Aktuális

Kapukód sem véd a letanyázó idegenektől

BoBe

Létrehozva: 2019.05.24.

Hajléktalanok költöztek egy fővárosi társasház tetőterébe, képtelenség onnan kipaterolni őket, tehetetlen a közös képviselet, a rendőrség. Mit tudunk tenni saját hatáskörben a betolakodók ellen?

Forrás: MTI

„Elkeseredésemben fordulok ehhez a fórumhoz, mert senkit nem érdekel a problémánk. Rendszeresen hajléktalan lakik a tetőkijáratnál. Mindegy, hogy nappal van, vagy éjszaka, hideg van, vagy meleg. A lakószövetkezet nem csinál semmit. Illetve de. Félig lecserélték a nyílászárókat... Azt mondták, hívjak rendőrt, ha nem tetszik, ők semmit se tudnak tenni” – osztotta meg panaszát egy XIX. kerületi lakos a 19.kerulet.ittlakunk.hu internetes oldalon. Még az is előfordult, folytatta, hogy ki kellett hívni az ÁNTSZ-t, amikor fél méter magas sávban össze volt kenve a fal ürülékkel. De a problémát ők is hárították, mondván, ez még így sem az ő hatáskörük. 

Közös vagy saját tulajdon?

– Fontos tisztázni: a lépcsőház, a szeméttároló és a tetőtér a társasház tulajdonosainak közös magántulajdona. Vagyis, nem sétálhat be oda akárki, főleg olyanok nem, akiket a tulajdonosok nem látnak szívesen – szögezi le a Borsnak Kaplonyi György, a Magyar Társasházvezetők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Ha mégis, két lehetősége van a lakóknak. – Szólnak a közös képviselőnek, aki jelez egy biztonsági szolgálatos cégnek, tessékeljék ki az ott lakókat. Természetesen nem tehetik ki az utcára a fedél nélkülieket, ők egy közeli hajléktalanszállóra viszik őket. A másik, ha a rendőröknek jeleznek, akik a körülményektől függően lépnek az ügy érdekében.

Összefognak a férfiak

Persze, hiába távozik a betolakodó a rendőri közbelépésre, ha később visszajön. Felmerülhet az is, hogy a ház férfijai összefognak és rendre kitessékelik az idegeneket a házból. Ez a társasházi szövetség vezetője szerint egyszerűnek tűnik, mégis célszerű a háznak egy biztonsági szolgálatos céggel szerződést kötnie, amik az ilyen eseteket rendkívül gyorsan, egyszerűen, hatékonyan kezelik. Ezt persze közgyűlésen meg kell vitatni. – Ők képzett szakemberek, pontosan tudják, hogyan kell bánni az amúgy is elkeseredett hajléktalanokkal, az esetlegesen problémás embe­rekkel – javasolja az elnök. 

Le kell cserélni a kaput

A védekezés más módszere technikai: a társasház lecserélteti a kódos rendszerű bejárati kapukat, és helyettük műanyag csipogós belépést vezetnek be. Így ugyanis nem fordulhat elő, hogy valaki kifigyelje a kapukódot egy lakó háta mögül.

– A betolakodót elriasztja, hogy miután becsöngetett a kaputelefonon azzal, hogy szórólapot szeretne csak a postaládákba rakni és beengedik, akkor valaki kisétál a folyosóra és megnézi, valóban azt csinálja-e, amit mondott. Ez is egy remek védekezési forma, mert ha idegenek akarnak bejutni a lépcsőházba, ez könnyen el­riaszthatja őket – tanácsolja még az elnök.

A Bors megkeresésére egyébként a XIX. kerületi önkormányzat azt írta, a konkrét eset magánterületen történt, ezért a rendőrséghez érdemes fordulni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179342_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb kegyetlen támadást indítottak az oroszok, többen meghaltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714575618
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179722_auto_resized.png
hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176925_auto_resized.jpg
vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27638_resized.jpg?avcount=1714575618
origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177864_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170427_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott a titok: ezt teszik Sarolta hercegnővel az osztálytársai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714575618
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VtALayHDkS61n88Cc_AmC9Dv5CFmSTO--9pV1EtsQw0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y3OTViMjcwNGFjYjRiNTViOTg5MjZiNDc1NzkxNDVm.jpg
Ígéret

Szentkirályi Alexandra: „Haladni fog ez a város a szó szoros és átvitt értelmében is”

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/e6xVnR_bmVgKo3P0nYfPvE6j__mBSveQkdaq02_YjpM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YzNGI3MWVmNmFjZDQ0YTFhZDM0Njk0ZjRlYTJhYmFl.jpg
Aktuális

Most jött: szívinfarktust kapott a Telekom Veszprém világ- és Európa-bajnok kézilabdázója