Aktuális

Táncol a májátültetés után Noémi

Bors

Létrehozva: 2019.05.15.

Hat hónapos korában kapta meg édesapja máját Noémi, aki már most az októberi, tizedik születésnapját tervezi. A virgonc kislány igazi rosszcsont, ha fát lát, azonnal felmászik rá.

Két szülinapot ün­nepel az Ignácz család. Az egyik Noémi születésének a napja, ami októberben van, a másik pedig a májszülinap, amit áprilisban tartanak. Csodával határos módon a kislány szervezete befogadta a kapott májat, majd kicsattan az egészségtől. 
– Az úgynevezett biliaris atresia egy alattomos betegség, amit nem lehet látni egészen ad­-     dig, ameddig meg nem szüle-tik a ba­ba, és nem kezd el enni. Ak-kor de­rül ki    ugya­nis, hogy nem tud emészteni – kezdte a Borsnak Noémi édesanyja, Edina. – Noémi esetében nem voltak kifejlődve az epevezetékek és csak részlegesen volt külső epevezetéke – mondta el.
A család először a SOTE I. számú Gyermek­klinikájára vitte az akkor még két hónapos Noémit, akin ezután Miskolcon végeztek el egy áthidaló műtétet. Ekkor derült ki, hogy nincs külső epevezetéke. Az or­vosok a máj és a gyomor közé preparáltak egyet. 

– Ez egy hatórás műtét volt. Minden pillanatban az életéért imádkoztunk. Sikeres volt a be­avatkozás, de ez még nem jelentette azt, hogy nincs szüksége a kislányomnak májra – emlékezett vissza Edina.
A májtranszplantáción végül hat hónapos korában esett át Noémi, egészen Németországig kellett utazniuk ezért. A do-     nor pedig maga az édesapja  volt, aki szerencséjére pont megfelelt.

– Magyarországon nem vé­geznek csecsemő-transzplantációs beavatkozásokat, ezért kellett Németországba mennünk. Kint Noémi nagyon beteg lett, nem akart 39,5 Celsius-fok alá menni a láza, ezért azonnali be-avatkozásra volt szükség – mondta el az anyuka.
Az édesapa májából lefaragtak egy darabot, azt kapta meg a kislány. Érdekessége ennek a szervnek, hogy a beültetett rész tovább fejlődik és nő a gyerekkel együtt. 
Noémi ugyanúgy éli a gondtalan gyermekkorát, mint bármelyik vele egykorú gyerek, rosszalkodik, és fára mászik. Viszont ami a korosztályának ismeretlen, az neki megszokás: a fehér köpenyes doktorok látogatása és a kötelező oltások.

– Természetesen elmondtuk neki, hogy mi az a seb a hasán. Tudja azt is, hogy apa adott neki májat, hogy ne legyen beteg. Cserfes kislány, egyfolytában izeg-mozog, és mindene a néptánc – büszkélkedett az édesanya.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek