Aktuális

Nevezze el kislányát a Trónok harca Sárkánykirálynőjéről!

P. Zs.

Létrehozva: 2019.05.14.

<p>Sokan nemcsak újszülött gyereküknek, hanem felnőttként, saját maguknak akarnak új keresztnevet adni. A Magyar Tudományos Akadémiához hetente 40-50 névkérelem jön, így már lehet Denerisznek is hív­ni kislányunkat a Trónok harcából.</p>

Egyre több szülő gondolja úgy, hogy nem a meglévő több mint 4000 utónév közül választ nevet gyermeké­nek. Hiába a legnépszerűbb Hanna és Bence, sokan kedvenc filmjük, sorozatuk szereplői után szeretnék elnevezni a gyerme­küket. Így már adhatunk nevet lányunknak a Trónok harcából is. A hatalmas népszerűségű sorozatban Denerisz a Sárkányok anyja néven is fut – már csak az a kérdés, hogy a Sárkányt mikor akarják adni leány, de akár férfi névnek is a kreatív szülők? Ki tudja, talán már nyalják is a borítékra a bélyeget.

A vallás is ad ötletet

Ma már az elmúlt húsz évhez képest majdnem dupla annyi név közül válogathatunk, összesen a 4113-at tartalmaz a szótár. Május elsejétől befutott az Annasára, a szanszkrit eredetű Go­vardhan, valamint a Manaén fiú­név is. Az Evoletre – az i. e. 10 000 című film főhősnője – kétszer kellett beadni kérelmet a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA), hogy elfogadják az ítészek.

A Dallas idejében például sokan kapták a Krisztofert vagy a Lindát a 80-as években, ahogyan a Zoltán név az 1960-as években vált népszerűvé, amikor Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regényét megfilmesítették. De adható ma már a Gandalf név is a Gyűrűk Urából.

Kétnemű név nem jöhet

Ma a török nevek mennek, és az, hogy már adható például a Szulejmán vagy a Hürrem, annak is köszönhető, hogy egyre több kérelem érkezett az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez.

– Van, hogy hetente több mint 10 névjavaslatot kezelünk, de egy hónap alatt szinte mindig összejön a 40-50 név. Mindez úgy, hogy nemcsak a csecsemőknek, hanem akár felnőttek önmaguknak is szeretnének új nevet el­fogadtatni – mondta a Borsnak dr. Raátz Judit, az intézet munkatársa. – Csak magyar helyesírás szerinti név mehet át a rostán, így fogadtuk el a Deneriszt is, és ezért nem engedtük a Kyra nevet – tette hozzá.

További szabály, hogy legfeljebb két, a nemének megfelelő nevet kaphat a gyermek. A jogszabály szerint a névből ki kell derülnie a gyermek nemének, vagyis, ha egy név mindkét nemhez tartozhat, nem fogadhatják el.

Ha elterjed, jók az esélyei

Annak ellenére, hogy a Szikra és az Éber lány-, illetve a Matteo és Dzsó fiúnevet elutasították legutóbbi tanácskozásukon, az igazán elszántaknak nem érdemes feladni. Bár fellebbezni a bizottságnál nem lehet, bíróságon megtámadható a döntés. Igaz, ilyenre évek óta nem volt példa. Persze van, aki nem nyugszik bele abba, hogy nem adhatja a Dzsetero vagy Zödön nevet, így visszatérők is vannak.

Amikre egyből nemet mondtak

Jacuzzi, Nintendó, Kazetta, Radiátor, Talán, Fradi, Teddy, Picasso, Xenox, Pimpinella, Dodi, Szöcske, Cserta, Dömper, Makka, Mesi, Illéri, Sonette, Rose, Rukkola, Howard, Zion, Rashid, Indra, Henrich, Qassem, Damien, Vackor, Szivárvány, Mazsola, Yara, Maya

– Olykor nem tudunk dönteni, ezért kiegészítő adatokat kérünk a szülőktől. Annak alapján nemegyszer fordult elő, hogy megkaphatták a nevet az igénylők.  Amerikában, de a szomszédos Romániá­ban mindent lehet adni, így sok furcsasággal találkozunk. Ha viszont valami már elterjed a köznyelvben, sokkal na­gyobb az esélye, hogy mi is el fogjuk fogadni – adta a tanácsot dr. Raátz Judit.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177216_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714605910
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177811_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27655_resized.jpg?avcount=1714605910
origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 29-május 5.: a Vízöntő Hold vidám ünnepet jelez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177683_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714605910
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó