Aktuális

Börtönkommandó: Kitti nem fél a legkeményebb bűnözőktől sem

Bors

Létrehozva: 2019.08.26.

A 44 fős csapatból csupán egyetlen hölgy tagja van a büntetés-végrehajtás Speciális Műveleti Egységének, a híres elitcsapat a rácsok mögött történt legvadabb esetekre is azonnal reagál az ország bármely pontján.

Nevetős, barna szemek, csinos alak és gyönyörű arc – ezt látja, aki ránéz Kittire, a 27 éves, fiatal nőre a civil életben. Senki nem sejti, hogy a bájos külső mögött egy igazán kemény csaj rejtőzik, és munkafelszerelése talpig fekete öltözetből, maszkból és fegyverből áll. Kitti ugyanis az egyetlen női tagja az ország elit börtön­osztagának, a Speciális Műveleti Egységnek, amely a börtönökön belüli elit csapat. Ha nagy a baj, csakis őket hívják. A fiatal nő október óta erősíti a különleges csapatot, azonban már 20 éves kora óta a büntetés-végrehajtás kötelékében szolgál. Ahogy ő mondja: beleszületett a börtönfalak közé. 

– Az iskola befejezése után láttam egy álláshirdetést, és meg is kaptam, a Markó utcában voltam előállító – meséli a lány, aki egy idő után újabb megmérettetésekre vágyott.

– Tudtam, hogy női tagja még ezelőtt nem volt a műveleti egységnek, így hatalmas szakmai kihívásnak tartottam – mondja Kitti. Senki ne higgye azonban, hogy a börtönkommandóba bárki bekerülhet, mint minden tagnak, Kittinek is kőkemény fizikai, mentális felvételin és vizsgán kellett átmennie ahhoz, hogy bekerüljön az elitosztagba. Nem véletlen, hogy rengeteget készült a megmérettetésre.

– Fél évig készültem, versenyeken indultam, edzettem. A felvételin speciális fizikai megmérettetés, pszichológiai teszt is volt – sorolta. A felkészülés és Kitti rátermettsége meg is hozta gyümölcsét, ugyanis nagyon jól teljesítette a felvételit, októbertől így belépést nyert az osztagba. A fiúk azonnal csapattagként fogadták, kedvesek és segítőkészek voltak az egyetlen hölggyel, a lány szerint mellettük igazán fejlődhet. Bár több nő is próbálkozott, rajta kívül azóta egynek sem sikerült bekerülnie a csapatba. Nem csoda, a munkakör nem egyszerű, ugyanis vannak olyan speciális helyzetek a börtönökben, amiket csak ők képesek megoldani. – 12 órás műszakokban dolgozunk. A központunk Budapesten van, de ha az ország bármely pontján történik bármilyen rendkívüli eset, azonnal indulunk. Ha nem bevetésre megyünk, akkor tréningeket és képzéseket tartanak, folyamatosan fejlődünk. Ebbe beletartoznak a küzdősportok, intézkedéstaktikai és mentális képzések is. Bi­zonyos szituá­ciókat is gyakorlunk, aminek a célja az, hogy minél gyor­sabban és mi­nél kevesebb hibával oldjuk meg, ha élesben sor kerül rájuk – magyarázta a fiatal nő.

A speciálisan őrzött rabok még az arcát sem láthatják, azonban a tiszteletet már kivívta közöttük.

– Az elején próbálgatták a ha­­táraikat, amikor meglátták, hogy nő vagyok, de hamar sikerült kivívni azt, hogy ugyanúgy áll­janak hozzám, mint a fiúkhoz – mondta. Ami­óta a csapatban szolgál, nem is akadt baleset, minden bevetést 100 százalékosan teljesítettek. A civil életet elválasztja a szakmájától.

– Ott is pörgős életet élek, imádom a spor­tokat, a Forma–1-et, a futást. De ahogy kilépek innen, a munkám magam mögött hagyom. A családom és a barátaim elfogadják és támogatják a munkámat, örülnek a sikereimnek – szögezte le a lány, aki elárulta: ismerkedésnél azért megesik, hogy nem köti az új ismerősei orrára a foglalkozását. 

Speciális feladatok

A Speciális Műveleti Egységet a börtönön belüli rendkívüli események felszámolására hozták létre, amelyet egy alapképzést kapott őr már nem tud megoldani. Ebbe beletartozik a kiemelt foglyok előállítása és speciális szállítása, biztonsági vizsgálatok végrehajtása, börtönzendülések vagy fogolyszökések megoldása és felderítése, vagy azok a helyzetek, amikor egy rab zárkatorlasszal barikádozza el magát vagy rejtett késsel támad az őrökre.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714844710
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186448_auto_resized.jpg
ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27751_resized.jpg?avcount=1714844710
origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27744_resized.jpg?avcount=1714844710
mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lebuktak: nem akárkivel melegedett össze a TV2 műsorvezetője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188750_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ennyi időm van hátra" - agydaganattal küzd a népszerű zenész

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ewPkSeq1RdHtmzyHnDgeY7AmAtkQpzcVH3vT5nrMD1A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzViZmJiYjYyMzlhYjRhYzM4MWE3NjFjNDEzZTBhN2Zl.jpg
Tragédia

Most ismétlődött meg a múlt hét legmegrázóbb magyarországi tragédiája

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Dmd7uyQ05qP8wNB7LdBTI4IL4mPSo0QLO29nhWUU7lo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljMWZkZGU5ZDc3MzQ3NmZhM2Q1MzhiMWNhYjJlOTY3.jpg
Borzalom

Rémálmok gyötrik a csepeli édesanyát, mióta gyermeke kizuhant az ötödik emeletről