Aktuális

Mérgezi a házi kedvenceket a nyugtató illóolaj

Bors

Létrehozva: 2019.06.01.

<p>Olyan dolgokkal romboljuk háziálla­taink egészségét, amikre nem is gondolnánk. Még az oly népszerű teafaolaj is káros rájuk nézve.</p>

Az illóolajokat nem csak kellemes illatuk, de egészségmegőrző, nyugtató tulajdonságuk miatt is sokan kedvelik. Számos lakásban így illatosítanak. A legújabb kutatások szerint azonban ezek a folyadékok ve­szélyesek a négylábúakra, főleg a macskákra. A teszteket az amerikai Animal Poison Control Center végezte el, mivel az utóbbi időben egyre több riasztást kaptak. A kedvencek konkrétan rosszul lettek a szagoktól.

– Minden illóolaj potenciális veszélyforrás az állatokra nézve, a hatás azonban attól is függ, hogy milyen koncentrációjú a szer, illetve mekkora dózisban érintkezett vele az állat. Az asztmában vagy más légzőszervi megbetegedésben szenvedők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Szerencsére az állatok többsége az orvosi ke­zelést követően meggyógyul, bizonyos dó­zis felett azonban bele is pusztulnak. A vegyszereket tartalmazó készítményeket is jobb elkerülni, in­kább természetes alapanyagú szerekkel takarítsunk – vélekedik Tina Wismer, az ASPCA állatvédő szervezet toxikológiai központjának orvosi vezetője.

Másik helyiségben használja!

A házi kedvencek mája méretükből adódóan sokkal ki­sebb, mint az emberé, így a hatóanyagból az a mennyiség, ami egy felnőtt ember számára gyógyhatású, a jóval kisebb termetű állatnak már mérgező. Tina Wismer azt javasolja a gazdiknak: felejtsék el ezeket a készítményeket, de ha valamiért muszáj alkalmazniuk, akkor ne abban a helyiségben használják, ahol az állat van. A kutyák és a macskák mellett a nyulak, a hörcsögök, a tengerimalacok számára is ártalmasak ezek a szerek, de leginkább a madarakra veszélyesek. 

A könnyezés is tünet

Különösen mérgező anyagnak számítanak a citrusfélék, a fe­nyő-, a fahéj- és a teafaolajok. Belélegezve emésztési zavarokat, tüdőgyulladást okozhatnak, de akár idegrendszeri problémák is felléphetnek az állatnál. Ha pedig egyszerre jelentős mennyiség jut a szervezetébe, akár májkárosodás is kialakulhat. Vannak tünetek, amik már előre jelezik, ha valami irritálja a kedvencünket.

– A hipószagú felmosók például fokozott könnyezést idéznek elő. Ilyenkor annyi könnyük termelődik, amennyit már nem képesek elvezetni, így az végigfolyik a pofájukon. Főleg fehér kutyáknál látványos ez a tünet, mert a kémhatás miatt elszíneződik a szőrük a szemük alatt – magyarázta a Borsnak dr. Hámori Zsolt állatorvos.

Kutyának valót ne adjon a macskának!

Érdekes, de az állatpatikákban kaphatók például olyan bolhairtó szerek, amelyek illóolajokat is tartalmaznak. Ezekkel akkor mi a helyzet? 

– Akkora mennyiséget tartalmaznak, ami nem veszélyes az ebre. De például nem szabad macskának kutyáknak árusított készítményt adni. Utóbbi különösen érzékeny az illóolajokra. Ha megfigyeljük, messziről elkerülik a szagos dolgokat, ezért is működnek a macskaűző szerek – mondta el a doktor. A cicák májában kevesebb olyan enzim van, amely a mérgek lebontásáért felelős.

Szellőztetéssel segíthet

A felmosók a hatékony tisztítás és fertőtlenítés miatt tartalmaznak vegyszereket. Nem kell lecserélni a bevált takarítószert, elég egy kis odafigyelés.

– A felmosás idejére és ameddig teljesen fel nem szárad, zárjuk el az állatot. Ezzel elkerüljük, hogy belélegezze a maró káros anyagokat – adott egy tippet dr. Hámori Zsolt állatorvos. – Ha észreveszi kedvencén, hogy rosszul van és valószínűleg ezt valamilyen levegőből belélegzett anyag okozza, akkor alaposan szellőztesse ki az otthonát!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183298_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27724_resized.jpg?avcount=1714758311
origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27726_resized.jpg?avcount=1714758311
origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182599_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183174_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nincs megállás: sikert sikerre halmoz az ország kedvenc roma pékje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714758311
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt