Aktuális

Tízórai-tippek kisgyerekes szülőknek: jobban csúszik a cica alakú szendvics

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.09.03.

Hétfőn becsengettek az iskolákban, úgyhogy visszatért a szülők napi dilemmája: mit is csomagoljanak a gyereknek tízóraira.

Színek, formák

Mindig jobban esik az a reg­geli, amit nem mi csinálunk, hanem készen kapunk. Ezzel a gyerekek is pont így vannak. 

De a kisebbeknél a „tálalás” sem mindegy.

– Segítsük azzal az egészséges, tudatos táplálkozásban a gyerkőcöt, hogy apróra vágott gyümölcsöket, zöldségeket pakolunk a dobozába. Nekik sokkal gusztusosabb lesz az étel, ha színeket és formákat használunk – magyarázza a Borsnak Kovács Judit dietetikus.

– A szendvicseket is érdemes formavágóval készíteni, akár közös elfoglaltságként is. Egy cica alakú szendvics vagy egy autó alakú mangó biztos, hogy sokkal jobban csúszik. A különleges szendvicsek elkészítése ráadásul nem is vesz el több időt. Izgalmas étellé válhat úgy is, ha játékot kapcsolunk hozzá: a gyerkőc kis barátaival tartsunk szendvicsdíszítő versenyt! Máskor is szívesen eszi majd, hiszen kedves élményt kapcsol hozzá. Ezeket a formavágókat manapság háztartási boltokban, lakberendezési boltokban és játékboltokban is be lehet szerezni.

Fontos, hogy olyan zöldséget tegyünk a két kenyér közé, ami nem áztatja el. Jó választás a retek, az uborka, a paprika. De ne száműzzük végérvényesen a paradicsomot se, hiszen néhány koktélparadicsommal fel tudjuk dobni a szendvicset.

Mi lesz az ebéd?

– Lényeges, hogy a közétkeztetéshez igazítsuk az otthon csomagolt ételeket – folytatja a szakember. – Ha bizonyos alapanyagokat nem szeret a gyerek, például a spenótot, és az van ebédre, érdemes az adott napon esetleg kiadósabb tízóraival vagy saját, egészséges ebéddel pótolni a jó eséllyel kimaradó menzai étkezést. De a reggeli és a tízórai mindig legyen bőséges, ettől függ ugyanis az órai teljesítménye. Olyan ételeket kell ennie, amik hosszan tartó energiát szolgáltatnak neki.

Az uzsisdoboz tartalma lehet teljes kiőrlésű szendvics sok sajttal, zöldséggel, de lehet egy joghurt vagy zabkása is. Használjunk többrekeszes tárolódobozt az ételek szelektálásához, hogy átláthatóbb legyen a gyerek számára! Szuper ezekben a rekeszekben például olajos magvakat csempészni neki, de az alma is sláger, hiszen pillanatok alatt szeletekre lehet vágni. Ha a gyerkőc véletlenül mégis hazahozza, könnyed, vitamindús smoo­thie-t készíthetünk belőle. Érdemes az almát kis citromlével meglocsolni, így nemcsak finomabb lesz, de elkerülhető, hogy megbarnuljon.

– Javallott szabályokat felállítani a gyereknek a nassolással kapcsolatban, határt kell szabni neki, hiszen nem egészséges. Közös programként heti egy fagyizást viszont be lehet iktatni, amíg tart a jó idő. Az iskolai étlaphoz kell igazítani az édességbevitelt is, hiszen a suliban sok cukros péksüti kerül az asztalra. Bármennyire is a szülő szeretné kényeztetni a gyerekét, sok esetben az iskola azt már megteszi – mutat rá a dietetikus.

A cukortól izegnek

Az otthon készített tea is csak akkor jó, ha cukor nélkül adjuk a gyereknek. Azok a teák, amik jó minőségűek, finomak is.

– Egy liter teához adjuk hozzá egy narancs kifacsart levét, ez kellőképpen megédesíti, ráadásul, ha hideg teához adjuk, gazdag marad C-vitaminban – mondja Kovács Judit. – És ha a gyerekeket a természetes ízekhez szoktatjuk, nem fogják kívánni a plusz édes ízt! Ráadá­sul a közösen facsart narancslé mindig sokkal jobban ízlik nekik, büszkék arra, hogy ők maguk készíthették.

Az édesség több okból sem jó: rossz a fogaknak, hizlal, és a gyerekeket felpörgeti a cukor, így nem tudnak a feladatukra koncentrálni. Mivel egész nap ülniük kell, nem tudják mozgással „elégetni” a megnövekedett cukorbevitelt, ilyenkor kezde­nek el izegni-mozogni, „rendetlenkedni”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183247_auto_resized.jpg
origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27699_resized.jpg?avcount=1714721419
origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184319_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Brutális idő vár ránk pénteken, egyes vármegyékre 3 riasztást is kiadtak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183328_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714721419
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó