Aktuális

Minden lakóé a panelkiskert

Címkék
kert

R. K.

Létrehozva: 2019.06.25.

Általában nem berzenkedik az ellen egy lakó sem, hogy a panelháza előkertjében vagy a társasháza belső udvarában fák, virágok, bokrok legyenek. A jellemző azonban az, hogy egy-két ember szívügye a dolog, ők ültetgetnek, szöszmötölgetnek. De kinek mihez van e téren joga egy lakóközösségben?

Valljuk be, szívesebben megyünk haza egy olyan társasházba, ahol virágok övezik a lépteinket az ajtó vagy a lépcsőház felé, és szépen gondozott bokrok, fák nyújtózkodnak a magasba! A lelkes, szépítgetésre fogékony lakók szívesen kihasználják a közös udvar adta lehetőségeket, saját kontóra ültetik a virágokat, és nevelgetik őket gondosan. De mivel minden ember más és más, előfordul egy közösségben, hogy ami az egyiknek tetszik, az a másiknak nem. Mert például a Magdi néni által ültetett fűszernövényekre allergiás az egyik szomszéd. Vagy a Teri néni által ültetett bokor túl sok helyet foglal, és leárnyékolja a földszinti lakó ablakát, aki joggal mérgelődik emiatt. 

Állandó probléma

– Egyes természetbarátok szeretnek minél színesebb kerteket létrehozni, legyen szó fővárosi vagy vidéki betondzsungelről, lakóövezetről. Azt tapasztalom, hogy az idősebb korosztály hajlamos átesni a ló másik oldalára, és engedély nélkül ülteti tele a társasház udvarát, előkertjét. Még olyat is láttam, hogy veteményeskert virított ott – kezdte a Borsnak Jakab Ádám, aki Budapesten közös képviselő. – Állandó problémaként érzékeljük a jelenséget, sok panasz érkezik a túlzott önállóság miatt. Mivel közös tulajdonról van szó, elviekben az összes tulajdonostárs beleegyezése kell egy ilyen dologhoz. Ha gond van, a közös képviselő próbál rendet tenni.

Kié a gyümölcs?

Joggal vetődik fel a kérdés, mi van akkor, ha egy lakó például gyümölcsfát ültet a ház mellé, ami pár év múlva már termést is hoz. Ki szedheti le?

– A lakóközösségből akárki, nem tudok arról, hogy lenne ilyen helyzetre vonatkozó jogi rendelkezés. Vagyis, hiába mi gondoztuk egész évben a ringlót, és vettük meg anno a palántát, bárki szüretelheti a gyümölcsöt a házból. Utcai járókelő viszont nem, mert magánterületen van a fa – magyarázta a szakember. 

Írásba fektessék!

Egyes helyzetek olyan vitába torkollnak, hogy még a perrel fenyegetést is előveszik, mint harci eszközt. Dr. Salamon András ügyvéd szerint pont ezért a legjobb, ha a lakóközösségek megbíznak valakit a kertművelési feladatokkal, és írásba fektetnek le mindent, ami a közös területre vonatkozik. 

– A lakók ez esetben a pénzüket bízzák rá arra, vagy azokra a személyekre, akik foglalkoznak a közösséghez tartozó kertes, bokros, fás részekkel. Innentől kezdve az ő felelősségük, hogy minden úgy legyen a területen, ahogyan a közösség abban elôzetesen megállapodott – mondta el a Borsnak jogi szakértő. 

A vélemény.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek