolják: jó minőségű virsliből főzzük. Készíthetjük tejföl nélkül is, a kolbászt pedig érdemes kerülni, mert túl markáns az íze.

Forrás: receptmuhely.hu

Ha egy Majna-parti frankfurtinak elkezdenénk a hátát veregetni amiatt, hogy a városa adta a világnak a frankfurti levest, valószínűleg hülyének nézne minket.

Az elnevezés ugyanis csalóka: a leves nem a né­met üzleti élet központjához, hanem a jellegzetes frankfurti virslihez kötődik. De azért Németország-szerte ismerik, főzik és eszik a frankfurti levest (Frankfurter Suppe) azzal a különbséggel, hogy ők fehér káposztát használnak kelkáposzta helyett. Az eredetét ugyanakkor homály fedi. Magyarországon sokan menzakajának tartják, pedig egy jól elkészített frankfurti levesnek – higgyék el! – nincsen párja.

Fördős Zé:Csak klasszikusan!

Az ismert gasztroblogger és csapata, a Street Kitchen a hagyományos receptre esküszik:

– A frankfurti leves kezdéseként a virslit karikára vágjuk, és két evőkanál olajon gyorsan átpirítjuk egy lábasban, majd félretesszük – kezdi Fördős Zé. 

– A lábasban újabb három evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott kelkáposztát, a kis kockára vágott krumplit, majd az egészet jól átforgatjuk és kicsit le is pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majoránnával, köménnyel és borssal, összekeverjük és felöntjük vízzel.

Sózzuk, majd kis lángon addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (ez körülbelül 10-12 perc). Ekkor egy kevés forró levet elkeverünk a liszttel kikevert tejfölben, majd az egészet a levesbe öntjük, és további 2-3 percig forraljuk éppen csak gyöngyözve. Végül a forró levesbe szórjuk a virsliket. Ha egy kicsit kihűl, már tálalhatjuk is, ízlés szerint még egy kis extra tejföllel a tetején.

Bay Éva: Tejföl nélkül

Az egykori tévébemondó, a lottósorsolások volt háziasszonya a konyhában is profi, ezt a MasterChef VIP műsorában is bizonyította. Imádja a frankfurti levest, de ő egy kis csavart is tesz bele.

– Általában akkor főzök frankfurti levest, ha a kelkáposzta-főzelék készítése során marad egy kis káposzta. Ledinsztelem a hagymát és a fokhagymát, készítek egy rántást, majd mehet hozzá a felcsíkozott káposzta és a felvágott krumpli.

Alaplével felöntöm. Jöhetnek a fűszerek: a pirospaprika az első, majd adok hozzá majoránnát, köményt, sót, borsot. A virslit felkarikázom; általában frankfurtit, de néha csalok, és bécsi megy bele. A minőség a fontos szerintem. Körülbelül 40 percig főzöm, amíg a krumpli puha nem lesz. Tejfölt nem teszek bele, hiszen ott a rántás, ami összefogja – mondja.

Buday Péter: Kolbászt ne!

A mesterszakács szerint a jó minőségű virsli az egész frankfurti leves alapja. Amondó: ne sajnáljuk a pénzt rá! Ha kétezer forint a virsli, akkor vegyük meg annyiért, mert ezen áll vagy bukik az ételünk.

– Szalonnát pirítok elsőként, majd mehet rá dinsztelődni a hagyma. Jöhet a kelkáposzta és a krumpli, majd a fűszerek, végül a karikára vágott virsli. Azért vágom karikára, mert így szemre úgy tűnik, mintha sok lenne benne. Kis trükköt viszek bele a tejfölös habarásba: liszt helyett leturmixolok egy krumplit, ami szintén tartalmaz keményítőt, és azzal sűrítem be.

Így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Pici ecetet is teszek bele, majd a legvégén egy kis petrezselymet is szórok hozzá. A kolbász nem passzol bele, mert a markáns, füstös mivolta elnyomja a levesünk ízét. Ha húsimádók vagyunk, akkor tegyünk bele debrecenit! – tanácsolja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188756_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714857613
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188179_auto_resized.jpg
life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188005_auto_resized.jpg
ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186830_auto_resized.png
hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182157_auto_resized.jpg
travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189162_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188818_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188750_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ennyi időm van hátra" - agydaganattal küzd a népszerű zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert