Aktuális

30 kiló húst téptek ki a borjúból a farkasok

Címkék
farkas

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.07.03.

A füzéri polgármester állományát támadta meg valószínűleg négy farkas is a Zemplénben. A szétmarcangolt borjú az első háziállat, amire lecsaptak a környéken.

 Másfél mázsás szarvasmarhaborjú széttépet teteme hever a Zemplénben lévő Füzéren, nem messze a vártól. – Farkasok régóta vannak a környéken – mondja a Borsnak Horváth Jenő polgármester, akinek az állományát érte a veszteség. Több farkascsalád is él a környéken, ezt vadkamerás felvételek is bizonyítják, mondja.

– Erdész és vadász vagyok, többször találkoztunk farkasok pusztításának nyomával, sok vaddisznó- és szarvastetemet láttunk, de ez az első alkalom, hogy háziállatot öltek meg. A marháim egy körbekerített legelőn vannak napközben, éjszakára védettebb helyre vonulnak. Ez a borjú valószínűleg lemaradt a többiektől, így válhatott prédává, mert csordát nem támadnak a farkasok. Ott kemény ellenállással kéne számolniuk – magyarázza a Borsnak Horváth Jenő.

A farkasok lefojtják a jószágot, kiveszik a belsőségeket, a combot és a bordát pedig csontig lerágják. A borjú pedig olyan erős volt – fogalmaz –, hogy két ember sem tudja leszorítani.

Körülbelül harminc kiló húst ettek ki az állatból. Ezért arra következtetnek, hogy négy farkas ragadta el a borjút. – A szokásuk az, hogy a lakoma után két napig pihennek, majd visszatérnek enni, ezért abban maradtunk az Aggteleki Nemzeti Park szakembereivel, hogy otthagyjuk a tetemet – teszi hozzá a gazda, akinek legalább kétszázezer forint körüli a vesztesége. A borjúkat Törökországba exportálják, ahol egy ilyen állat egy családnak egy évre is elég.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságának szakreferense szerint az ilyen támadások azért történnek, mert a gazdálkodók nem védik megfelelően az állataikat a ragadozóktól. Az egy szál vezetékből álló villanypásztorok a háziállatokat visszatartják, de a farkasok ellen hatástalanok. Horkai Zoltán, az Animal Training Center vezetője abban sem biztos, hogy farkas volt a támadó.

– Ebben az időben nagyon sok vad születik az erdőben, ami könnyű préda, ezért nem jellemző, hogy ilyenkor ember közelébe merészkednének – mondja a Borsnak. – Rengeteg a szarvasborjú és az őz, és az elhullás is. Én gyanakodnék, nem kóbor kutyák támad­- tak-e – morfondíroz a szakember.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek