Aktuális

Laptopot és pénzt kapnak a ballagó diákok ajándékba

BoBe

Létrehozva: 2019.05.04.

Ez az év a nagy klasszikusok visszatérése: a virágcsokrok és az ajándék laptopok jellemzik a ballagási ceremóniákat.

Forrás: Hatlaczki Balázs

Tavaly az óra, a tablet, a fehér és rosegold aranyból készült ékszer volt a sláger, ha ballagásról volt szó, idén azonban – úgy fest – ismét a virágra és a laptopra kerül a hangsúly az általános és középiskolák­-ban is.

– Az elmúlt években szinte ellepték a csokrokat a plüssfigurák és a héliumos lufik. Most kevesen kértek ilyen extrákat. Visszatért az elegancia és a le­tisztultság – kezdte a Borsnak Kis Tünde virágboltvezető. Az előrendelések alapján kiderült: a kék csokrok ideje leáldozott, a zöld kompozíciókra van a legnagyobb igény, nemtől függetlenül. 

– Idén a szerencsebambuszért vannak oda, de a flamingóvirág, a zöld krizantém is nagyon közkedvelt – árulta el a virágkötő, aki hozzátette, hogy szép kreációkat lehet készíteni liziantuszból, szellőrózsából és babarózsából is, ha lányokról van szó. Megtudtuk, áremelésre számítani kell, a kereskedők 20–30 százalékkal többet kérnek el ezekben a napokban.

Ritka a kocsi, sok a jogosítvány

Nem csökkent a jogosítványszerzés ajándékozása az előző évhez képest. 

– Nálunk körülbelül ötven diák tanul havonta, ebből olyan tíz-tizenöt a bizonyítványa mellé kapja ajándékba a családtól a tanfolyamot – mondta  Herédi Zsolt, a fővárosi Dodgem Autósiskola vezetője. Ritka, de előfordul, hogy a jogsi csak kiegészítő meglepetése az autónak.

– Évekkel ezelőtt gyakori volt, hogy a szülő a gyerekét karonfogva sétált be hozzánk, és együtt választottak ki egy autót ballagásra, mert elégedettek voltak a fiú vagy a lány tanulmányi átlagával vagy a szorgalmával. Idén eddig két kocsit vettek így – árulta el Havas Zsolt budapesti használtautó-kereskedő.

Ebéddel zárnak

Nincs rá ga­rancia, hogy ma találunk asztalt magunknak egy étteremben. A családi ebédek hagyománnyá váltak.

– Rengeteg foglalás érkezik erre az időszakra. A szűkebb család üli körbe az asztalt, általában késői ebédre vagy kora estére időzítenek. Nálunk például egy 10–15 fős család fejenként 7–10 ezer forint között tud megebédelni – magyarázta Mező Annamária, a fővárosi Vogue hajó és étterem rendezvényszervezője.

Marad a fehér és a sárga 

Főleg vidéken volt sokáig szokás pecsétgyűrűt ajándékozni ilyenkor a fiúknak. Idén a nyaklánc és a karkötő a divat. 

– A nagyszülőkre jellemző az ékszervásárlás. Tavaly a rosegold és fehér arany darabokat keresték, most újra kelendő a fehér mellett a sárga. Keresztmedál fogy a legjobban, órákból pedig a fa – számolt be tapasztalatairól Horváth Emese ékszerüzlet-tulajdonos. 

Nem sietik el a szülők a beszerzést

Sokan az utolsó pillanatra hagyják az ajándékvásárlást, legalábbis ezt figyelte meg Szánthó Balázs, a fővárosi MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója, aki elárulta, most a számítógép igen kelendô. 

– A forgalom ilyenkor megugrik az áruházban. Jobban fogy a laptop, a mobilkészülékek iránt is pár napig megélénkül az érdeklődés, de az érettségihez kapcsolódó okos számológépek is jobban fókuszba kerülnek. A gyermekükért izguló szülők körében ilyenkor jól érezhetően megugrik a kereslet a mobiltelefon készenléti állapotát megsokszorozni képes powerbank iránt is – sorolta az ügyvezető igazgató. 

Bors-tipp:

Az elmúlt években nagy őrület volt a dobozos rózsa. Kérje más virágokkal, hogy egyedi legyen!

Alkohol a csokorban

A vicces rokonok sutba vágják a jutalompénz borítékolását. Szabados Eszter pécsi virágkötő elmondta: hozzá számos megkeresés érkezett, hogy pénzből és alkoholból készítsen csokrot. 

– Nálam is a zöldes árnyalatok és a szerencsebambusz dívik, de számos extrém kreációt kellett előkészítenem. Ezeket úgy kell elképzelni, hogy virágfejek helyett bankjegyek, vagy kis kiszerelésű alkoholos italok vannak – magyarázta a virágkötő.

Mi a legjobb ajándék a vén diáknak? 

Soproni Marcell: – Igaz, hogy már 27 éves a fiam, de amikor ballagott, akkor nagyon gondolkoztunk rajta, hogy a külföldi tanulmányait valamilyen szinten segíteni tudjuk. Sajnos nem voltunk olyan anyagi helyzetben, végül a fiam is itthon tanult tovább. Emellett telefont vagy táblagépet tartok jó ötletnek ballagásra. 

H. Marika: – Szerintem az örök klasszikus egy ballagáson a virágcsokor. Gyönyörűek a tulipánok, a nárciszok, a gyöngyvirágok. Ha majd ballagni fog az unokám, akkor biztosan virágcsokrot viszek. 

Zsófi és Gergő: – Mi két csokrot viszünk a barátunk ballagására. Egy rendes, szép csokrot és egy vicceset, amibe egy kis ajándékot rejtünk. Lányoknak szép ajándék az ékszer, a fiúknak pedig az óra. De a virágcsokor sosem megy ki a divatból!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182952_auto_resized.jpg
origo.hu

Újra durva eső csapott le Dubajra, ismét megbénult a reptér

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177804_auto_resized.png
metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182328_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27686_resized.jpg?avcount=1714671912
origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183113_auto_resized.jpg
travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27678_resized.jpg?avcount=1714671912
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714671912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714671912
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van