Aktuális

A fogathajtók világa a lovak körül forog

B. B. A.

Létrehozva: 2019.06.23.

Tizenkét hektárnyi hibátlanul befüvesített placc, peckesen sétáló lovak és elegáns versenyzők. Ez a kép fogadott bennünket Mélykúton, a III. Nemzetközi Fogathajtóverseny és 56. Magyar Derbyn. Minket mégsem maga a viadal érdekelt elsősorban, sokkal inkább az, ami mögötte van.

Meleg, párás napra ébredtem. Egy pillanatra eszembe jutott, talán be kellene pakolni egy gumicsizmát a hátitáskámba, de ahogy jött, úgy ki is ment a fejemből a gondolat. Visszagondolva pedig mekkora kincs lett volna. Akkor talán most nem lenne szürke a hófehér cipőm a mosás után. De az élmény kárpótolt a tönkrement lábbeliért.

Mindenük a ló

Ha két szóval kellene jellemeznem az életérzést, ami fogadott, akkor azt mondanám: falu a fa­luban. Amíg az ötezer lakost számláló Mélykút versenypályáján zajlott a díjhajtás, addig a pálya mögötti, úgynevezett lovasfalu, a mintegy 90 további versenyzőtől és a 239 lótól volt hangos. Néhány versenyző épp a lovát vagy a kalapját tisztogatta, mások kávézgattak, be­szélgettek a lakóautókban vagy a mellette felvert kerti pavilonban. Egyetlen dolog nehezítette csak a közlekedést: az irgalmatlan nagy sár. Nemcsak a lovak miatt volt alapfelszerelés a gumicsizma, hanem az időjárási viszonyok miatt is, amire egyetlen versenyhelyszín sem lenne képes felkészülni. De ez senkit sem zavart. A résztvevők a jég hátán is megélnek. Egyetlen dolog fontos számukra, hogy a lovak jól legyenek.

Unikornisos bögréből finom a kávé

Gáspár Szilvia hajtó nem először jár a versenyen. Most egyik 18 éves tanítványával, Lizivel érkezett. Rutinosan nyitja szét a kempingasztalt és a székeket, hogy meg tudjon vendégelni minket egy kávéval, miközben a lakóautója melletti üres telken éppen já­ratják a lo­vakat a kettesfogat-hajtók. Szilvi mindenkit megmosolyogtat az unikornisos poharakkal és a hozzájuk illő, szintén unikornisos műanyag kiskanalakkal. Nem semmi, amit nőként már elért ebben a sportban. Többszörös bajnoki harmadik egyéniben, csapatban kétszeres or­szágos bajnok, hajtóderbin második.

– A ló a legelső. Ha felkelünk és a ló jól van, akkor foglalkozhatunk magunkkal. Mindig rá kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Van egy szalmaporra allergiás lovunk, Argos, ami nagy kihívás, mivel az állatok 99 százaléka szalmán áll. Sajnos egy versenyen nagyon rossz mi­nőségű volt a szalma, és befulladt. Nehéz volt visszahozni, de sikerült. Most nincs itt, mert idén a pónifogathajtó-világbajnokságra neveztünk. Miss Lady épphogy beletartozik a póni kategóriába. Én hajtok, Lizi pedig a segédhajtóm – meséli, miközben a „szomszédja” át­kia­bál, hogy átment hozzájuk a kutyus. Nem gond, hamarosan visszajön – kiáltja vissza Szilvi és igaza is lett. Lara egy perc múlva már megint a gazdi lábát nyalogatja.

– Itt mindenki ilyen barátságos. Figyelünk egymásra, nagyon jó a hangulat. Az sem zavar, ha szakad az eső vagy kánikula van. Esténként általában összeboronálódunk, még olyan is van közöttünk, aki szájharmonikázik, na­gyon hangulatos. Reggel pedig a legtöbben együtt reggelizünk – meséli tovább.

A lakóautó szinte a második otthona

Miután mindenki felfrissült, a fotósom és én továbbállunk. Nem egyszerű, mert a hatalmas sár utunkat állja, de már úgyis mindegy, így hát dagonyázunk. Éppúgy, ahogy az egyik kis tacskó, amely valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a legnagyobb pocsolyában érzi jól magát. Visszafelé sétálva a versenyhelyszínre éppen milánói makarónit ebédelő társaságba botlunk. Az asztalfőnél ül a háromszoros világbajnok Hölle Martin, aki egyéniben és csapatban címvédőként indul majd a szeptemberi kettesfogathajtó-vb-n. Két kamionnal és egy felhőszakadással odébb szintén világelsőkbe botlunk, Dobrovitz Józsefbe és fiába, utóbbi ráadásul épp a 28. születésnapját ünnepli. Édesapja nem sokáig tud ránk koncentrálni, négyes fogatával már készen áll a díjhajtásra.

– Mi már hozzászoktunk eh­hez az életformához. Amint kitavaszodik, a lakóautónk a második otthonunk. Ez után a verseny után egy hetet leszünk otthon, majd két hetet külföldön, me­gyünk egy német és holland versenyre. Aztán is hetekig úton leszünk – mesélte Dobrovitz.

Mélykutat egyébként hosszú évtizedek óta lószerető emberek lakják. A 70-es években nagyon nagy hagyománya volt a lótenyésztésnek, ami a mai napig kitart a Bács-Kiskun megyei tradicionális versenyhelyszínen, amelynek világbajnok hajtója is tovább növelte a város hírnevét.   

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27804_resized.jpg?avcount=1714948217
origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191405_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190673_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27801_resized.jpg?avcount=1714948217
origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192031_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák