Aktuális

Ritka betegségének köszönhetően ad nők százainak reményt ez az asszony

Bors

Létrehozva: 2019.05.10.

<p>Igencsak ritka szindrómája van egy harmincéves édesanyának - ő azonban már-már áldásként tekint állapotára, és nem teherként: anyatársak százain segít ugyanis ennek köszönhetően.</p>

Anyák és kisgyermekek hőse, emellett világrekorder, ő maga mégsem tekint magára különlegesként. Csak azt szeretné, ha valamit visszaadhatna a közösségének. 

Az oregoni Portlandben élő Elisabeth Anderson-Sierra két kislány - a kétéves Sophia és a négy és fél éves Isabella - édesanyja. A picik megszületése után egy ritka állapot, úgynevezett hiperlaktációs szindróma jelentkezett nála, ami azt jelenti, hogy jelentősen több anyatejet termel a szervezete, mint egy átlagos nőé. 

Családok százain segített

“Négy és fél éve egy huzamban fejem az anyatejem. Minden egyes nap, naponta hatszor” - magyarázza Elisabeth, aki a tej nagy részét eladományozza: felét úgynevezett tejbankokba adja be, a másik felét pedig közvetlenül juttatja el a rászoruló szülőkhöz illetve babákhoz. Az elmúlt időszak alatt összesen nagyjából hatezer liter anyatejet adományozott, ami garantáltan világrekord, bár a Guinness ezt csak akkor fogja hitelesíteni, ha a most harmincéves édesanya abbahagyja az adományozást - addig ugyanis folyamatosan dönti meg a saját rekordját - írja a Babble oldala.

Az asszony személyesen nagyjából 250 családon segített. Vannak köztük olyan édesanyák, akiknek valami miatt nem termelődik tejük, de van például egy Puerto Rico-i kisfiú, Joaquin, akinek az édesanyja a szülés közben hunyt el, a Maria hurrikán tombolása miatt pedig az ottani tejbankok készletei megsemmisültek. Ő egy éven keresztül kapott tejet Elisabeth-től.

A fejő istennő - ahogy viccesen nevezi magát - egyébként egy uncia anyatejért általában egy dollárt kér, ami a tejbankok árfolyamának ötödrésze, és nagyjából arra elegendő, hogy a szükséges eszközöket (sterilizálók, tasakok, hűtők) megvegye belőle. Nem üzletként tekint minderre, hanem misszióként - ugyanakkor nagyon hamar rájött, hogy hivatalos Facebook- és Instagram-oldalt kell nyitnia, a privát oldalát ugyanis pillanatok alatt ellepték a megkeresések.

Perverzek is zaklatják

Persze nem minden megkeresés olyan tiszta szándékú, mint azt elsőre hinnénk. “Mindenféle emberek keresnek anyatejet. Nincs szabályzás, így a fétismegszállottak is keresnek. ‘Ki akarom szívni az anyatejedet. Azt akarom, hogy szoptass! Gyönyörű vagy!’ - naponta kapok ilyeneket” - magyarázza a New York Postnak.

Ennél extrémebb dolgok is történtek azonban már: a családnak ugyanis biztonsági kamerákat kellett elhelyeznie a ház körül, miután konkrétan azért törtek be hozzájuk, hogy anyatejet lopjanak.

“Az anyatej gyakorlatilag folyékony arany” - magyarázza Elisabeth, akinek állapota tulajdonképpen főmunkaidős állásnak számít: átlagosan napi öt órát tölt az anyatej lefejésével, még hármat az egyéb, ehhez kapcsolódó dolgokkal, kezdve az eszközök, tárolók sterilizálásától a lefagyasztott tejadagok kiszállításáig. Ennek ellenére nem bánja, sőt! Korábban a parti őrségnél volt, így nem idegen számára, hogy a közösségért cselekszik. Most is ezt teszi, csak másképp, ritka betegségének köszönhetően. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174209_auto_resized.jpg
origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714442711
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174658_auto_resized.png
hirtv.hu

Hidvéghi Balázs szerint elsöprő erőt mutat fel Szentkirályi Alexandra + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174350_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólalt a rendőrség, sajtótájékoztatón közölték a bőnyi késelés részleteit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714442711
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714442711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú